Stefan Delboo kan vrijdag opnieuw zijn plaatsje innemen op de markt in Poperinge

Marktkramer Stefan Delboo op de Grote Markt, die er nu nog leeg uitziet. (foto MD)
Redactie KW

De Nationale Veiligheidsraad gaf groen licht voor de wekelijkse markten. Ook de markt van Poperinge zal vandaag opnieuw opstarten. Met een gewijzigde opstelling en de nodige veiligheidsmaatregelen mogen de marktkramers opnieuw hun kraam opslaan en naar hartenlust terug gesprekjes met de bezoekers voeren.

Stefan Delboo is een vaste waarde op de Poperingse vrijdagsmarkt. Hij verkoopt er wekelijks lederwaren, namelijk handtassen en portefeuilles. “Ik ben de vierde generatie marktkramers in de familie”, begint Stefan te vertellen. “Mijn vader, grootvader en overgrootvader gingen mij voor. Samen zitten we aan 28 jaar trouwe dienst. We hebben nog zo goed als geen enkele markt gemist en hebben een goeie band opgebouwd met de collega-marktkramers maar ook met de bezoekers.”

“Op de markt is een in- en uitgang en ook een verplichte richting om te wandelen”

“Ik heb alle vertrouwen in de heropstart van de markt. In Poperinge mogen zelfs alle kramen elke week openen omdat er maar 42 zijn en we zo onder het opgelegde maximum van 50 kramen blijven. In sommige steden kunnen we wel maar om de twee weken aanwezig zijn. We kregen heel duidelijke instructies van het stadsbestuur hoe we vandaag moeten opstarten. De kramen worden anders opgesteld zodat er een soort ingang is aan de kant van de Gasthuisstraat en uitgang aan de kant van het stadhuis. Er komt een verplichte wandelrichting. Er staat ontsmetting aan elk kraam en de marktkramers dragen mondmaskers”, somt Stefan op.

Telling

“Ook het aantal bezoekers wordt geteld. Er mogen in Poperinge 300 personen aanwezig zijn. Die telling zal gebeuren aan de in- en uitgang. Ondertussen hebben wij onze eerste markten in andere steden al achter de rug en dat verliep goed! De opkomst was goed en de mensen waren blij om terug te kunnen langskomen. Ook de marktkramers zijn blij om terug te zijn na acht weken stilte. De meesten kramen hebben ondertussen een stock opgebouwd en dat zullen we nog wel een tijdje met ons meedragen.”

Maar Stefaan heeft er alle vertrouwen in dat het terug goed komt met de markten. “Voor de eerste markt van Poperinge is het nu net ook een verlengd weekend en dat zal meteen meer mensen op de been brengen. De horeca is nog niet open, wat voor veel mensen wel een leuke combinatie met hun marktbezoek was. Maar vandaag staan we er terug met heel veel zin.” (CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.