Steeds meer mensen huren priester en organiseren zelf communieviering

De komende weken krijgen 15.000 West-Vlaamse kinderen hun eerste communie of vormsel. © Getty Images/iStockphoto
Philippe Verhaest

Zo’n 15.000 jonge West-Vlamingen krijgen vanaf dit weekend hun eerste communie of vormsel. Door de coronacrisis kunnen niet alle familieleden de vieringen in de kerk bijwonen en daarom doen steeds meer ouders een beroep op externe organisaties om zélf een plechtigheid te organiseren. Bij Rent-A-Priest noteren ze een verdubbeling tegenover 2019. “Het valt op dat onze persoonlijke aanpak in de smaak valt”, zegt voorzitter Steven D’hoore.

Voor veel kinderen zijn het echte mijlpalen in hun nog jonge leven: voor de allereerste keer de communie ontvangen of het vormsel toegediend krijgen. Om en bij de 15.000 jonge West-Vlamingen bleven dan ook teleurgesteld achter toen het bisdom besliste om alle vieringen in mei en juni uit te stellen naar dit najaar. Met dank aan het coronavirus.

Nu maken alle steden en gemeenten zich op om vanaf dit weekend communie- en vormselvieringen te organiseren, al zijn daar opnieuw een resem maatregelen aan verbonden. Erediensten mogen door maximaal 200 mensen bijgewoond worden, maar veel kerkgebouwen zijn gewoon te klein om een dergelijke groep, met respect voor de anderhalve meter afstand, te ontvangen. “Daarom geldt overal de regel dat enkel de twee ouders van de communicant of vormeling in de kerk toegelaten worden”, duidt het bisdom Brugge.

Familiemomenten

Die strenge maatregelen nopen sommige gezinnen ertoe om de traditionele dienst links te laten liggen en zélf een viering te organiseren. Dat merkt ook Rent-A-Priest, bij wie je een priester kunt inhuren. De organisatie werd in 2000 door onder meer de Wingense priester Norbert Bethune opgericht en heeft de komende maanden de handen meer dan vol.

Door de viering zelf te organiseren, kunnen mensen wél familie en vrienden toelaten – Steven D’hoore, Rent-a-Priest

“We hielden al in het voorjaar rekening met dit scenario”, stelt voorzitter Steven D’hoore. “Voor veel mensen is een communie of vormsel een echt familiemoment en dat willen ze met hun geliefden delen. Alle begrip voor de maatregelen die het bisdom heeft uitgevaardigd, veiligheid staat immers voorop. Maar door een individuele viering te organiseren, kunnen mensen wél familieleden en vrienden op de dienst toelaten. Zo kunnen broers, zussen, nonkels, tantes, grootouders… die mooie momenten toch in levende lijve meemaken en hoeven ze bijvoorbeeld niet alles via het internet te volgen.”

Heilig Vormsel… met wattenstaafje

Niet mei, maar september en oktober worden dit jaar dé communiemaanden bij uitstek. Het bisdom Brugge noteert 297 eerste communievieringen en 281 vormsels. “Daarnaast organiseert het bijzonder onderwijs nog eens zelf een twintigtal vormselvieringen en evenveel eerste communies”, klinkt het. “Naar schatting zullen 7.500 kinderen de eerste communie ontvangen, evenveel leerlingen schuiven aan voor het vormsel. Al bij al vallen er maar weinig kinderen weg in vergelijking met het aantal dat in mei en juni naar de kerk zou trekken.”

De vieringen worden wel stevig opgedeeld om de groepen zo beperkt mogelijk te houden. “Concreet gaat het telkens om 20 tot 30 kinderen per viering en de door ons uitgevaardigde maatregelen zijn behoorlijk strikt.” Bij eerste communievieringen moet iedereen vanaf 12 jaar een mondmasker dragen en zitten communicanten ofwel bij hun ouders in de gezinsbubbel, ofwel als groep samen. Dan moet die bubbel wel minstens 5 meter afstand houden van de andere aanwezigen. Bij vormsels zitten de kinderen sowieso bij hun ouders.

Kinderen mogen bij eerste communievieringen zingen, tijdens een vormsel niet. Daar kunnen kinderen immers al 12 jaar zijn.

Opvallend: de vormheer dient de zalving toe met een wattenstaafje. Een steward of catechist (ook met mondmasker) zorgt voor chrisma en wattenstaafjes. Iemand uit de gezinsbubbel legt de hand op de schouder van de vormeling en vertegenwoordigt zo de vormpeter of -meter. (PVH)

Ook Rent-A-Priest is aan regels gebonden, benadrukt Steven D’hoore. “Ook voor ons geldt de maximumcapaciteit van 200 mensen binnen en 400 in open lucht. En we moeten eveneens anderhalve meter afstand tussen de verschillende bubbels garanderen. Dat is een basisvereiste. Maar onze manier van werken schept toch meer mogelijkheden. Zo zijn er ook verschillende gezinnen die samen een viering organiseren en onze persoonlijke aanpak wordt elke keer opnieuw gesmaakt. Zo geef je die plechtige momenten iets extra. Dat heb je minder tijdens de grotere vieringen in de kerk.”

Meer moderne benadering

In 2019 mocht Rent-A-Priest 69 communievieringen in heel Vlaanderen in goeie banen leiden, dit jaar stevent de organisatie af op een verdubbeling. “Een gevolg van de coronacrisis, daar zijn we ons van bewust. Maar de stijgende interesse sterkt ook de overtuiging in onze aanpak. De traditionele Kerk verliest aan populariteit, maar het geloof staat nog altijd overeind. Door een meer moderne en persoonlijke benadering kunnen we deze mooie sacramenten extra leven inblazen.”

Steven D'hoore, voorzitter van RentaPriest.
Steven D’hoore, voorzitter van RentaPriest.© GF

Wie een organisatie als Rent-A-Priest onder de arm neemt, moet wel zelf voor een coronaveilige omgeving zorgen. “Het is niet zo dat wij een aanhangwagen vol coronaproducten bij hebben”, glimlacht Steven. “Ook bij ons geldt de mondmaskerplicht voor iedereen vanaf 12 jaar en de klant moet bijvoorbeeld zelf ontsmettingsgel voorzien.”

Een eventueel aansluitend communiefeest mag nog altijd met hoogstens 10 aanwezigen gevierd worden. Nog dit: wie via Rent-A-Priest een communieviering wil organiseren, betaalt daarvoor 220 euro, verplaatsingskosten niet meegerekend. “Wij werken immers volledig met eigen middelen en ontvangen geen enkele subsidie.”

Sommige ouders gooien het over een andere boeg en vragen om de maatregelen (lokaal) te versoepelen. Zo ook Joyce Olivier, een mama uit Kortemark. Zij schreef een open brief aan premier Sophie Wilmès, viroloog Marc Van Ranst, de burgemeester en de priester van Kortemark. Die laatste liet intussen weten dat de maatregel er versoepeld wordt en dat broertjes, zusjes en plusouders ook welkom zijn. “Ik heb er ook over nagedacht om zelf een viering te (laten) organiseren, maar dat lijkt me toch moeilijk”, zegt ze. “Want je doet dat dan voor een paar kinderen tegelijk en dan komen die bubbels toch weer samen. Dit lijkt me evenmin een makkelijke oplossing.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier