Stefanie leidt Cultuurwinkel Davidsfonds in Sint-Eloois-Winkel

Stefanie Temperman neemt het voorzitterschap van het Davidsfonds, dat omgevormd wordt tot DF Cultuurwinkel, over van Rik Decock. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

Davidsfonds Sint-Eloois-Winkel heeft een nieuwe naam én een nieuwe voorzitter. Met de naam DF Cultuurwinkel willen ze zich nog meer profileren op het vlak van cultuur in hun gemeente en daarbuiten. Men werkt ook verder aan de verjonging in het bestuur. Stefanie Temperman volgt Rik Decock op als voorzitter.

Ledegem telt liefst twee succesvolle Davidsfondsafdelingen. Beiden pakken uit met druk bijgewoonde en originele activiteiten. De Winkelse afdeling, met haar 300 aangesloten leden-gezinnen, gaat nu nog een stapje verder.

“We komen voortaan naar buiten als de DF Cultuurwinkel”, zegt Stefanie Temperman. “Davidsfonds en de boeken die onze leden kopen om aan te sluiten of hun jaarlijks lidmaatschap te vernieuwen, blijven een deel van ons verhaal. Maar we willen ons vooral profileren als een vereniging die in eigen gemeente originele culturele activiteiten brengt.”

“De eigen leden, die genieten van een fikse korting bij alles wat we organiseren, blijven ons primair doelpubliek. Maar we mikken met onze programmatie ook bewust op mensen uit de brede regio met een culturele interesse.”

Flinke scheut originaliteit

De jongste jaren merken ze flink wat interesse van mensen die niet bij het Davidsfonds zijn aangesloten.

“Ook voor hen willen we er zijn, al blijven bepaalde activiteiten exclusief voor leden voorbehouden. We zullen ook niet nalaten om in te zetten op avonden met mensen van eigen bodem, met een flinke scheut originaliteit.”

“De theaterwandeling is daar een mooi voorbeeld van, net zoals Pecha Kucha, een avond waarbij we in november op een originele manier mensen van bij ons of uitgeweken Winkelnaars aan de hand van beelden laten vertellen over hun passie.”

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu ook officieel: prille veertiger Stefanie Temperman volgt frisse zestiger Rik Decock op als voorzitter van DF Cultuurwinkel.

“Ik heb 17 jaar met veel passie en goesting mee aan de kar getrokken van onze afdeling maar hamerde er ook al even op dat het tijd was voor een andere voorzitter”, zegt Rik, die zich voor zijn inzet in en buiten het Davidsfonds ook de jongste laureaat van de Ledegemse cultuurprijs mag noemen. “In die tijd zijn we verder geëvolueerd naar een vereniging die, ondanks de moordende concurrentie van een waaier aan andere vrijetijdsbestedingen, er in slaagt om bijna elke keer mensen uit hun zetel te krijgen voor een portie cultuur.”

Voor breed publiek

“Wie ons jaarprogramma er even op nakijkt, zal zien dat we kiezen voor een mix van populaire en wat ernstiger cultuur, als het even kan met creatieve inbreng vanuit ons eigen bestuur. Bekende en minder bekende namen komen aan bod,” aldus Stefanie.

Bovendien houdt het bestuur ook al eens van een verrassing. ‘Blind Vertrouwd’, een initiatief van mysterieuze huiskamerconcerten op unieke locaties in de gemeente, is daar een goed voorbeeld van. “Ondanks het feit dat de deelnemers eigenlijk niet wisten wat te verwachten, was die avond in december 2018 in korte tijd uitverkocht”, vertelt Stefanie.

We slagen er bijna elke keer in om mensen uit hun zetel te krijgen voor een portie cultuur

De programmatie en uitwerking van activiteiten vraagt echter veel creativiteit en bij momenten ook behoorlijk wat inzet. Een goed uitgebalanceerd bestuur, waarbij elk zijn of haar kwaliteiten kan uitspelen, is daarom onontbeerlijk.

“Ook op dat vlak moeten we dus blijven evolueren, vandaar onze zoektocht naar nieuwe bestuursleden. Met Lobke Van Marcke komt iemand aan boord die vroeger al een tijdlang deel uitmaakte van het bestuur en toen al ruimschoots haar meerwaarde bewees.”

“Maar we hebben nog nood enthousiastelingen en speuren naar enkele twintigers, eventueel dertigers, die zo’n engagement zien zitten”, geeft Stefanie nog mee. (LDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier