‘Stempel’ verovert hitlijsten als eerbetoon aan overleden Rekkemnaar

Thomas Byster, de betreurde Pierre 'DJ ShakeSpierre' Neirinck en Bruno Ghesquiere. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

“Stempel stempel ip min hoofd, oe kommet dat iedereen joen gelooft?” De pakkende West-Vlaamse song ‘Stempel’ van Het Zesde Metaal veroverde de afgelopen weken de Vlaamse hitlijsten aan een ongekende snelheid. De vrienden en familie van Pierre Neirinck, die vorig jaar uit het leven stapte, zetten alles op alles om dit laatste eerbetoon aan de graag geziene Rekkemnaar zo lang mogelijk op de radio te laten weerklinken.

Pierre, DJ ShakeSpierre, Nonkel Pierre of zelfs Pierreke. Er zijn heel wat namen waaronder Pierre Neirinck bekend was. “Het was dan ook onmogelijk om niet overeen te komen met nonkel Pierre.” Nicolas Devos, neef van de vorig jaar overleden Pierre, spreekt nog altijd met veel emotie over de tijd die ze samen hebben beleefd. “Hij lag misschien wat in de knoop met zichzelf maar nonkel Pierre was meestal maar een telefoontje verwijderd. Toen we de slagerij openden, kon ik hem probleemloos om 5 uur ‘s ochtends bellen als ik hulp nodig had. In geen tijd kwam hij op zijn brommertje aangereden. Dat is dan ook het beeld dat ik heb van mijn lievelingsnonkel. Als het was om domme stoten uit te steken, dan was hij er als de kippen bij. Zo maakte hij eens een enorme kindersurprise, die hij dan over de flitspaal hier in het dorp schoof.”

Niemand van zijn dichte vrienden wist hoe diep het allemaal bij Pierre zat – jeugdvriend Thomas Byster

‘Stempel’, een tekst geschreven door Pierre die hij nadien zelf aan Wannes Cappelle gaf, toont aan dat er zich onder het jolige oppervlak enkele bittere barsten begonnen te vormen. “Hij had echt de indruk dat iedereen op hem neerkeek. Geen idee wat hij in het verleden allemaal heeft uitgestoken en eerlijk? Het maakt ook helemaal niets uit. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik hem mis en dat ‘Stempel’ het nu zo goed doet in de hitlijsten is meer dan verdiend. Ik hoop dat het nog wekenlang bovenaan mag blijven staan.”

“De tekst die Pierre schreef, spreekt over zijn eigen ervaringen”, klinkt het. “Hij kende enkele amoureuze perikelen en schreef die van zich af in die songtekst. Enkele maanden voor hij zijn dramatische besluit nam, gaf hij de tekst aan Wannes Cappelle die hij al jarenlang kende. Niemand van zijn dichte vrienden wist hoe diep het allemaal bij Pierre zat.”

Via sociale media

‘Stempel’ werd een succes, al was dat niet meteen voorzien. “De tekst was erg bitter dus het management van Het Zesde Metaal had er twijfels over”, vult jeugdvriend Thomas Byster aan. “Ze besloten het nummer toch uit te brengen om en al snel merkte Wannes op dat het tijdens optredens door het publiek erg werd gesmaakt. Het baande zich in geen tijd een weg naar de top 30 en toen kreeg ik een telefoontje van het management. Ze wilden de song naar de top brengen en ik twijfelde geen moment. Via sociale media riep ik op om massaal te stemmen, een oproep die door het volledige dorp en daarbuiten werd opgepikt. Ik hoop dat Pierre, eender waar hij is, ziet wat voor een succes de song kent. Hij verdient meer dan ooit zijn plaats tussen de toppers.”

Wie met vragen zit over zelfdoding kan steeds terecht op de Zelfmoordlijn op het nummer 1813.