Stavele wacht bang af voor wat nog komt, gemeentelijk rampenplan afgekondigd

De woning van Sam en Sofie Dekervel in de IJzerstraat is samen met die van ’t Hof van Commerce en nog twee naburige nieuwbouwwoningen reëel bedreigd door het massale water van de IJzer. © Anne Bovyn
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

De situatie in de dorpskern van Stavele, deelgemeente van Alveringem, is penibel. Enkel via Krombeke is het dorp nog te bereiken, via Elzendamme en de IJzerstraat niet meer. Ter hoogte van de IJzer loopt het water het dorp binnen en dat is nu ook het geval aan de Boeltjesbeek nabij het waterzuiveringsstation in de Krombekestraat. En volgens de bewoners moet het ergste nog komen.

Op dit moment is de situatie het meest penibel aan de Stavelebrug ter hoogte van de IJzer en eetcafé ’t Hof van Commerce. Vier woningen – die van ’t Hof van Commerce en nog drie woningen ernaast – worden stilaan omsingeld door water. Het water begint er ook stilaan binnen te lopen. Het jonge koppel Sam Dekervel en Sofie Fossaert woont naast ’t Hof van Commerce, in het kritisch gelegen deel van het dorp. Zij zijn al de hele dag bezig met het beveiligen van hun huisraad.

Omsingeld door water

“Toen ik vanmorgen om 5 uur naar mijn werk vertrok, stond de achter ons huis gelegen IJzervallei blank, maar het water kwam nog niet tot tegen onze achtergevel”, vertelt Sam. “En in de straat voor ons huis stond nog niets van water. Tegen de middag was dat al wel het geval.”

“Achteraan wordt ons huis ondertussen omsingeld door al het water van de IJzervallei en vooraan staat het water 30 centimeter hoog. Tegen de ramen van onze veranda liggen zandzakjes, maar je ziet het water stilaan binnensijpelen. De vorige bewoners woonden hier 40 jaar en hebben dit nooit meegemaakt.”

“Al onze meubels staan op blokken en ik ben volop al mijn kasten aan het leegmaken om alles naar boven te verhuizen”, zegt Sofie. “Bij hevige regenval zien wij pas een dag later het resultaat. Al het water van gisteren en vannacht moet nog onze richting uit. Dat weet ik gewoon. Ongelooflijk hoe snel het gaat.”

“We kunnen enkel afwachten”

“Wij hebben twee kleine kindjes en kunnen vannacht zowel bij onze ouders als schoonouders terecht. Maar ik houd mijn hart vast voor wat ik morgenochtend in mijn huis zal aantreffen. Ons huis nog meer beschermen, kunnen we niet. Van nu af aan kunnen we enkel afwachten. Het is nu even minder prettig, maar desondanks wonen wij hier dolgraag.”

Burgemeester Gerard Liefooghe zit reeds de hele dag in crisisoverleg met de brandweer van Roesbrugge en nu zijn ook Zuidijzerpolder en Waterwegen & Zeekanaal, de beheerder van de IJzer, mee aan tafel geschoven.

Gemeentelijk rampenplan afgekondigd

Ook ter hoogte van de Krombekestraat aan de kant van Krombeke loopt het water nu het dorp binnen.
Ook ter hoogte van de Krombekestraat aan de kant van Krombeke loopt het water nu het dorp binnen. © Anne Bovyn

Ondertussen werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. “De Krombekestraat van aan de kant van Krombeke ter hoogte van het waterzuiveringsstation is bedreigd omdat het water van de Boeltjesbeek de Krombekestraat inloopt”, reageert burgemeester Gerard Liefooghe. “Dat is ook het geval ter hoogte van de IJzer aan ’t Hof van Commerce. De gemeente en de brandweer bezorgen momenteel zandzakjes aan de inwoners. En we sluiten straten af zodat mensen niet vast komen te zitten. Meer kunnen we momenteel niet doen.”

“Het regent momenteel godzijdank niet, maar dat geeft ons – wat Stavele betreft – een vals beeld. De verwachting is immers dat er nog heel wat water van hoger gelegen gebieden via Stavele naar de Noordzee zal willen vloeien.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.