https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Stef De Keyser begeleidt mensen met stress of burn-out: “Juiste evenwicht vinden”

Stef De Keyser. (foto TV)
Redactie KW

Uit recente cijfers blijkt dat het aantal mensen dat meer dan een jaar thuis zit door een burn-out of depressie met 40 procent gestegen is, wat overeenkomt met bijna 112.000 Belgen. Enkele maanden geleden startte Stef De Keyser (40) Me-Quilibre op. Als stress- en burn-outcoach helpt ze mensen om zichzelf terug te vinden.

Stef (40) begeleidt mensen in hun zoektocht om stress te verminderen. “Dit jaar ben ik gestart met Me-Quilibre. Als coach richt ik me voornamelijk tot perfectionistische vrouwen die moeilijk rust vinden en steeds tijd te kort komen. Heel vaak piekeren ze te veel en schatten ze zichzelf niet meer naar waarde. Hierdoor ontstaan spanningen thuis of op het werk en ervaren ze lichamelijke klachten. Ik begeleid hen naar een leven met meer rust en energie, waardoor ze zich gelukkiger gaan voelen. Iedereen kan op een bepaald moment te kampen krijgen met stressklachten. Zelfs mensen die zowat alles hebben om gelukkig te zijn.”

In haar praktijk in Pittem biedt Stef een-op-eenbegeleiding. “Alles begint bij het intakegesprek. Het is belangrijk dat er een match is met de klant. Indien die er niet is, hebben de sessies weinig zin. Het is de klant zelf die bepaalt of een traject opgesteld wordt en hoeveel sessies er nodig zijn. De begeleiding is volledig op maat. De ene persoon heeft voldoende aan enkele sessies, terwijl anderen nood hebben aan langdurige begeleiding. Dat komt omdat er geen standaardoplossing is. Stress is een systeem dat langzaam sluimert en verschillende oorzaken kan hebben. Meestal heb je aanvankelijk niet door dat je het slachtoffer bent van stress.”

“Het is vooral je dichte omgeving die begint op te merken dat je net wat minder vrolijk of sneller geagiteerd bent. In een volgende fase komen de fysieke klachten zoals spier- en hoofdpijn, darmklachten en hartritmestoornissen. Daarnaast zullen mensen ook emotionele klachten ervaren en vervallen ze in extremen. Het is belangrijk om dergelijke klachten zo vroeg mogelijk te detecteren en de juiste begeleiding te kiezen. Als coach leid ik hen naar de oplossing. Alles draait rond het vinden van een evenwicht tussen presteren en vrije tijd. Vandaar ook de naam Me-Quilibre. Een afgeleide van het Franse equilibre, wat evenwicht betekent, en Me, wat dan wijst op jezelf.”

Ik heb nu een evenwicht gevonden in dit niet-perfecte leven

Eigen ervaringen

Stef bouwt haar sessies op vanuit haar eigen ervaringen. Want ook zij kreeg in het verleden te kampen met een burn-out. “De grootste stressfactor was de onzekerheid tijdens mijn onderwijsloopbaan. Elk jaar had ik een opdracht in een andere school, waardoor ik me jaarlijks opnieuw moest bewijzen. Die onzekerheid vergde enorm veel energie. Ik wilde overal in uitblinken, maar toch had ik het gevoel dat ik telkens weer faalde. Jarenlang heb ik me ook verzet tegen de onvolmaaktheden in mijn leven. Mijn erfelijke huidaandoening vitiligo was er eentje van. Ondanks de beperkte omvang van de aandoening, bleef het mijn leven domineren. Het bepaalde zelfs mijn doen en laten tijdens de zomer. Het idee dat het erfelijk was, maakte me op sommige momenten echt angstig.”

“Ik was een perfectionist die over elke situatie de controle wilde hebben, maar mijn aandoening viel nu eenmaal niet te controleren. En ook mijn werksituatie had ik niet in eigen handen, waardoor ik aan mezelf begon te twijfelen. Ik vond van mezelf dat ik niet de moeder of echtgenote was die ik wilde zijn. Hierdoor raakte ik steeds meer fysiek uitgeput, waardoor ik de controle helemaal verloren ben.”

“Dagelijks moest ik de energie vinden om me naar het werk te sleuren. Gelukkig heb ik op tijd hulp gezocht waarbij ik geleerd heb om te vertragen, me minder zorgen te maken en bewuster te genieten. Het was voor mij een heel proces, maar met een succesvolle afloop. Ik voel me weer top en heb een evenwicht gevonden in dat niet-perfecte leven. Na mijn burn-out heb ik een opleiding gevolgd tot stress- en burn-outcoach, omdat ik graag anderen wil inspireren om het anders aan te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat mijn ervaringen anderen helpen om hun weg te vinden.” (TV)

Info: www.mequilibre.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.