Stedelijke Werkhuizen verzakken: Oostende investeert 6,2 miljoen in nieuw onderdak

Schepen Björn Anseeuw bij de verstevigde muren van de Stedelijke Werkhuizen.© Edwin Fontaine
Schepen Björn Anseeuw bij de verstevigde muren van de Stedelijke Werkhuizen.© Edwin Fontaine
Redactie KW

In 2023 bouwt de stad Oostende aan de Molendorpkaai een nieuw onderkomen voor de Stedelijke Werkhuizen. Dat is nodig, want het gebouw is letterlijk aan het verzakken. “We moeten elke maand de deur bijschaven”, luidt het.

De Stedelijke Werkhuizen aan de Molendorpkaai vlakbij het Vlotdok bestaan uit loodsen, kantoren en werkplaatsen waar zowel de technische dienst als de logistiek met opslagruimten voor feest- en ander materiaal een onderkomen hebben. Er werken 80 mensen in het hoofdgebouw en de 10 ateliers. Er werd het laatst bijgebouwd begin jaren negentig.

Ondertussen blijkt er heel wat mis met de gebouwen : de vloeren verzakken, er zitten kraken in de muren,… Op bepaalde plaatsen is er een helling van 20 cm op 10 meter. In de muren zijn er voegen te zeien van enkele centimeters, bepaalde delen van de muren in de ateliers werden afgebroken, omdat ze dreigden om te vallen. En omdat alles verzakt, beginnen daken te lekken en zijn er kieren in de ramen waardoor het soms flink tocht.

We moeten elke maand onze deur schaven, anders krijgen we die niet meer open

Er werden talloze steunpilaren aangebracht en muren worden met zware hoekijzers verstevigd. “Alles is hier nog veilig, maar alleen omdat we de zaak goed opvolgen en de nodige maatregelen nemen. Deze situatie kan geen jaren meer duren” zegt Tom Michiels, verantwoordelijke voor de ateliers schrijnwerk en metaal. “Het lap- en tapwerk wordt steeds zichtbaarder. De deur naar ons atelier moeten we elke maand afschaven, zodat die nog zou passen, want anders krijgen we ze niet open.”

De oorzaak van de verzakking is bekend. “Toen ik hier voor het eerst kwam? geloofde ik mijn ogen niet. Er werd gebouwd op turfgrond en door enkele droge zomers zakte het waterpeil, met de verzakking tot gevolg. Het is vooral na 2015 verergerd. De schade is onherroepelijk en is erg zichtbaar, omdat het geraamte gebouwd is op palen en dus nog blijft staan, maar al de rest niet en dus wegzakt. Daarom beslisten we nieuwe werkhuizen te bouwen. Hier nog renoveren zou heel duur uitvallen. In 2021 wordt er een ontwerp gemaakt, in 2022 wordt er een aannemer gezocht en een vergunning aangevraagd. De werken kunnen dan na de zomer van 2023 starten. We ramen de werken op 6,2 miljoen euro. De gebouwen zullen wel efficiënter ingericht worden. Er zal meer stapelruimte komen waardoor we op andere sites ruimte en kosten kunnen besparen.” (efo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier