https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Steffy uit Westvleteren vecht tegen voedselverspilling: “Veel verborgen armoede”

Op de foto Steffy met haar kinderen. Thyren, Aïcha, Joycie en Symen.© RVL
Op de foto Steffy met haar kinderen. Thyren, Aïcha, Joycie en Symen.© RVL
Paul Bruneel

Steffy Vermeulen uit Westvleteren bindt de strijd aan tegen voedselverspilling. Haar overschotten van Too Good to Go biedt ze gratis aan op Facebook. “Ik heb het vroeger zelf niet onder de markt gehad”, vertelt ze.

Steffy Vermeulen (29) uit Westvleteren is mama van vier kindjes. Zij heeft een diploma als logisitiek assistente op zak en een hart van goud. Via de app Too Good to Go koopt zij etenswaren aan en deelt een deel van haar aankoop uit aan mensen die het nodig hebben. De app is dan ook bedoeld om de voedselverspilling tegen te gaan.

Er valt niet te kiezen

“Ik weet goed waar ik mee bezig ben” begint Steffy haar verhaal. “Ik heb het in het verleden ook niet altijd onder de markt gehad, daarom wil ik mensen helpen ook die niet altijd geld hebben om voeding te kopen voor zichzelf en voor hun kinderen. Een tijdje geleden heb ik de app Too Good to Go ontdekt. Je kunt er levensmiddelen aankopen die bijna over tijd zijn en dan niet meer verkocht kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld goederen aankopen voor een waarde van 12 euro en je betaalt er maar 3,99 euro voor.

Het is wel zo dat je niet kunt kiezen wat je ervoor krijgt. Het is een verrassing, maar er zijn altijd wel zaken bij die je lust en kunt gebruiken. Wij zijn met twee volwassenen en vier kindjes ( 10, 7, 2,5 en 1,5 jaar, red. ) en er zijn altijd zaken die we kunnen gebruiken. Als er etenswaren zijn die we zelf niet gebruiken of te veel hebben, plaats ik ze op Facebook, op mijn pagina Steffy Endekids of op de pagina Vleteren Boven of Zonder honger naar Bed om ze te kunnen doorgeven aan mensen die het nodig hebben. Heel wat handelszaken zoals Delhaize en Carrefour werken hieraan mee, maar er zijn ook bakkers die hun brood op die manier aanbieden. Het is werkelijk heel gevarieerd.”

App installeren

“Toen ik gestart ben met mijn acties schrok ik ervan hoeveel mensen er reageerden. Dat is meteen ook een signaal dat er nog veel verborgen armoede is, meer dan we zouden durven vermoeden. Je ziet ook wel dat er mensen zijn die in het begin aarzelend reageren, want het is zeker niet leuk om te moeten toegeven dat je iets tekort komt. Ik doe dit allemaal met heel veel inzet en plezier en het doet deugd als je dan ziet dat je er echt wel mensen mee kunt helpen. Ik raad hen aan de app Too Good to Go te installeren op de telefoon. Je kunt er echt heel veel voordeel uit halen en, zoals ik doe, er anderen mee helpen.”

Homeparty’s

Steffy is dagelijks in de weer met de opvoeding en de verzorging van haar kindjes en probeert ook nog aan de bak te komen als Mylène-consulente. “Ik ben ermee begonnen in november van vorig jaar. Normaal gezien vinden homeparty’s plaats, maar door de coronapandemie is dit uiteraard niet mogelijk en daarom doe ik regelmatig virtuele party’s. Het is voor mij een afwisseling, je houdt contact met vriendinnen en je kunt er nog iets mee bijverdienen, dus niets dan voordelen” lacht Steffy.

Wie meer over de app wil weten of te weten wil komen welke winkels of bedrijven meewerken, kan hier een kijkje nemen . De Facebookpagina van Steffy is Steffy Endekids.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.