Stedelijk onderwijs en Brugs dienstenchequebedrijf organiseren Nederlands voor huishoudhulp

Het SNT-cvo, centrum voor volwassenenonderwijs in Brugge, organiseert samen met de firma Dienstenaanhuis een korte intensieve cursus 'Nederlands voor huishoudhulp'. © Davy Coghe
Redactie KW

Het SNT-cvo, centrum voor volwassenenonderwijs in Brugge, organiseert samen met de firma Dienstenaanhuis een korte intensieve cursus ‘Nederlands voor huishoudhulp’. In deze cursus voor anderstaligen die al over een basiskennis Nederlands beschikken, leren ze het specifieke jargon uit deze sector.

Geschikte werknemers vinden op de arbeidsmarkt is niet altijd evident. Dat beseft ook Dienstenaanhuis, een dienstenchequebedrijf voor thuishulp, gevestigd in de Baron Ruzettelaan in Brugge.

In deze sector wordt al vaak eens een beroep gedaan op anderstalige nieuwkomers maar de andere taal en cultuur van deze potentiële werknemers is vaak een grote eerste horde om effectief tot een arbeidsovereenkomst te komen. Net omwille van die problematiek sloegen het SNT-cvo en de firma Dienstenaanhuis de handen in elkaar.

Het SNT rekruteert onder zijn cursisten die al een basiscursus Nederlands hebben verworven, een groep kandidaten die vrijwillig willen deelnemen aan de korte, intensieve cursus ‘Nederlands voor huishoudhulp’. Het betreft een dagopleiding van vijf opeenvolgende dagen.

Vakjargon

“Om de drempel naar een latere tewerkstelling nog kleiner te maken gaan de lessen door in een lokaal bij Dienstenaanhuis zelf in Brugge”, verduidelijkt CEO Nico Daenens, CEO. Het is SNT-lerares Greta Standaert die de deelnemers gedurende één week klaarstoomt voor een vlottere communicatie met de klanten van de huishoudhulp. Ze brengt hen de nodige woordenschat bij en bereidt hen ook voor op solliciatiegesprekken.

“Woorden als een kobbejager, een plumeau, een zeemvel, swifferen, dienstencheques…zijn voor de geroutineerde huishoudhulp alledaags maar voor anderstaligen volledig nieuw. En dan zijn er nog de dialectwoorden of lokale varianten”, stelt de lesgeefster. “Ook die begrippen willen we deelnemers dus bijbrengen.”

Na het behalen van het certificaat krijgen de cursisten de kans om een stagedag als huishoudhulp bij Dienstenaanhuis te doorlopen. Daarna volgt een sollicitatiegesprek, dat voor meedere kandidaten van de voorbije lesreeks in februari al leidde tot een stage- en jobaanbod. In februari van dit jaar startten negen cursisten met deze opleiding waarvan het er zeven tot een goed einde brachten. Vijf cursisten onder hen kregen effectief een contract bij Dienstenaanhuis. In november begint er een nieuwe lessenreeks.

“Als schepen van onderwijs ben ik bijzonder verheugd dat het SNT, dat deel uitmaakt van het stedelijk onderwijsnet, concreet bijdraagt tot de tewerkstelling van anderstaligen in onze stad”, geeft schepen voor onderwijs Ann Soete (Open VLD Plus) nog mee.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier