Stefaan Lauwyck uit Koekelare baat opnieuw de ijspiste in Roeselare uit

Stefaan Lauwyck (rechts), samen met zijn zonen Sacha en Gauthier. © Foto SB
Redactie KW

Stefaan Lauwyck baat sinds 1996 tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode de ijspiste op de Roeselaarse Markt uit. Ondertussen is hij een expert geworden in het produceren en uitbaten van ijspistes. “Die jaren ervaring zorgen ervoor dat ook heel wat andere gemeenten, zelfs in Nederland, beroep doen op onze knowhow”, zegt Stefaan. “Volgend jaar starten we zelfs met de productie van ijspistes in een container.”

Koekelarenaar Stefaan Lauwyck (50) organiseert al 32 jaar allerlei evenementen. “Het festival ‘Koekelare Leeft’ bijvoorbeeld is er één van”, zegt Stefaan. “In 2001 begon ik ermee en er kwam veel volk op af. Ik herinner me nog dat we 27.000 bezoekers hadden in vier dagen. Vanaf 2013 liet ik de organisatie over aan het jonger volkje.”

Stefaan was 22 toen hij zijn vriendin Kalinka leerde kennen, wiens ouders met een lunapark op de kermissen stonden. “We zijn dan samen zelfstandig begonnen met de uitbating van een lunapark op allerlei kermissen. In de winter hadden we veel vrije tijd en ik zocht naar een bijverdienste. Uitgaande van de gedachte dat je wat je ‘s zomers verdiende aan de kant moest zetten en liefst niet in de winter moest opeten. En die bijverdienste was de uitbating van een eerste ijspiste, waarmee ik in 1996 een eerste keer in Roeselare op de kerstmarkt stond. Ik ontwierp en produceerde die eerste ijspiste volledig zelf. In samenwerking met de wereldbekende firma Coolworld. Ondertussen heb ik al zes ijspistes van eigen makelij. In Roeselare is het een overdekte ijspiste. En dat biedt toch heel wat voordelen. Schaatsers kunnen nu in om het even welke weersomstandigheden uren schaatsplezier beleven en wij als uitbaters de ijspiste voor de volle 100 procent gebruiken.”

Techniek

Een ijspiste zelf produceren, is volgens Stefaan geen eenvoudige zaak. “Zeker niet! Maar ik was altijd al geïnteresseerd in alles wat met techniek te maken heeft. Via avondonderwijs schoolde ik me bij tot koeltechnicus en via ‘Coolworld’ kreeg ik in die voorbije 22 jaar ook de nodige ondersteuning. Van toen ik begon met de productie van een eerste ijspiste was mijn streefdoel: zoveel mogelijk ijs maken met zo weinig mogelijk elektriciteitsverbruik. Vorig jaar lukte het mij in Roeselare, in vergelijking met het jaar ervoor, een grotere ijsoppervlakte te koelen met 30 procent minder elektriciteitsverbruik en zonder in te boeten op de kwaliteit van het ijs. We doen samen met Coolworld al jaren research om het nog beter en kwalitatiever te doen. Goed schaatsijs is min 12 graden Celsius. Wij passen die ijstemperatuur echter aan de weersomstandigheden aan. Als het erg koud is, dan hebben we geen min 10 graden nodig voor het ijs.”

“Volgend jaar willen we ijspistes in een container produceren en verhuren”

“Maar dat moet je als uitbater iedere dag (of nacht) controleren. De hele periode dat de ijspiste in Roeselare staat, rij ik iedere morgen om 4 uur naar Roeselare om te kijken of ik al dan niet een grotere vriestemperatuur moet instellen, zodat het ijs tegen 10 uur in de voormiddag optimaal is voor de schaatsers. Die bijna anderhalve maand zijn voor mij qua werkintensiteit de zwaarste dagen van het hele jaar.”

Goede prijs

Volgens Stefaan is er in Roeselare een ideale samenwerking met de Centrumstraten. “En ik mag ook gerust stellen dat we in Roeselare in die kerstperiode een meerwaarde betekenen voor de handelaars. Je zou de ijspiste een kinderopvang kunnen noemen. Ouders zetten hun kinderen hier af om te schaatsen, terwijl ze zelf enkele uurtjes kunnen winkelen. Dat kan bij ons omdat we op vraag van de centrumstraten een schappelijke prijs vragen voor een schaatsbeurt. Bij de meeste andere ijspistes betaal je 7 euro voor twee uur schaatsen, in Roeselare betaal je dezelfde prijs, maar je mag wel zo lang blijven schaatsen als je wil.”

Beau-M d’Hiver

Stefaan Lauwyck baat dit jaar alleen de ijspiste in Roeselare zelf uit. “De jaren ervoor had ik ijspistes in meerdere gemeenten. Onder andere in Poperinge, Diksmuide en Middelkerke en in een drietal Nederlandse gemeenten. In Nederland zorgden we niet zelf voor de uitbating, dat gebeurt via ijsclubs. Wij doen alleen nog de uitbating van de ijspiste Roeselare zelf met een negental manschappen. We hebben ook nog eens 1.500 paar schaatsen die we verhuren. Vorig jaar was de ijspiste 568 vierkante meter groot, dit jaar zal dat bijna 600 vierkante meter zijn. En er komt voor het eerst ook een horecagedeelte uit: Beau-M d’Hiver! Een food plaza waar men onder andere een pannenkoek, wafel, tartiflette, braadworst of dergelijke kan eten. Geen concurrentie voor de plaatselijke horeca omdat het snacks zijn om mee te nemen of ter plaatse op te eten.”

Container

Stefaan ziet de toekomst voor de ijspistes rooskleurig in. “Volgend jaar willen we ijspistes in een container produceren en verhuren. In Koekelare hebben we nu 1.500 m² stockageruimte, volgend jaar breiden we die uit tot 2.500 m², maar wel in Middelkerke. Ik krijg ondertussen ook al hulp van onze twee zonen, Sacha (22) en Gauthier (20). We zijn immers niet alleen met lunaparken, ijspistes en evenementen bezig. We plaatsen en onderhouden ook de strandcabines in Middelkerke en verhuren reuzeglijbanen. En nu ik met ‘Koekelare Leeft’ ben gestopt, zou ik wel een keer een muziekfestival aan zee, en op het strand, willen organiseren.”

(Ivan Balliu)

De ijspiste in Roeselare is van 30 november tot en met 6 januari 2019 iedere dag open van 10 tot 22 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier