‘Steek ze binnen, en ze breekt alles af’

© (Foto AVH)
Redactie KW

Al meer dan een jaar houdt Kalle de kraai het gezin Declerck uit de Akkerstraat in Oedelem gezelschap. Pieter Declerck ving ze vorig jaar op toen ze nog heel klein onder een boom zat. Hij voedde ze met de hand op tot een volwassen kraai: “Intussen komt ze bij me zitten van zodra ik buiten kom.”

Voor de 41-jarige Pieter Declerck is een kraai als huisdier niet vreemd. “Mijn ouders hebben ook eens een kraai opgevangen. Dat diertje heeft ongeveer twintig jaar bij mijn ouders geleefd.” Kalle de kraai loopt bijna altijd buiten, ook al heeft ze ook een groot hok waar ze kan in verpozen. Ze kan niet echt vliegen. “Haar pluimen zijn niet echt goed gegroeid dus ver in de lucht raakt ze niet. We zijn ze een paar weken geleden wel eens kwijtgeraakt, want met een hoge windstoot kon ze opeens wel een eindje vliegen. Via onze oproep op Facebook hebben vrienden van ons ze dan op kleine afstand van ons thuis zien zitten en naar huis gebracht. Toen ze thuis was, zag je dat ze ons huis gewoon is. Ze zocht onmiddellijk eten en drinken en ging slapen”, vertelt Declerck.

Toch is niet iedereen te vinden voor Kalle de kraai. Pieter is het beestje intussen gewoon, maar kinderen en anderen zijn niet altijd happig. “Vaak zijn ze bang dat ze gaat pikken, maar meestal is dat speels. Daarom zit ze ook buiten, want ze steekt veel kattenkwaad uit. Steek ze binnen hé, en ze breekt alles af. Als je een krant buiten legt, duurt het geen halfuur vooraleer ze dat in stukken uiteen heeft gebeten.”

Verder kan Declerck de kraai alles te eten geven. “Vlees, vis, boterhammen of hondenvoer, ze eet alles. Toen ze even van huis weg was en terugkwam, zou ze een hele pot hondenbrokken opeten. Als ze eten hebben, zorgen kraaien er altijd voor dat ze voldoende eten hebben voor als er slechtere periodes zouden komen en ze geen eten hebben. Ze vloog de hele tijd over en weer en nam telkens een paar brokjes mee om in holletjes of gaatjes te verstoppen.”

Als Declerck buiten zit, komt Kalle vanzelf bij hem zitten. De 41-jarige werknemer van de luchthaven in Zaventem heeft dan ook een speciale band met het dier. “We hebben ook kippen, konijnen en wat parkieten, alle dieren waar je tijd en energie in steekt, daar kweek je een band mee. Als ze even weg was, waren we meteen ongerust. Ik heb ze van kleins af aan leren kennen en opgevoed, dus dat zorgt voor een speciale band.”

(AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier