Statiewijk in Deerlijk staat voor zeer goed gevulde kermisvierdaagse: wie wordt de eerste bierkoning?

Voorzitter Carl De Donder (derde van rechts) duimt met zijn bestuur voor succesvolle kermisdagen op de Statiewijk. © MVD
Redactie KW

De Statiewijk viert het komende weekend voor de 109de keer kermis. Het programma oogt indrukwekkend. De 30ste uitgave van de Vedettenparade biedt optredens van onder meer David Vandyck, Gunther Neefs en Jo Vally. Ook Ian Thomas en De Romeo’s komen langs en er zijn nieuwe initiatieven zoals de Bierloop en de verkiezing van de bierkoning.

De gemeentelijke kermismolen draait op volle toeren. Na de geslaagde activiteiten in het centrum is het van vrijdag 4 tot en met maandag 7 oktober de beurt aan de Statiewijk om de feestvlaggen te hijsen. Het feestcomité van de Statiewijk bokste een gevarieerd programma in elkaar met voor elk wat wils.

Onze leuze is en blijft feesten door en voor het volk en dat wordt gewaardeerd door de wijkbewoners

“Het gaat onze wijk voor de wind,” verduidelijkt voorzitter Carl De Donder. “Ook het feestcomité stelt het opperbest. We hebben nu een team van 19 bestuursleden. Wijkburgemeester voor het leven Willy Cattebeke is met zijn 78 jaar de nestor, Benny Debaere met 22 jaar de benjamin. Ons team is verjongd, dus is de toekomst verzekerd. We pakken elk jaar met een goed gevuld programma uit en hebben ook geen schrik om nieuwe initiatieven uit te werken. Het hele jaar door staan allerlei activiteiten op stapel: kaarting, paasontbijt, barbecue, Sinterklaasfeest en kerstmannen in de straat.”

Vlotte kaartenverkoop

“We houden vast aan onze basisprincipes. Onze leuze is en blijft ‘feesten door en voor het volk’. De wijkbewoners weten onze inspanningen naar waarde te schatten. Dat merken we als we van deur tot deur rond gaan om steunkaarten te verkopen. Een vlotte kaartenverkoop toont aan dat we goed bezig zijn. We krijgen ook veel respons van de zelfstandigen in de wijk. Qua sponsoring zit het allemaal prima. We hebben ook een mooie website waar alles te vinden is over het reilen en zeilen van de wijk.”

Alle feestelijkheden van de 109de Statiekermis vinden plaats in en om het recyclagebedrijf Casier Recycling, dat als gelegenheidsfeestzaal wordt aangekleed. De festiviteiten starten op vrijdag 4 oktober om 20 uur met de tweede uitgave van het Oktoberfest. “We hebben speciale bierpotten en er is passende muzikale animatie voorzien van de Klingerbergerkapelle van de Koninklijke fanfare Sint-Cecilia, het duo Alpen Fever en Jettie Pallettie”, gaat Carl De Donder verder. “De toegang, inclusief een gevulde bierpot, bedraagt 5 euro. Wie in het thema verkleed is, krijgt er nog een authentieke ‘bratwurst’ bovenop. Er zijn bierprijzen voorzien voor de leukst verklede groep, vrouw.”

Vlaamse vedetten

Zaterdag 5 oktober wordt de jongste generatie om 14.30 uur verwacht voor de kindershow ‘Creafuif met Piekenot’. ‘s Avonds staat traditiegetrouw een vedettenparade op het programma. “De optredens van Vlaamse vedetten zijn het uithangbord van onze kermis”, stelt Carl De Donder. “Dit jaar zijn we aan de 30ste uitgave toe. Net als voorgaande jaren hebben we weer een prachtig programma klaargestoomd. Er zijn optredens voorzien van David Vandyck, Gunther Neefs, Jo Vally, Sha-Na, Bandit en de Ment Party Band met Eveline Cannoot. Alles wordt aan elkaar gepraat door Ignace Crombé.”

Wandelconcert

Op zondag 6 oktober is er om 9 uur een eucharistieviering, opgeluisterd door de Koninklijke fanfare Sint-Cecilia. Achteraf is er nog een wandelconcert. Ook de vendeliersgroep De Korepeeties is van de partij. Vanaf 14 uur is het tijd voor de 23ste Statieloop. Blikvanger daarbij is de eerste bierloop. Vier rondjes van 250 meter, telkens een pint ‘salamanderen’ en de snelste tijd realiseren. Zo wordt de eerste bierkoning van de Statiewijk gekozen. Willy en Walters Wondere Wereldorkest zorgt ondertussen voor de nodige animatie. ‘s Avonds zijn er nog optredens van Ian Thomas en De Romeo’s en een groot muzikaal vuurwerk. Maandagnamiddag 7 oktober is er in het Blue Woods Hotel een koffietafel voor de wijkbewoners. In café De Boshoek is er een biljarttornooi voor de wijk. In brasserie De Statie start om 20 uur de biljartwedstrijd tussen de Statiewijk en de Belgiek. (DRD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.