Stef en Debora in Tenerife: “Voor onze zoon konden we niet snel genoeg verhuizen”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Stef Mylle (38) en Debora Stevens (39) uit Oostende wonen en werken intussen een jaartje in het zonnige Tenerife. Met Destio Charter – een samentrekking van Debora, Stef en Junior (12) – vertoeven ze de meeste van hun tijd op zee.

In 2005 richtte Stef beveiligingsfirma Camprotection op, dat in 2010 fusioneerde met het elektrobedrijf van goede vriend Steve Hubrechtsen. Camprotection groeide uit tot een succesvolle onderneming, maar is op vandaag volledig in handen van hun vriend. Want het buitenland lonkte…

Destio Charter biedt op Tenerife boottochten op maat aan: wil je dolfijnen gaan spotten, een langere rondvaart maken of gewoon op zee een feestje vieren met vrienden, dan kan je bij Stef en Debora terecht. Intussen maken ze ook werk van Immo Destio, een nieuwe onderneming die zich toelegt op verkoop en verhuur van vastgoed op het Spaanse eiland.

Jullie besloten op een dag om naar het buitenland te trekken. Waarom precies naar Tenerife?

Stef Mylle: “Een jaar of 16 geleden kwamen we hier voor het eerst en we waren op slag verkocht. Sindsdien kwamen we elk jaar terug. Bovendien valt het met het vliegtuig best wel mee én zijn de temperaturen hier het hele jaar door erg aangenaam. Wij wonen op het zuiden van Tenerife, meer precies in La Caleta. Een klein eindje weg van de drukte, en in een nog relatief pittoresk kader. We wonen op een appartement in een nog rustig complex met vooral buitenverblijven. We kozen voor een flatje omdat je hier toch vooral buiten leeft.”

Stef en Debora in Tenerife:

Jullie hebben met Junior wel een opgroeiende zoon. Zag die het zomaar zitten om zijn vrienden achter te laten?

“We hebben eerst met hem overlegd, nog voor we verhuisplannen begonnen te maken. Uiteindelijk zou hij het gezinslid zijn dat zou beslissen of we de stap al dan niet zouden zetten. Toen we hem er voor het eerst over aanspraken, stonden we versteld van zijn reactie: hij had meteen zo’n gelukkige blik op zijn gezicht! (lacht) Zelfs toen we hem wezen op de minder leuke kanten van de verhuizing, kon het voor hem allemaal niet snel genoeg gaan. Sinds we hier zijn is hij verder helemaal opengebloeid en is het precies of hij hier al altijd heeft moeten wonen.”

Zit hij nu in klas tussen de Spanjaarden?

“Nee, hij gaat naar een Engelse school die afhangt van Cambridge, omdat we toch wilden dat hij een diploma op zak heeft waar hij eender waar mee terecht kan. Zijn Engels spreekt hij uitstekend en daarnaast heeft hij ook ettelijke uren Spaanse les per week. Zijn vrienden uit België hoort hij nog regelmatig, er zijn tegenwoordig mogelijkheden genoeg om te communiceren.”

Stef en Debora in Tenerife:

“Intussen basket hij al bij Adeje – vroeger speelde hij bij Oudenburg – en amuseert zich hier rot. Geen idee of hij hier later ook zal blijven: hij denkt nu al over nog verder verhuizen, naar de States bijvoorbeeld. Daar zou hij eventueel van zijn hobby zijn beroep willen maken, gericht op informatica en design.”

Hoe is het om in het buitenland een zelfstandige zaak op te starten?

“De opstart verschilt niet veel met de situatie in België: ook hier heb je sowieso een boekhouder nodig. Zelfs alleen al voor de taal, want de specifieke termen zijn niet altijd meteen te begrijpen. Ook uit de lokale regeltjes raak je als buitenstaander niet altijd wijs. Als buitenlander word je in het begin ook meer ‘geviseerd’. Op zich niet zo erg, maar het gaat op den duur wel vervelen. Maar goed, na een jaar vermindert dat alweer. Tot slot moet je hier vaak van hot naar her voor om het even welk document. Bellen of mailen lukt niet voor zoiets.”

Stef en Debora in Tenerife:

Hoe gaat het intussen met Destio Charter? Zitten jullie elke dag volgeboekt?

“Zoals voor elke zaak moeten wij er ook elke dag keihard voor werken, naar het bord kijken en doelstellingen opbouwen. Als we terugblikken op het laatste jaar mogen we me trots zeggen dat we in stijgende lijn blijven gaan, met vallen en opstaan. De tweede zomerperiode staat voor de deur en intussen kunnen we met volle kracht vooruit. We hebben ervaring opgedaan in het eerste jaar en geleerd uit onze fouten.”

Stef en Debora in Tenerife:

“Ook hier hebben we wat kalmere periodes, waardoor je niet elke dag volgeboekt kunt zijn. De drukste periode zal vermoedelijk toch de tweede helft van het jaar blijven, hoewel januari eigenlijk ook erg goed was. Een juiste evaluatie qua drukkere en minder drukke periodes zullen we pas kunnen maken als we twee of drie jaar verder zijn.”

Hoe afhankelijk is jullie onderneming van het weer?

“Hoewel het hier bijna alle dagen mooi weer is, is het niet altijd het ideale weer om op zee te vertoeven. Gelukkig gebeurt dat maar erg sporadisch. Kunnen we dan toch eens niet uitvaren, dan stellen we alles in het werk om de trip te verplaatsen, rekening houdend met de duur van de mensen hun vakantieperiode hier. Niet altijd evident, maar zoals gezegd: gelukkig hebben we dit niet vaak voor.”

Keren jullie nog vaak terug naar Oostende? Al dan niet per boot?

“Per boot? Dat zou wel een leuk initiatief zijn, maar wellicht praktisch minder haalbaar (lacht). Eerlijk gezegd zijn we er nog niet toe gekomen om terug te keren. We zijn hier nog volop aan het opbouwen en moeten nog uitzoeken wat de beste periodes zouden zijn om even naar België terug te keren.”

Stef en Debora in Tenerife:

Tenerife staat gelijk met vakantie, zon, relaxen, een stukje paradijs op aarde kortom. Maar loert verveling dan nooit om de hoek?

“We hebben nog altijd wel wat vakantiegevoel, ook al zijn we hier nu aan het werken. Onze job brengt zo veel variatie met zich mee dat er van verveling geen sprake is. We ontmoeten mensen van verschillende nationaliteiten, horen zo veel verschillende verhalen… Elke dag is wel een andere met leuke ontmoetingen. We hebben al huwelijksaanzoeken, een huwelijksverjaardag en zelfs vrijgezellenfeestjes gehad op onze boot.”

Hoe groot is het verschil in drukte, in ambiance, in klimaat… tussen de zomer en de winter?

“Het is kalmer en gemoedelijker in de winterperiode, met een ander publiek van grotendeels overwinteraars. De zomer daarentegen brengt meer families met kinderen en vooral de echte toeristische gekte. Beide periodes hebben hun charmes op zich, die dan ook weer voor afwisseling zorgen. Qua temperaturen heb je in de winterperiode over het algemeen een constante van begin de 20 graden, wat heel aangenaam is. In de zomer gaat het wel regelmatig boven de 30. Eerlijk? Je bent dat érg snel gewoon (lacht).”

Stef en Debora in Tenerife:

Hoe goed zijn jullie daar al ingeburgerd? Spreken jullie Spaans alsof het niets is? Of zoeken jullie toch eerder andere uitgeweken Belgen en (West-)Vlamingen op?

“Inburgering ligt voor een groot deel bij jezelf. De eerste maanden is het wat aftasten wie, waar en hoe. We volgen intussen Spaanse les, omdat we de voertaal hier toch meester willen zijn, maar dat gaat er bij ons al allemaal niet meer zo snel in (knipoogt). We zoeken uiteraard ook wel eens Belgen op, maar bouwen zeker en vast ook vriendschappen op met Spanjaarden en andere nationaliteiten. Dat helpt ook om ons Spaans beter onder de knie te krijgen.”

Keren jullie ooit nog terug naar België?

“We hebben niet direct ambities om terug te keren. We willen hier onze activiteiten verder uitbouwen. Uiteraard overvalt de heimwee ons al eens, het zou raar zijn mocht dat niet zo zijn. Je springt niet zomaar even in de auto om je familie of je vrienden te gaan opzoeken. Maar we vermoeden dat ook die heimwee wel zal slijten naarmate we hier langer wonen en ons leven hier opbouwen.”

(Frederik Jaques)