Steeds meer bankkantoren verdwijnen uit het straatbeeld in Ingelmunster

Bankkantoren in Ingelmunster, het wordt een zeldzaamheid. Diverse banken verlieten al Ingelmunster. Het aanbod is precies beperkt aan het worden. Volgens onze informatie kan je enkel nog geld afhalen aan automaten bij de KBC, Crelan en Belfius.

KBC Ingelmunster zal fuseren met het KBC-kantoor in Izegem. Het kantoor in de Bruggestraat wordt op 10 november omgevormd tot een automatenkantoor. (foto FODI)

Reeds meerdere jaren is er geen enkele bank meer aan het station of dus aan de overkant van het kanaal Roeselare-Leie. Op de Sint-Amandsparochie is ING aan ‘t Sloebertje in de Stationsstraat al verdwenen net als Fortis BNP Paribas in de Bruggestraat. Ook de Record Bank in de Bruggestraat is al een tijdje uit het straatbeeld verdwenen.

De AXA Bank in de Hinnebilkstraat van Marnix en Marijke Bouckaert-Brouckaert is sinds kort gefusioneerd met AXA Bank Oostrozebeke. De bankactiviteit wordt uitgeoefend in Oostrozebeke. De selfbank in de Hinnebilkstraat is spijtig genoeg verdwenen. Daar kunnen de mensen enkel nog terecht op afspraak. De klanten worden zoveel mogelijk geholpen en kunnen ook beroep doen op service aan huis.

Ook de bankfunctie van het AXA Kantoor Verstraete in de Bruggestraat verhuisde naar Meulebeke.

Volgens de banken gaan de mensen minder geld afhalen aan een loket en zijn er dus minder verrichtingen, waardoor er wel eens bankkantoren sneuvelen.

Argenta en Belfius, beiden in de Bruggestraat, bestaan nog. Ook Crelan in de Weststraat van Jurgen Olivier blijft een druk bezet bankkantoor.

“Op 1 april 2013 ontstond Crelan (ex-Centea en ex-Landbouwkrediet)”, zegt Jurgen Olivier. “Het is de bedoeling van Crelan dat er per gemeente minstens één kantoor dicht bij de klanten blijft. We zijn wel degelijk vastberaden om te blijven.” In de Weststraat zit ook de Beobank.

Verlaat de KBC in de Bruggestraat volledig Ingelmunster of toch niet? De persdienst in Brussel liet het volgende weten: “Sinds 2003 zitten we op de huidige locatie in de Bruggestraat 54. KBC maakt echter op regelmatige basis een evaluatie van haar distributienetwerk in functie van het wijzigende klantengedrag en de intensiteit waarmee de klanten van dat netwerk gebruik maken. Dat laat toe om de medewerkers en middelen maximaal in te zetten daar waar de klant er het meest naar vraagt of gebruik van maakt.”

“Er zijn minder verrichtingen aan het loket waardoor er wel eens bankkantoren sneuvelen”

“Het kantoor in Ingelmunster wordt niet gesloten, maar zal fuseren met het KBC-kantoor in Izegem. Dit houdt in dat KBC Ingelmunster op 10 november 2020 omgevormd zal worden tot een automatenkantoor. Klanten kunnen dus wel nog steeds in Ingelmunster terecht voor geldafhalingen. De klanten van KBC Ingelmunster worden bij de omvorming begeleid om de overstap te maken naar KBC Izegem, dat als groter KBC-kantoor over meer expertise beschikt om hen te adviseren over hun financiële zaken en er een eigentijdse en uitstekende service te bieden. Klanten die dat wensen, kunnen ook kiezen voor een ander KBC-kantoor in de omgeving.”

Bankautomaten

Het aantal bankkantoren dat in onze gemeente over een automaat beschikt is beperkt. Volgens onze rondvraag kan je enkel nog geld afhalen of eventueel storten in de kantoren van Crelan, KBC en ook Belfius. De mensen moeten geen klant zijn om ergens geld uit de automaat te halen. Klanten van AXA Bank kunnen ook bij bijvoorbeeld de KBC geld afhalen. Meestal is dat gratis, naargelang het soort rekening dat men heeft.

Argenta beschikt eveneens buiten over een geldautomaat, dat is momenteel niet in gebruik wegens diverse plofkraken in ons land. In juli 2020 besloot Argenta om door die plofkraken tijdelijk 143 geldautomaten uit te schakelen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.