Steeds meer gezinnen kloppen aan bij vzw De Brugge

“Er zijn nu ongeveer 23 gezinnen die regelmatig bij ons langskomen, dat zijn er zes meer dan enkele maanden geleden”, vertelt voorzitster Kristien Van Gyseghem (tweede van rechts). (foto JF)
Redactie KW

Vzw De Brugge ziet het aantal gezinnen dat een beroep doet op hun voedselpakketten de laatste tijd sterk toenemen en dat heeft alles te maken met de opeenvolgende corona- en energiecrisis. “We proberen onze mensen uit de armoede te houden, maar als het zo verdergaat dan zal dat helaas niet lukken”, zegt voorzitster Kristien Van Gyseghem.

Vzw De Brugge focust zich vooral op werkende mensen die het desondanks moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. “Sommigen zijn oudere mensen met een klein pensioen, maar meestal gaat het om alleenstaande ouders”, legt Kristien uit. “Aan hen bieden we gevarieerde pakketten aan met voedsel en hygiëne- of verzorgingsproducten. Er zijn nu ongeveer 23 gezinnen die regelmatig bij ons langskomen, dat zijn er zes meer dan enkele maanden geleden. Steeds meer alleenstaande ouders vragen zich af hoe ze hun rekeningen nog gaan betalen. Veel hebben ook vragen over hun energiefactuur, maar die mogen we doorsturen naar het Sociaal Huis. Ons doelpubliek zijn normaal gezien net mensen die daar nog niet moeten aankloppen en daardoor soms nog slechter af zijn. Onze mensen zijn bijvoorbeeld niet beschermd tegen deurwaarders.”

Grote stap

“Voor de nieuwe mensen is het een grote stap naar ons. We gaan altijd eerst op huisbezoek, tonen veel begrip en dat lukt wel. Maar de eerste keer dat ze echt om een pakket komen, blijft altijd moeilijk. Het stelt de mensen wel gerust dat ze niet alleen zijn. We proberen hen uit de armoede te houden, maar als het zo verdergaat met de crisissen dan zullen ze er toch in belanden. Zij moeten elke maand cijferen om rond te komen, maar dat is bij de vzw stilaan ook het geval. Op de duur moeten wij ook beginnen selecteren. Het meeste van het voedsel dat wij aanbieden, komt van de voedselbank en ik merk dat het daar ook crisis is. Zij krijgen zelf steeds minder voedseloverschot van bedrijven. Gelukkig krijgen wij voedseloverschotten van de lokale Okay en Aldi, daar zijn we heel blij mee. Ze kunnen het evengoed in de container smijten. We krijgen dus wat minder, maar over voeding maak ik me geen zorgen, dat zullen we altijd krijgen. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier