Stefaan Reynaert uit Oudenburg vertelt over beklijvende ervaring in Nepal

Stefaan Reynaert: "De glimlach bij de Nepalezen is er altijd bij." © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Al enkele jaren brengt Stefaan Reynaert de eindejaarsperiode door in het verre buitenland. De voorbije kerstvakantie trok hij ook 16 dagen door Nepal. “Het werd een indrukwekkende en beklijvende ervaring”, blikt Stefaan terug.

“Nepal ligt tussen twee machtige landen: China en India. Het is een van de 30 armste landen ter wereld. Omdat het Himalayagebergte de grens vormt met China, is het land vooral afhankelijk van India”, zegt Stefaan Reynaert.

“Nepal beschikt over weinig tot geen grondstoffen en ligt ook niet aan de zee, die vaak de toegang tot welvaart is. Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron. Boeddhistische stoepa’s, tempels, pagodes en andere heiligdommen zijn er overal te vinden. Die zijn zeker een bezoekje waard in de hoofdstad Kathmandu, maar ook in de koningssteden Patan en Bhaktapur. Tijdens het bijwonen van lijkverbrandingen bij het hindoecomplex Pashupatinah, aan de heilige Bagmathi rivier, wordt men toch heel stil”, mocht Stefaan ondervinden.

Van dorp naar dorp

Om het echte Nepal te zien, trok Stefaan Reynaert met de fiets van het ene naar het andere dorpje. “Als je de toeristische trekpleisters verlaat en naar de afgelegen dorpjes trekt, is de armoede pas echt tastbaar. Je ziet vrouwen met kilo’s hout – die ze in de bergen hebben bijeengesprokkeld – op de rug voorbijtrekken. Met een vuurtje moeten de Nepalezen de koude wintermaanden doorkomen, want andere verwarmingsbronnen zijn er niet. Elektriciteit is geen evidentie. Ook zie je kinderen kilometers te voet naar school trekken.”

Tijdens de aardbeving in 2015 vielen heel wat tempels als kaartenhuisjes in elkaar. Ze worden ook vandaag nog altijd heropgebouwd.
Tijdens de aardbeving in 2015 vielen heel wat tempels als kaartenhuisjes in elkaar. Ze worden ook vandaag nog altijd heropgebouwd.© LIN

“En alsof de armoede nog niet groot genoeg is, werd het land op 25 april 2015 getroffen door een zware aardbeving die ruim 8 miljoen Nepalezen trof. Immense ellende als je weet dat Nepal 30 miljoen inwoners telt. Er vielen minstens 8.500 doden en 18.000 gewonden. De internationale hulp kwam snel op gang. Het Belgische B-Fastteam maakte er jammer genoeg geen al te goede beurt door met veel vertraging aan te komen“, vertelt Stefaan Reynaert.

Levering wapens

“Het was trouwens niet de eerste keer dat ons land er een bedenkelijke reputatie opbouwde. In 2002 leverden we wapens van het Waalse FN Herstal aan het Nepalese leger, dat toen een strijd voerde tegen de Maoïsten”, meldt Stefaan.

Hij zag met eigen ogen hoe het land nog altijd recht krabbelt na de aardbeving: “Heel wat tempels worden nog heropgebouwd. Veel Nepalezen wonen nog steeds in zelf opgetrokken noodwoningen in de bergen, nadat hun huisjes zijn ingestort.”

Heel wat Nepalezen wonen nog in noodwoningen in de bergen

“Maar ik wil zeker ook benadrukken dat Nepal een land is met een schitterende natuur en cultuur. De zon zien opkomen in het Himalayagebergte, met onder andere de Mount Everest is fascinerend. Ook het paragliden tussen de bergen in Pokhara was een onvergetelijke ervaring. Maar bovenal, het geluk dat de Nepalezen toch vinden in vele kleine dingen, is hoopgevend. Ik weet dat het klinkt als een cliché. Kortom, wie een verre reist overweegt, Nepal is een absolute aanrader”, besluit Stefaan Reynaert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier