Stavele krijgt binnenkort eigen jeugdsite

Deze jongeren kwamen naar de zomerbar en zijn het Stavelse jeugdhuis alvast genegen: we herkennen Geike en Cara Bouw, Kjell en Keith Demeulenaere, Fons Dewulf, Emma Bonnez, Seppe Gijbels, Saar Catrycke, Nina en Vic Bourgeois en Iwan De Houck. (foto AB)
Redactie KW

Enkele Stavelse jongeren hebben op de laatste vrijdag van de zomervakantie nog eens het jeugdhuis in de IJzerstraat open gedaan. In de toekomst zullen ze daar nog meer werk van moeten maken, want de gemeente is bezig met de voorbereidende werken voor een renovatie.

Het is op vraag van Stavelnaar Pieter Matten en enkele ouders van opgroeiende kinderen dat het schepencollege heeft toegezegd om het stilgevallen jeugdhuis Siné Nominé grondig te renoveren. Het interieur is nog goed genoeg om als jeugdhuis te dienen, maar zoals wel vaker het geval in Alveringem, wil men er een toplocatie van maken. Alles om de jongeren van Stavele in Stavele te houden en hen de kans te geven om ter plekke hun vrije tijd door te brengen. En zo verhuist de discobar die nu aan de straatkant zit naar achter en komt er in de plaats een klein podium. Het plafond wordt verlaagd en de zolderverdieping wordt ingericht als lounge -en poolruimte. De elektriciteit wordt vernieuwd en de ramen krijgen dubbel glas.

polyvalente ruimte

Toeval wil dat het aanpalende voormalige gemeentehuis onlangs is vrij gekomen omdat de bewoonster naar het rusthuis is gegaan. Stavelse verenigingen hebben verkregen dat het schepencollege het pand niet verkoopt, maar renoveert om het als berging en vergaderruimte te gebruiken en zelfs als knutselruimte voor de speelpleinwerking. Ook hier wordt quasi alles aangepakt: nieuwe waterleiding, elektriciteit en verwarming, een rolstoeltoegankelijk toilet, … “We hebben drie bouwvergunningen nodig“, zegt burgemeester Liefooghe. “Die voor de renovatie van het jeugdhuis, voor de installatie van een extra nooduitgang en voor de renovatie van de woning. Twee van de drie zijn al goedgekeurd. We hebben een subsidieaanvraag bij Leader ingediend. “

Geike Bouw (16) en Kjell Demeulenaere (20) nemen nu het voortouw om het na de renovatie open te houden. “Jongeren aantrekken om naar Stavele te komen, is niet gemakkelijk”, weet Geike. “Wie in Poperinge woont, komt niet naar Stavele. Toch kan ik Stavele heel erg appreciëren. Ik woon er, ben er opgegroeid en zal zeker mijn schouders zetten onder dit initiatief.” We horen dat de gemeente de werken niet mag laten starten voor ze – vermoedelijk op het einde van dit jaar – weet of haar subsidieaanvraag goedgekeurd is. Ook het muzieklokaal en de gemeentelijke basisschool – die dit jaar slechts vijf kinderen telt – liggen op hetzelfde domein. Stavele krijgt dus haar eigen kleine jeugdsite. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier