Steffi uit Houthulst wil langste bloemenlint van de provincie maken

Steffie Vandierendonck en zoon Jaro Lootens tonen de bloembollen en zaadzakjes waarmee het langste bloemenlint kan worden gemaakt. (foto ACK)
Redactie KW

Het jaar rond genieten van bloemen om zo de gemeente de vrolijkste en kleurrijkste buurt in West-Vlaanderen te maken. Dat is de droom van Steffie Vandierendonck uit Houthulst.

Steffie Vandierendonck (31) is getrouwd met Jan Lootens en de mama van Jaro (7). Het gezin woont in de Veldstraat op Sint-Kristoffel. “Ik ben natuurgids voor de provincie en dat doe ik onder andere in De Blankaart en de Palingbeek. Daarnaast ben ik ook relaxatietherapeute bij praktijk De Gordel in Zarren. Mensen ontstressen, vertragen en hen leren aandacht schenken aan de omgeving, leren genieten van de kleine dingen en van de natuur zijn heel belangrijk. Met een link tussen mijn beide beroepen is het idee van het langste bloemenlint gegroeid.”

Oproep provincie

“Om naar mijn werk te gaan neem ik de weg Houthulst-Zarren en iedere keer valt me de eentonigheid van het landschap op”, zucht Steffie. “Een bloemenlint van tuin naar tuin zou de weg letterlijk opfleuren en niet alleen zou het voor de mensen een veel aangenamere route worden maar we zouden er ook nog eens de bijen, hommels en insecten mee helpen, wat dan ook weer de mens ten goede komt. Een bij vliegt maar in een straal van 800 meter van haar korf, wanneer we dus een bloemenlint gaan maken zullen de bijen zeker in hun nabije omgeving de nodige nectar vinden.”

Steffie zag een oproep van de provincie, van het landschapsfonds voor groene projecten en was meteen verkocht. “Het idee om tuinen met elkaar te verbinden vond ik prachtig en ook mensen die geen tuin hebben kunnen meehelpen door bijvoorbeeld bloembakken te plaatsen”, aldus Steffie. “Het is ook de bedoeling dat aan de eigenaars van braakliggende terreinen wordt gevraagd of daar mag worden gezaaid. Praktisch: er zullen zaadzakjes en zaadbommen kunnen verdeeld worden onder de mensen die deelnemen. Daarom zou ik graag willen dat mensen zich aanmelden met hun tuin of bloemenidee om een bloemenweide, een miniboompje, fruithaag of laagstammige fruitbomen te planten.”

De zaadzakjes bestaan uit bloemzaadjes en zijn aanpasbaar naar ruimte. Een zakje voor een ruimte van vijf tot tien m² kost 2 euro, de bloemenmengeling is samengesteld door imkers en is niet alleen kleurrijk maar trekt ook nog eens bijen aan. “In de zaadzakjes en zaadbommen zit een mix van bloemen en bloemdragende kruiden. Op zich is zaadbommen maken niet zo moeilijk. Je hebt 180 ml kleipoeder, 250 ml potgrond, de inhoud van een zakje zaden en een plantenspuit of pipet nodig. Je mengt alles door elkaar en voegt er dan net zoveel water bij tot de massa kneedbaar wordt, dan laten drogen en de zaadbom op de gewenste plaats gooien.”

Crowdfunding

Terwijl men dan toch in de tuin bezig is, waarom niet een kruidenspiraal zaaien en tegelijk ook een insectenhotel plaatsen? Vooral kinderen vinden al dit heel leuk. Zo vindt mijn zoontje het heerlijk om dingen voor de natuur te doen en hij helpt maar al te graag bloembommen maken. Wie geen tijd heeft of niet weet hoe eraan te beginnen kan de Vernatuurbox kopen, een box samengesteld naar de grootte van de tuin en die je tuin omtovert tot een sprookjestuin. Er is keuze tussen een basisbox en een XL-box. Daarin vindt men de basisingrediënten en er wordt ook een magazine of buurtkrant boordevol tips, gezamenlijke plantmomenten, data met workshops, enzovoort aan gekoppeld.”

Het Langste Bloemenlint is een actie van het Landschapsfonds Westhoek dat de deelnemers een crowdfunding laat opzetten maar zelf ook een duit in het zakje doet met bedragen tot 5.000 euro. Via een crowdfunding kan iedereen het initiatief steunen. De campagne loopt tot 7 april. “Laten we via bloemen mensen verbinden en daarbij ook voor de bijen zorgen”, besluit Steffie.

Meer info: voorjebuurt.be/nl/projects/bloemenlint-westvlaanderen/plan.

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier