Stefanie maakt 60 kinderen gelukkig met Sint-Maarten

Stefanie Willaert. © BC
Bieke Cobbaert

Stefanie Willaert heeft voor 60 kinderen Sint-Maarten gespeeld. Met behulp van solidaire Koekelarenaren kon ze (kans)arme kinderen een geschenkje bezorgen. “Soms komen we in een moeilijke situatie terecht en hulp vragen is dan zeker geen schande.”

Ze deed het niet helemaal in haar eentje, benadrukt Stefanie Willaert meteen. De aanvragen gebeurden ook bij Uz Uzeke, het winkeltje voor mensen met financiële problemen in CM-gebouw Ons Huis in de Dorpsstraat.

Stefanie woont met haar man David Vandenbroele en hun drie kinderen Kain (15), Abby (9) en June (2,5) langs de Rozenlaan. Het was daar in de garage dat Stefanie het speelgoed sorteerde voor haar inzamelactie. “In de lockdown hebben wij thuis ons speelgoed gesorteerd en we wilden het wegschenken. Ik las op Facebook over iemand die in een gemeente ergens verderop een speelgoedinzamelactie op poten had gezet en toen dacht ik: waarom organiseer ik niet zelf zo’n actie? Hier in Koekelare zijn toch ook mensen die het zwaar hebben. Iedereen denkt dan meteen aan kansarmen, maar door de coronacrisis vallen momenteel ook tweeverdieners mét kinderen en een hypotheek zonder werk.”

Stefanie heeft een groot moederhart. “Ik vind het een vreselijke gedachte dat er kinderen zijn bij wie Sint-Maarten of Sinterklaas niet langskomt. Al is het maar met een klein cadeautje, voor een kind betekent dat veel. We zeggen aan onze kinderen: je moet flink zijn, anders zal de Sint niet komen. Maar hoe leg je dan uit dat de Sint niet kwam? Dat je kind stout was? Neen toch?!”

Nog meer speelgoed

De Koekelaarse had nog een drijfveer. “In mijn tienerjaren leerde ik een jongen kennen van wie zijn vader in grote schulden was terechtgekomen. Ik vond dat verschrikkelijk, want thuis kende ik geen armoede. Die jongen had dagen waarop hij amper eten had. Ik snoepte af en toe thuis iets mee om aan hem te geven. Zijn papa geraakte uit de schulden, maar dat heeft jaren geduurd. Zijn zoon bouwde uiteindelijk zelf een leven op zonder armoede. Ik wil maar zeggen, soms komen we in een moeilijke situatie terecht en dan is het geen schande om hulp te vragen.”

“Ik ben zeer blij dat ik zo veel kinderen aan een cadeautje kon helpen. En ik heb nog speelgoed, dus wie nog iets wil geven aan zijn kinderen voor Sinterklaas of met Kerstmis mag mij zeker contacteren. Ik vel geen oordeel en ben discreet.”

Dat er 60 aanvragen zouden komen met Uz Uzeke inbegrepen verraste Stefanie. “Zo zie je maar dat er meer armoede is dan we denken. Maar ik was evenzeer verrast door de solidariteit. Die is groot hier in Koekelare. Er zijn veel mensen en kinderen die speelgoed schonken om andere kindjes gelukkig te maken.” (BC)

Wie speelgoed wil schenken, kan Stefanie contacteren via Facebook of het binnenbrengen in de Rozenlaan 23.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten