Stef Buyse in Canada: “Rondrijden met een grote, gele schoolbus”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

KW.be maakt de hele zomer een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij Stef Buyse en zijn Ierse echtgenote in Canada.

Stef Buyse werd in 1960 in Roeselare geboren en woonde er tot begin de jaren ’80. Na een paar jaren in Engeland kwam hij in Vlaams-Brabant terecht, om in september 2011 naar Canada te verhuizen. In zijn Engeland-periode, waar hij als uitwisselingspiloot dienst deed bij de Royal Air Force, had hij eerder al zijn Ierse echtgenote Olga McCallig (50) leren kennen. Samen woonden ze 19 jaar in België, terwijl ook zoon Ciaran de eerste levensjaren in Kortenberg doorbracht. Maar nu is er dus Canada!

Stef Buyse in Canada:

Waarom beslisten jullie om Europa om te ruilen voor Canada?

“Een verhuizing naar het buitenland was al altijd een plan en een droom van ons beiden geweest. Noord-Amerika en dan vooral Canada trokken ons aan. Door mijn werk was ik er al meermaals geweest en de mentaliteit, de natuur en dies meer bevielen mij enorm. Ik heb echter eerst mijn carrière als piloot bij de luchtmacht afgewerkt. Als commandant-piloot zat mijn loopbaan erop aan 45, maar ik ben dan nog wel vijf jaar in het reservekader actief geweest. Tijdens die laaste periode heb ik gewerkt voor CAE, een commercieel bedrijf, als instructeur-piloot op de C130-vluchtsimulator.”

Stef Buyse in Canada:

Waar zijn jullie precies neergestreken? Want Canada is een erg groot land, natuurlijk.

“We wonen in London, Ontario, een stad van ongeveer 380.000 inwoners zo’n 200 km ten westen van Toronto en 200 km ten oosten van Detroit. We hebben voor London gekozen, omdat het geen grote metropool is zoals Toronto. Anderzijds is het toch groot genoeg om aan te voelen als een stad met alles erop en eraan. Er zijn concerten, tal van winkels, restaurants, een bekende universiteit en tal van evenementen. Londen draagt niet voor niets de bijnaam ‘Forest City’: je leeft hier tussen het groen, met heel wat parken en een groot aantal bossen en bomen in en rond de stad.”

Stef Buyse in Canada:

Wat doe je er nu voor de kost?

“Ik werk hier nu als chauffeur van een grote gele schoolbus, dat is een ideale job voor een vroeggepensioneerde: veel vrije tijd en toffe collega’s (lacht). Olga werkt als verpleegster in de kraamkliniek hier in de stad. Victoria’s Childrens Hospital is één van de grootste in het zuidwesten van Ontario.”

Stef Buyse in Canada:

Hoe vullen jullie de vrije momenten?

“Onze vrije tijd gaat vooral naar onze zoon. Hij neemt deel aan tal van activiteiten hier in de stad. En ook het strand is dichtbij, we wonen op 40 minuten rijden van mooie zandstranden aan Lake Huron.”

Stef Buyse in Canada:

Is dit een ‘voor eeuwig en voorgoed’-verhaal?

“We zijn hier pas vier jaar en plannen hier te blijven, ja. We hebben het hier te veel naar onze zin (lacht). Mijn familie was al langer gewoon dat ik voor langere periodes weg was van thuis. Er zijn de kleinere dingen die je soms mist, maar we leven in een land waar alles te vinden is.Veel andere West-Vlamingen zijn er hier niet, ik heb pas één streekgenoot ontmoet, maar die woont hier al sinds de jaren ’50. In de streek van London wonen vooral Portugezen, Nederlanders, Russen, Italianen, Britten, Polen en Ieren. Nu zijn het vooral Aziaten die de nieuwe immigranten zijn.”

Stef Buyse in Canada:

Heb je als uitsmijter nog een gouden tip voor wie Canada in jouw regio komt bezoeken?

“London is omringd door het platteland. Ten noorden ligt Lake Huron, ten zuiden Lake Erie, de grootste bezienswaardigheden in de streek zijn de Niagara watervallen,Toronto en Detroit, op 2 u rijden ,dat is naar Canadese normen dichtbij. Iets verder,op 4 u ten noorden heb je Lake Muskoka en Algonquin,een groot gebied met meren en bossen en veel plaats….en weinig mensen en verkeer.”

(FJA – Foto’s Stef Buyse)