Stefaan Vandommele en Sofie Therry aan de slag op Labadoux

Maar liefst 383 medewerkers werken vrijwillig mee aan Labadoux komend weekend. Stefaan en Sofie Vandommele-Therry uit Izegem helpen ook. Zoon Louis deed dan weer zijn uiterste best voor Labadoux Bloeit.

Het gezin Stefaan en Sofie Vandommele-Therry met de kinderen Louis en Julien (zittend). (foto FODI)

Stefaan Vandommele en Sofie Therry wonen in de Lendeleedsestraat in Izegem. Ze hebben twee zonen, Louis (12) en Julien (8). Stefaan werkt al 25 jaar bij de politie in Kortrijk. Momenteel doet hij binnendienst. Sofie is leerkracht godsdienst in de basisschool Sint-Jozef in Kortrijk. Zoon Louis zit in Bemok in Kortrijk. Toevallig de school waar festivalorganisator Carl Windels ook werkt. Carl is de thuisbegeleider van Louis, die autistisch is. Sofie en Stefaan engageren zich al meerdere jaren in het Wereldfestival in Izegem, maar kwamen via Carl ook in contact met Labadoux.

Tweede camping

Komend weekend is het al het vierde jaar op rij dat Stefaan meewerkt als vrijwilliger bij Labadoux. “Ik ben medeverantwoordelijk voor de camping, samen met Krist Vandesompele en Johan Allemeersch. Drie dagen lang ben ik er present. We kijken niet op een uurtje”, glimlacht Stefaan. “Met ons drie vormen we een hechte ploeg. We wisselen elkaar wel eens af wanneer we een optreden willen zien of gaan eten, maar ik sta meestal veel uren na elkaar aan de camping.”

Het trio moet maar weinig tussenbeide komen. “Zelfs als de festivalgangers wat beschonken zijn, blijven ze beleefd en maken ze geen amok. De sfeer is heel gemoedelijk. Labadoux is dan ook geen festival zoals Werchter. Toen ik de eerste keer meewerkte, kende Labadoux nog geen kookzone. De festivalgangers mochten geen eigen potje koken tussen de tentjes, maar toch gebeurde dat wel eens. Het was dan onze taak om in te grijpen. Een jaar later werd er met een afzonderlijke kookzone gestart. Nu weet iedereen waar hij of zij terecht kan om iets klaar te maken.”

De camping wordt ieder jaar drukker en drukker, merkt ook Stefaan. “Vorig jaar konden de mobilhomes niet meer op dezelfde plaats terecht. Ik begrijp waarom de organisatie dit jaar een tweede campingruimte opent in de Fortstraat”, vertelt hij.

Samenwerking

Stefaan is niet enkel tijdens het weekend actief. Ook vooraf helpt hij twee dagen met de opbouw. Door zijn job is het niet mogelijk om na het festival mee te helpen aan de afbraak van het festivalterrein.

Dit jaar helpt Sofie voor de allereerste keer mee als vrijwilligster bij Labadoux. “Op vrijdag zal ik zowel tijdens de namiddag als ‘s avonds aan de ingang staan”, vertelt ze. “Zaterdagnamiddag ben ik opnieuw terug van de partij. Dan verzorgen we met onze dansgroep Die Boose een optreden tijdens het festival. Het Wereldfestival en Labadoux hebben al jaren een goede binding en respect voor elkaar. Vanaf dit jaar kiezen we bewust naar de toekomst toe om mogelijkheden te verkennen tot concrete samenwerking. Dit kan logistiek zijn, artistiek… Dit jaar zetten we de eerste kleine stappen in die richting.”

Ertebrekers

Stefaan en Sofie spenderen veel tijd aan hun kinderen. Louis heeft speciale zorgen nodig en dus moeten ze met hun oudste zoon rekening houden. “Louis werkt ook mee aan Labadoux”, glundert Sofie. “Hij werkt al vier jaar mee aan de sociale projecten. Louis maakte al een stoel, kader, luster en nu een kader voor Labadoux Bloeit. Als ouder ben je trots als je dan het eindresultaat ziet. We gaven ook al een bijdrage om het eigen werk van onze zoon aan te kopen.”

Louis kan geen drie dagen op het festival vertoeven. “Voor hem is dat te druk. Net zoals vorig jaar zullen we komend weekend wel eens samen gaan, misschien op zondag op de familiedag”, aldus Sofie.

Als het lukt, probeert Stefaan een glimp op te vangen van The Sidh en De Ertebrekers. “Maar Labadoux is vooral nieuwe groepen leren ontdekken. Daar leer je echt nog andere muziek kennen”, zegt Stefaan. Hoe omschrijft Stefaan Labadoux? “Als een gezellig familiefestival, met een gevarieerd aanbod aan muziek en dat in onze eigen streek. Toch iets om écht trots op te zijn”, besluit hij.

(Patrick D.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.