Steeds meer West-Vlamingen kiezen voor crematie

Hannes Hosten

Drie vierde van de overleden West-Vlamingen wordt gecremeerd. In onze provincie ligt het aantal crematies in verhouding nog iets hoger dan in de rest van Vlaanderen. Na Brugge en Kortrijk opende vorige week een derde crematorium in onze provincie, in Oostende.

Uit cijfers van de Vereniging van Openbare Crematoria blijkt dat er in 2020 14.691 overlijdens waren in West-Vlaanderen. In datzelfde jaar waren er in Brugge en Kortrijk 11.181 crematies. Dat betekent dat 76,1 procent van de overledenen gecremeerd wordt, al moet je wel een slag om de arm houden.

“Soms worden mensen uit andere provincies in Brugge of Kortrijk gecremeerd”, zegt directeur Jan Sabbe van het Kortrijkse crematorium Uitzicht. “Bij ons gaat het bijvoorbeeld om overledenen uit Zulte of Kruishoutem, maar ook uit Moeskroen of Komen-Waasten. Omgekeerd worden ook wel eens West-Vlamingen in Lochristi gecremeerd. Daarnaast worden ook niet-levensvatbare foetussen gecremeerd, maar nog niet in de bevolkingsregisters opgenomen. Maar dat scheelt maar enkele procenten.”

Sinds 2011 klom het percentage crematies van 56,1 naar 76,1 procent. Opvallend is dat er in West-Vlaanderen in verhouding nog iets meer gecremeerd wordt dan in heel Vlaanderen, waar in 2020 bij 73,9 procent van de overlijdens voor crematie werd gekozen. Sinds 2011 lag het percentage crematies in West-Vlaanderen altijd enkele procenten hoger dan in de rest van Vlaanderen.

Jan Sabbe ziet drie verklaringen. “Er is een instroom uit Wallonië in onze crematoria, dus eigenlijk van niet-West-Vlamingen”, legt hij uit. “Maar ook de oudere bevolking die op latere leeftijd naar de kust verhuist, zorgt voor een hoog aantal crematies. Daar mikt het nieuwe Oostendse crematorium Polderbos op. En in West-Vlaanderen wonen minder moslims, die zich om geloofsredenen niet laten cremeren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.