Stefaan Lammertyn: “Af en toe eens offline zijn, is echt wel meer dan oké”

© JVGK
Axel Vandenheede

Stefaan Lammertyn staat voor een nieuwe professionele uitdaging: vanaf maandag 7 mei is de Kortrijkzaan (51) manager pers en communicatie bij ziekenhuis AZ Groeninge. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in zorg en gezondheid”, zegt hij. “Die interesse zal ik nu kunnen combineren met mijn passie voor en ervaring in communicatie. Bovendien zal ik in eigen stad werken. Schitterend toch?”

Stefaan Lammertyn maakte de afgelopen jaren naam en faam als expert in sociale media. Zelf noemde hij zich ‘social media evangelist’. De Kortrijkzaan begint nu aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière en leidt vanaf 7 mei de dienst pers en communicatie van AZ Groeninge. “Een uitdaging waar ik naar uitkijk”, vertelt hij. “Ik ben 51 jaar, maar aan uitbollen denk ik helemaal niet.”

De afgelopen 18 jaar runde je het online communicatiebureau Pixular. Vanwaar de beslissing om er te vertrekken?

“Ik neem voor alle duidelijkheid niet helemaal afscheid van Pixular. Ik zal nog lezingen en sessies voor scholen en bedrijven blijven geven. Wel is het zo dat ik eind vorig jaar goed heb nagedacht over mijn professionele toekomst. Uiteindelijk vond ik het opportuun om na 18 jaar iets anders te doen. In januari zag ik die vacature bij AZ Groeninge.”

Een job die je op het lijf is geschreven…

(lachje) “Toen ik de profielschets toonde aan een goede vriend, zei hij net hetzelfde. Ik heb me kandidaat gesteld. Ik heb toen, eerlijk waar, voor het eerst in mijn leven een CV opgemaakt. Tijdens de selectieprocedure heb ik een aantal tests moeten afleggen en sprak ik ook enkele keren met ceo Inge Buyse. Op maandag 23 april tekende ik dan mijn contract en op 7 mei start ik met het echte werk.”

Je bericht op Facebook over je carrièrewending kreeg enorm veel weerklank: zowat 900 likes.

“Zelfs mijn dochter Astrid heeft het bericht geliket. Normaal doet ze dat nooit (lacht). Nee serieus, ik heb enorm veel positieve reacties gehad. Ook vanuit de communicatiewereld. Zo feliciteerde Baptiste van Outryve, de woordvoerder van supermarktketen Carrefour, me. Dat is echt iemand naar wie ik opkijk.”

Je zus Dominiek reageerde ook en had het over een wijkkrantje en een halve apotheker. Wat moeten we daaronder verstaan?

“Als twaalfjarige maakte ik mijn eigen krantje: De Zonnige Morgen. Het ging over mijn buurt. Mijn zus herinnert zich dat nog natuurlijk. Ik schrijf nog steeds graag. De laatste vijf jaar heb ik drie boeken geschreven. Die ‘halve apotheker’ verwijst dan weer naar het feit dat ik heel geïnteresseerd ben in zorg en gezondheid. Mijn dochter studeert geneeskunde aan Kulak en wat zij leert vind ik gewoon fantastisch. In elk geval zal ik bij AZ Groeninge mijn passie voor communicatie kunnen combineren met mijn interesse voor zorg.”

“Straks zal ik met de fiets in vijf minuutjes van bij mij thuis op mijn werk staan. Pure luxe!”

Is er een dokter aan jou verloren gegaan?

“Dat zou ik niet durven te zeggen. Als ik zie hoe zwaar die studie is…”

Je hebt zelf een diploma toegepaste economische wetenschappen op zak. Dat valt niet meteen te rijmen met sociale media?

“Ik zeg het regelmatig op presentaties: je moet na je studies blijven leren. Want het begint pas nadat je afgestudeerd bent. Als je op school niets wil leren, tot daar aan toe. Maar als je niet wil bijleren als je gaat werken, dan heb je een probleem. Flexibiliteit en de drive om nieuwe dingen te doen zijn sleutelbegrippen als het gaat om een succesvolle professionele carrière.”

Die carrière begon je bij Unizo?

“Toen was dat nog het NCMV (Nationaal Christelijk Middenstandsverbond, red.). Ik werkte in Brugge en heb er als pas afgestudeerde enorm veel geleerd. Onder meer dat een netwerk hebben heel belangrijk is. Mijn credo is dan ook dat netwerken net als werken is. Na zes jaar kreeg ik dan de kans om over te stappen naar het kabinet van Justitie.”

Ongetwijfeld een uitdagende job?

“Stefaan De Clerck was toen minister van Justitie. Het was hard werken, maar de medewerkers kregen ook veel appreciatie. Heel interessant was dat ik in Brussel werkte, de plek waar de beslissingen werden genomen en waar ik heel veel mensen heb leren kennen.”

Stefaan Lammertyn:
© JVGK

Aan die job kwam wel een abrupt einde…

“Maandag was het precies 20 jaar geleden dat Marc Dutroux ontsnapte. Dat leidde het ontslag in van Stefaan De Clerck en dat had dan weer gevolgen voor zijn kabinetsmedewerkers… Daarna ben ik aan de slag gegaan bij ING, waar ik meewerkte aan een internetproject. In het bankwezen heb ik mijn vennoot Patrick Maes leren kennen, met wie ik uiteindelijk Pixular opstartte.”

Pixular is in Roeselare gevestigd, AZ Groeninge in Kortrijk. Is dat belangrijk voor jou?

“Is het niet schitterend om in je eigen stad te kunnen werken? Ik vind van wel. Ik woon in de buurt van de Loofstraat, waar de vroegere campus Maria Voorzienigheid is. Straks zal ik met de fiets in vijf minuutjes van bij mij thuis aan de campus Kennedylaan staan. Dat is een luxe. Een ander voordeel is dat ik Kortrijk ken en Kortrijk ook mij kent. Door dat netwerken, weet je wel. Mijn netwerk wil ik ten dienste stellen van het ziekenhuis.”

Heb je al een zicht op wat je als manager pers en communicatie wil veranderen bij AZ Groeninge?

“Ik ben nog niet gestart, ik moet de oefening nog maken. Hoe dan ook wil ik het ziekenhuis goed leren kennen. Ik ben van plan om alle diensten eens een bezoekje te brengen. AZ Groeninge is een prachtig merk met topdokters en topmedewerkers. Die laatste groep mag zeker niet vergeten worden. Ik wil dat de Kortrijkzaan beseft dat hij of zij in eigen stad kwalitatieve zorg kan krijgen.”

Is Kortrijk te weinig trots op zijn ziekenhuis?

“Zoals ik al zei heeft AZ Groeninge topdokters in huis. Denk maar aan de Zweedse professor Tommy Andersson, die hier veertien dagen per maand is. Hij bouwde de dienst beroertezorg uit en hielp al tal van mensen.”

“Ik wil mijn netwerk ten dienste stellen van het ziekenhuis”

Wat beroertes betreft: stress speelt vaak een rol. Daarbij komen we bij een stokpaardje van jou, namelijk ‘digital detox’.

“Ik blijf erbij dat je regelmatig je smartphone aan de kant moet leggen. Je hoeft echt niet voortdurend bereikbaar te zijn en alles op sociale media volgen. Zelf heb ik intussen de gewoonte aangekweekt om mijn smartphone niet mee te nemen naar de slaapkamer. En als ik geconcentreerd moet werken, dan zet ik mijn gsm op vliegtuigstand. Zo kan ik ongestoord werken. Ik heb trouwens sowieso alle meldingen afgezet. Of het nu om een sms, e-mail of een like op Facebook gaat.”

Velen zullen je nu wellicht half gek verklaren…

“Al die meldingen zijn nergens goed voor. Onze hersenen zijn er niet voor gemaakt. Daarom mijn boodschap: af en toe offline zijn, is meer dan oké.”

Ontspannen met je smartphone is dan ook wellicht niet zo goed. Hoe ontspan je zelf?

“Ik heb enorm veel deugd van een wandeling met mijn hond Marcel. Hij is goed een jaar oud en we gaan elke dag wandelen. Marcel is zowat mijn soulmate geworden. Hij is altijd welgezind. Ik zou hem niet meer kunnen missen.”

Het schijnt dat je dat bij jou ook over chocolade kunt zeggen?

“Ik heb inderdaad een zwak voor chocolade. Het liefst ga ik langs bij chocolatier Geert Vercruysse in de Doorniksestraat. Hij ademt chocolade. Geert spreekt ook met kennis van zaken, want hij volgde opleidingen bij de groten der aarde als het om chocolade gaat.”

Opvallend: op zijn website staat dat hij zelf geen chocolade maakt, maar enkel verwerkt.

“Het leuke is dat hij elke week wel iets nieuws in petto heeft. Zo haalde hij recent plots Boliviaanse chocolade boven. ‘Dit móét je proeven’, zei hij. De chocolade had een cacaopercentage van 78 procent. Ik verwachtte een heel bittere smaak, maar dat was niet zo. Vorige week heb ik dan chocolade met gember geproefd. Een smaakbom.”

Tot slot: wat is je band met de Leie?

“Op 22 en 23 september is er de vijfde editie van Levensloop en het parcours doet de Leieboorden aan. Dat wordt schitterend. Ik hoop dat er opnieuw veel volk meedoet en we zo veel geld inzamelen voor de Stichting tegen Kanker.”

Stefaan Lammertyn is 51 jaar en is getrouwd met Kathleen Peferoen. Samen hebben ze twee kinderen: Astrid (20) en Jacob (15). Het gezin woont in de Sint-Sebastiaanslaan in Kortrijk.Trok na zijn middelbare studies naar de universiteit om toegepaste economische wetenschappen te studeren. Ging na zijn studies aan de slag bij NCMV, het huidige Unizo. Werkte daarna drie jaar op het kabinet van Justitie, toen geleid door Stefaan De Clerck. Na enkele jaren bij de bank ING startte hij samen met Patrick Maes Pixular op. Gaat op 7 mei aan de slag als manager pers en communicatie bij AZ Groeninge.

Shoppen

“Ik winkel graag en verkies dan fysiek shoppen. Effectief buiten komen dus. Voor mij is het belangrijk dat handelaars een goede service bieden en goedgezind zijn. Daarom ga ik met plezier naar Valerie Descamps in de Leiestraat om er mijn kranten en tijdschriften te kopen. Zij ontvangt je met de glimlach. In La Casa del Tabaco spring ik ook graag binnen omdat ze de klanten met raad bijstaan.”

Reizen

“Recent zijn we voor de tweede keer naar de Seychellen geweest. Dat is daar letterlijk en figuurlijk het paradijs, de bounty’s hangen daar als het ware aan de bomen. We verblijven daar in een hotel waarvan de manager een vriend is. We leerden elkaar kennen via… LinkedIn. We worden daar telkens enorm in de watten gelegd en ik let erop dat ik zoveel mogelijk offline ben. Rusten en genieten, dat is dan de boodschap. In eigen land ga ik graag eens naar Oostende, terwijl ik op een vrije dag een terrasje in Kortrijk ook niet afsla.”

Shoppen

“Ik winkel graag en verkies dan fysiek shoppen. Effectief buiten komen dus. Voor mij is het belangrijk dat handelaars een goede service bieden en goedgezind zijn. Daarom ga ik met plezier naar Valerie Descamps in de Leiestraat om er mijn kranten en tijdschriften te kopen. Zij ontvangt je met de glimlach. In La Casa del Tabaco spring ik ook graag binnen omdat ze de klanten met raad bijstaan.”

Mooie plekjes

“Met stip is dat de oude campus Loofstraat van AZ Groenige. Er is daar een geweldig mooi park met een grote vijver. Er staan daar ook twee speciale gebouwtjes die recent werden gerestaureerd. Prachtig om te zien. Elke morgen ga ik daar wandelen met mijn trouwe viervoeter Marcel. Dat is voor mij de ideale, rustige start van een werkdag. Daarnaast vind ik ook het park op het Plein heel mooi. Ik ga er graag op een bankje zitten om te kijken wie er voorbijkomt. Ik zie daar een samenvatting van de samenleving passeren.”

Reizen

“Recent zijn we voor de tweede keer naar de Seychellen geweest. Dat is daar letterlijk en figuurlijk het paradijs, de bounty’s hangen daar als het ware aan de bomen. We verblijven daar in een hotel waarvan de manager een vriend is. We leerden elkaar kennen via… LinkedIn. We worden daar telkens enorm in de watten gelegd en ik let erop dat ik zoveel mogelijk offline ben. Rusten en genieten, dat is dan de boodschap. In eigen land ga ik graag eens naar Oostende, terwijl ik op een vrije dag een terrasje in Kortrijk ook niet afsla.”

Shoppen

“Ik winkel graag en verkies dan fysiek shoppen. Effectief buiten komen dus. Voor mij is het belangrijk dat handelaars een goede service bieden en goedgezind zijn. Daarom ga ik met plezier naar Valerie Descamps in de Leiestraat om er mijn kranten en tijdschriften te kopen. Zij ontvangt je met de glimlach. In La Casa del Tabaco spring ik ook graag binnen omdat ze de klanten met raad bijstaan.”

Lekker eten

“Ik ga graag eten in Bistro Bellino in de Gentsesteenweg. Carla Vandorpe ontvangt er je samen met haar man Bjorn altijd hartelijk. Ze serveert er lekker eten tegen een betaalbare prijs in een gezellig interieur. Ook La Cantine, waar Lieve Byttebier in de keuken staat, vind ik top. Ze hebben daar bovendien een coworkingplek. Zelf koken is niet echt aan mij besteed. Wat ik wél graag doe, is taarten en cakes bakken. Het aardbeienseizoen is begonnen, hét moment om het recept voor een aardbeientaart weer boven te halen.”

Mooie plekjes

“Met stip is dat de oude campus Loofstraat van AZ Groenige. Er is daar een geweldig mooi park met een grote vijver. Er staan daar ook twee speciale gebouwtjes die recent werden gerestaureerd. Prachtig om te zien. Elke morgen ga ik daar wandelen met mijn trouwe viervoeter Marcel. Dat is voor mij de ideale, rustige start van een werkdag. Daarnaast vind ik ook het park op het Plein heel mooi. Ik ga er graag op een bankje zitten om te kijken wie er voorbijkomt. Ik zie daar een samenvatting van de samenleving passeren.”

Reizen

“Recent zijn we voor de tweede keer naar de Seychellen geweest. Dat is daar letterlijk en figuurlijk het paradijs, de bounty’s hangen daar als het ware aan de bomen. We verblijven daar in een hotel waarvan de manager een vriend is. We leerden elkaar kennen via… LinkedIn. We worden daar telkens enorm in de watten gelegd en ik let erop dat ik zoveel mogelijk offline ben. Rusten en genieten, dat is dan de boodschap. In eigen land ga ik graag eens naar Oostende, terwijl ik op een vrije dag een terrasje in Kortrijk ook niet afsla.”

Shoppen

“Ik winkel graag en verkies dan fysiek shoppen. Effectief buiten komen dus. Voor mij is het belangrijk dat handelaars een goede service bieden en goedgezind zijn. Daarom ga ik met plezier naar Valerie Descamps in de Leiestraat om er mijn kranten en tijdschriften te kopen. Zij ontvangt je met de glimlach. In La Casa del Tabaco spring ik ook graag binnen omdat ze de klanten met raad bijstaan.”