Stefanie Heirman biedt asinotherapie aan:“Ezels helpen je ontspannen”

Stefanie met haar zoon en ezeltjes: “Ze hebben mijn hart veroverd.© TOGH
Stefanie met haar zoon en ezeltjes: “Ze hebben mijn hart veroverd.© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Ezels veroverden het hart van Stefanie Heirman (32) toen ze een week als vrijwilliger werkte in een Spaans ezelopvangcentrum. Sindsdien was het haar droom om met de dieren te werken. Samen met haar gezin verhuisde ze van Melle naar Madonna (Langemark) om Ezelbalans op te starten. Daar doet ze aan asinotherapie of ezeltherapie. “Bij de ezels zijn, helpt je te ontspannen”, zegt Stefanie.

Stefanie woont sinds december in de Kleine Merkemstraat met haar man Sven Heirman (47), die werkt als consultant, en hun zoontje Jorrit. Stefanie is verpleegkundige en werkt in het Jan Yperman Ziekenhuis, maar heeft ook een bijzondere liefde voor ezeltjes. “Ik ben met ezels in contact gekomen toen ik een Spaanse adoptie-ezel kreeg van mijn mama”, vertelt Stefanie.

“Ik ben dan zelf eens naar Nerja geweest om een week in dat ezelopvangcentrum te werken. De liefde voor ezels was er al, maar daar hebben ze echt mijn hart veroverd. Daar werd ook de invloed van het werken met dieren in de natuur op het welzijn van mensen duidelijk.”

Maarten en Lotje

“Dan ben ik er van alles beginnen over opzoeken”, vervolgt Stefanie. “Ik kwam een centrum tegen in Nederland waar ze aan asinotherapie of ezeltherapie doen. Ook de Kampenhoeve in Kampenhout doet dat al bijna tien jaar. Daar heb ik ook een cursus gevolgd en zo kreeg mijn zoektocht naar mijn droomjob meer en meer vorm.”

Vorig jaar besloot Stefanie om op zoek te gaan naar het droomhuis dat bij de droomjob paste. “We woonden in Melle en aanvankelijk zochten we in de regio Gent naar een huis met een weide, maar daar is dat helaas vrij duur. We hebben dan de zoekregio uitgebreid en zijn hier terechtgekomen.”

“Ik was direct verliefd op het huis, de weide en de natuur. Op een kwartier tijd hebben we beslist om het te kopen. We hebben ons ondertussen al goed aangepast en we wonen hier heel graag. Enkele dieren verbleven hier al en konden blijven. In januari 2021 zijn dan Maartje en Lotje, de twee ezeltjes, gekomen.”

Juiste balans

Het betekende meteen ook de opstart van de Ezelbalans. “Met de Ezelbalans wil ik een plek creëren waar elke persoon, groot of klein, op zoek kan gaan naar de juiste balans in het leven met de hulp van onze lieve vrienden”, vertelt Stefanie. “Er zijn heel wat onderzoeken gebeurd die uitwijzen dat dieren een rustgevend effect hebben op mensen en dat ze de aanmaak van bepaalde hormonen stimuleren.”

“Een dier kan ervoor zorgen dat je op een andere manier toch durft spreken over bepaalde dingen en helpen zo om bijvoorbeeld zelfvertrouwen op te bouwen. Het helpt ook bij mensen met een fysieke beperking, omdat het ook spierontspannend werkt.”

“Het is een beetje hetzelfde als hippotherapie (met paarden, red.) , maar dan met ezels”, legt Stefanie uit. “Het voordeel van ezels is dat ze iets toegankelijker zijn. Ze vluchten bijvoorbeeld niet weg, maar gaan de confrontatie aan. Het is ook zo dat een ezel je gedrag spiegelt.”

“Als jij gespannen bent en je wilt iets bereiken bij de ezel, dan zal dat niet lukken. Hij voelt jouw spanning en gaat zelf blokkeren. Dat is eigenlijk een heel goeie reflectie voor jezelf. Een ezel is dus niet koppig, zoals je weleens hoort. Het is niet door koppigheid dat ze blokkeren of niet verder willen, maar door jouw spanningen.”

Voor iedereen

Stefanie benadrukt dat ezeltherapie er is voor iedereen en niet alleen voor mensen met een ziektebeeld. “Ik vind het belangrijk dat de mensen kennismaken met de dieren en dat ze ervaren wat het effect van een dier kan zijn, los van een mogelijk probleem.”

“Ik merk bijvoorbeeld aan mijn zoontje dat gewoon met de dieren bezig zijn al voor ontspanning zorgt. Je vergeet even al jouw zorgen, de tijd … De ezelwandelingen zijn bijvoorbeeld ook perfect haalbaar als gezinsuitstap”, besluit Stefanie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier