Stefan Degreve ruilt Tielts stadhuis in voor de tuin: “Eindelijk met mijn handen werken”

Stefan Degreve (39) gaf zijn carrière in september vorig jaar – in volle coronacrisis – een nieuwe wending. Hij ruilde het stadhuis van Tielt in om als zelfstandig tuinman aan de slag te gaan. Een moedige beslissing waarvan hij geen spijt heeft.

Stefan Degreve gaf zijn job bij stad Tielt als loketbediende bij de dienst bouwaanvragen en vastgoedinformatie op om voltijds zelfstandig tuinman te worden: “Ik werk heel graag in de tuinen van oudere mensen, omdat ze zelf fysiek niet meer in staat zijn om de tuin te onderhouden.”©WMe by Wouter Meeus WME
Stefan Degreve gaf zijn job bij stad Tielt als loketbediende bij de dienst bouwaanvragen en vastgoedinformatie op om voltijds zelfstandig tuinman te worden: “Ik werk heel graag in de tuinen van oudere mensen, omdat ze zelf fysiek niet meer in staat zijn om de tuin te onderhouden.”©WMe by Wouter Meeus WME

“Stad Tielt was mijn eerste en meteen ook enige werkgever”, begint Stefan. “Ik had de technische richting hout en bouw gestudeerd en kon na mijn studies meteen aan de slag als loketbediende bij de dienst bouwaanvragen en vastgoedinformatie. Ongeveer 20 jaar lang hielp ik mensen met allerlei vragen en klachten en verzorgde ik de administratie. Deze job was op verschillende vlakken veel geëvolueerd gedurende al die jaren. Zo heb ik samen met de collega’s de digitale bouwvergunningen verwezenlijkt.”

Ondanks de afwisseling in de functie aan stad Tielt, vergde de job steeds meer energie van Stefan. “Ik kwam soms gespannen thuis van het werk en vond steeds minder voldoening in mijn job. Enkele jaren geleden ging ik deeltijds werken waardoor ik een dag in de week tijd kon vrijmaken om als tuinman aan de slag te gaan in bijberoep. Ik kreeg meer opdrachten en na een tijdje had ik te veel werk in combinatie met mijn job als loketbediende.”

Andere uitdaging

“Aanvankelijk durfde ik mijn job bij stad Tielt niet opgeven, uit angst om de zekerheid te verliezen. Als je ergens al 20 jaar werkt, heb je toch een financiële zekerheid opgebouwd. Het is niet evident om dat zomaar op te geven”, geeft Stefan aan.

“Ik geniet van de alledaagse klusjes in de tuin zoals snoeien, beplanten en tuinonderhoud”

Uiteindelijk was het zijn kersverse echtgenote die hem over de streep trok. “Vier jaar geleden leerde ik Sandra Deproost kennen. Zij is uitbaatster van Eurobody in Tielt. Op 29 februari 2020 zijn we getrouwd, net voor de lockdown. Aangezien het een moeilijke tijd is voor de fitnesscentra, schakelde Sandra een versnelling hoger met de voedingsautomaten die ze beheert. Ik hielp haar dit jaar met het ophalen van de bestellingen. Hierdoor besefte ik dat ik nood had aan een andere uitdaging.”

“Ik kan zeggen dat het door Sandra komt dat ik mijn job bij stad Tielt durfde opgeven. Alleen zou ik die omwenteling nooit maken. Het voelt gewoon beter om zo’n beslissing als koppel te kunnen nemen. Ik ben blij dat ik nu mijn eigen vrijheid heb om mijn werkdagen te organiseren. En eindelijk kan ik ook met mijn handen werken.”

De passie voor tuinieren vond Stefan al tijdens zijn jeugdjaren. “Als kind speelde ik constant in de tuin en was ik al bezig met het verzamelen en kweken van planten. Later verdiepte ik me in de exotische planten en ging dan met mijn moeder naar verschillende plantenbeurzen om de zelfgekweekte planten te verkopen. Ik kluste ook graag in de tuin.”

Kleinschalig

“Ik wil nu vooral voldoening halen uit mijn nieuwe job. Ik kies er bewust voor om het kleinschalig te houden. Er is bovendien heel wat vraag naar een eenvoudige tuinman. De meeste tuinmannen zijn bezig met grootschalige projecten, terwijl ik geniet van de alledaagse klusjes in de tuin zoals snoeien, beplanten en tuinonderhoud. Ik heb ook een Fito-licentie, waardoor ik mag werken met insecticiden”, zegt Stefan.

Het contact met de klanten vindt Stefan heel belangrijk. “Bij stad Tielt had ik veel te maken met klachten en dat knaagde toch aan mij. Nu geniet ik van mijn klantencontacten omdat ik echt het gevoel heb dat ik ze kan helpen. Als loketbediende kwam ik in contact met mensen die nadien beroep op me deden als tuinman. Het grote voordeel van mijn job bij stad Tielt is dat ik veel mensen leerde kennen.”

“Ik werk heel graag in de tuinen van oudere mensen, omdat ze zelf fysiek niet meer in staat zijn om de tuin te onderhouden. Zo maak ik verwilderde tuinen weer netjes. Dat geeft voor die mensen toch ook een aangenaam gevoel. Onlangs kreeg ik nog een berichtje van een 80-jarige klant waarin ze me een gelukkig Nieuwjaar wenst en hoopt dat ik nog lang haar tuinman mag zijn. Van zulke attenties word ik echt vrolijk”, zegt Stefan.

Alleen en buiten

De huidige situatie is voor Stefans nieuwe job niet meteen een hindernis. “Ik werk alleen en buiten in de tuin, dus kan ik telkens voldoen aan de afstandsmaatregelen. Ik hoop wel dat de situatie snel verandert zodat Sandra’s zaak Eurobody weer kan opstarten”, besluit Stefan.

Contact: 0476 42 32 95

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.