Stationsomgeving Waregem krijgt eigen park, met mogelijk assistentiewoningen voor ouderen

De groenzone waar het park zal komen.© PNW
De groenzone waar het park zal komen.© PNW
Redactie KW

In de loop van volgend jaar krijgt Waregem er een nieuw park bij. Het stadsbestuur heeft een overeenkomst om de familie De Zutter om een groenzone van ongeveer 1 hectare tussen de Koningin Fabiolalaan en de Vandewoestijnelaan om te vormen tot een openbaar park. Nadien kunnen er ook assistentiewoningen of een andere vorm van zorgwonen bijkomen in het bestaande kasteeltje.

De gemeenteraad van Waregem zette dinsdag het licht op groen voor het nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Stationsomgeving. Niet alleen krijgt de site van de textielgroep Sofitex na meer dan 15 jaar een nieuwe invulling, ook krijgt de paardenstad er zowaar een nieuw park bij. “Tijdens de procedure voor de opmaak van dat RUP contacteerde de familie De Zutter ons. Zij hebben plannen om hun textielbedrijfje in de Vandewoestijnelaan te verhuizen”, zegt schepen van Omgeving Kristof Chanterie (CD&V). Die firma, Wind, werd opgericht in 1954 en bevindt zich nog altijd in het historische ‘Huyze Windroos’ dat in de jaren 1920-1930 gebouwd werd.

Zorgwonen

Achter ‘Huyze Windroos’ ligt een natuurplekje van 1 hectare, met een groot grasveld en bomen aan de rand. De familie De Zutter en de stad kwamen tot een overeenkomst waarbij Waregem deze site aankoopt en de aanpalende oude kasteelvilla een nieuwe invulling krijgt. “In de nieuwe plannen creëren we de mogelijkheid om de woning om te vormen tot een project met zorgwonen. Concreet: als het bedrijf vertrekt, krijgen de eigenaars de kans om ‘Huyze Windroos’ te verkopen aan een ontwikkelaar die de woning kan omtoveren tot assistentiewoningen of een andere vorm van zorgwonen. De aanwezigheid van het ziekenhuis en het station zijn daarbij stevige troeven”, vervolgt schepen Chanterie.

“Met de hulp van een landschapsarchitect willen we deze groene long laten aanleggen als een openbaar park” – Schepen Kristof Chanterie (CD&V)

De achterliggende tuin wil de stad zo snel mogelijk opstellen voor de Waregemnaars. Naar verwachting zal dat ten vroegste volgend voorjaar zijn. “Momenteel staat er nog een omheining rond de tuin, maar die zal dan verdwijnen. Met de hulp van een landschapsarchitect willen we deze groene long laten aanleggen als een openbaar park. Voor de buurtbewoners – en alle Waregemnaars – zal dit een aangename plaats zijn om te vertoeven, want in de omgeving van het station missen we nu nog wat openbaar groen”, besluit Chanterie.

Woonwijk

Voor de vroegere Sofinal-site, enkele honderden meters verderop in de Fabrieksstraat, komt er met deze plannen trouwens ook een definitieve invulling. Na het faillissement van de textielgroep Sofitex in 2003 werden de gronden te koop gezet en de stad deed via intercommunale Leiedal het beste bod, maar de tegenkandidaten trokken daarop naar de rechtbank, die normaal dit jaar finaal uitspraak doet. Het is de bedoeling om de vervallen fabrieksgebouwen een nieuwe bestemming te geven als een woonwijk met gemende functies, zoals kantoren en buurtwinkels. (PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.