Stefan (54) weer aan de slag na hartstilstand in volle coronacrisis

Stefan Devlieger op bezoek bij zijn schoonmoeder in een van de assistentiewoningen van Home Vrijzicht in Elverdinge. © TP
Redactie KW

Boezingenaar Stefan Devlieger is al dertig jaar directeur van Home Vrijzicht in de Ieperse deelgemeente Elverdinge. Het woon-zorgcentrum en de assistentiewoningen huisvesten zo’n 150 bewoners. Dit voorjaar was de heftigste periode uit de carrière van Devlieger. “Ik heb al wat meegemaakt, denk maar aan de zware brand van 24 jaar geleden, waarbij twee bewoners het leven lieten en alle bewoners tijdelijk moesten verhuizen.”

“Dit jaar dwong corona ons om veel processen te herbekijken en toch het welzijn van onze bewoners te vrijwaren. In het begin was dat zeer moeilijk, mede door de wisselende richtlijnen. Daarnaast is het de eerste keer dat we onze infrastructuur zo sterk aan het verbouwen zijn.”

Grote geluk

Het opzoeken van de eigen grenzen zorgde er samen met de stress en een erfelijke aanleg voor dat het hart van Stefan stopte met kloppen. Voor het eerst in zijn leven. “Toen we na de lockdown opnieuw mochten fietsen, vertrokken mijn vriend Bart Jansegers en ik op 9 mei dolenthousiast richting Roeselare”, zo doet hij zijn verhaal.

“Ik herinner me nog ons vertrek, maar van al de rest herinner ik me niets meer. Rond 16 uur stond mijn hart letterlijk stil en viel ik op mijn fietsvriend. Ik was niet alleen, dat is mijn grote geluk geweest. De snelle tussenkomst in de eerste momenten na de val heeft mijn leven gered: Bart genoot een EHBO-opleiding en begon me meteen te reanimeren. Hij kreeg wat later hulp van twee buurtbewoners, toevallig verpleegkundigen. Een derde buur verwittigde de hulpdiensten.”

Veel fietsers maakten hetzelfde mee, maar hadden minder geluk

Nadat dokters die avond een stent konden plaatsen bij Stefan ging het weer de goede richting uit. “Mijn vrouw en drie kinderen werden goed opgevangen en waren belangrijk voor de zorgen bij het herstel. Mijn vitale functies en geheugen kregen een serieuze knauw. Toen ik op 15 mei het ziekenhuis verliet, mocht ik nog niet veel doen. Dankzij die snelle reanimatie kon ik wel volledig herstellen en leven als vroeger, maar ik ben anders gaan leven“, aldus nog de Boezingenaar.

Dankbaar voor tweede kans

“Ik ben dankbaar voor de tweede kans die ik kreeg en zoek nu een nieuw evenwicht tussen werk, gezin en vrienden. Mijn job en de coronacrisis hebben veel energie gevraagd. Sinds begin augustus ben ik weer deeltijds aan de slag en vanaf volgende week opnieuw voltijds. Ik heb het werk en de contacten verschrikkelijk gemist, maar ik laat mezelf niet meer toe om me te verliezen in drukte. Ik delegeer een aantal zaken aan medewerkers, die ook tijdens mijn revalidatie klaarstonden om over te nemen.”

World Heart Day op 29 september sensibiliseert mensen om hart- en vaatziekten te voorkomen. “Een goede levensstijl met gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning is belangrijk”, zegt Stefan. “Ook het belang van snelle EHBO is niet te onderschatten: veel fietsers maakten hetzelfde mee als ik, maar hadden minder geluk.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier