Statievrienden uit Waregem schrijven over 600 cafés

Hendrik Ghistelinck, Lieve Bossuyt (Peerdeke), Steve Vandendriessche (cafébaas 't Peerdeke), Herman De Clerck, Bernard Delange en Marc Feys maken een boek over de Waregemse cafés van vroeger. © DJW
Redactie KW

Hendrik Ghistelinck, Herman Declerck, Bernard Delange, Marc Feys en hun collega’s van De Statievrienden zijn begonnen aan een reuzenwerk: een inventaris en geschiedenis samenstellen van zoveel mogelijk Waregemse cafés, herbergen, drankslijterijen en afspanningen van tussen 1779 en 2019.

Dat is goed voor een allesomvattende beschrijving van 340 jaar lokale horeca zonder rekening te houden met de deelgemeenten Desselgem, Beveren-Leie en Sint-Eloois-Vijve. De initiatiefnemers willen daarmee in de eerste plaats een eerbetoon brengen aan de honderden Waregemnaars die de moed hadden een herberg op te starten.

“Van nu tot 340 jaar geleden moeten er in totaal zeker zeshonderd cafés zijn geweest”, licht Hendrik Ghistelinck toe. “Zeshonderd! Hoeveel je er nu nog aantreft in de stad? Wel, een dertigtal. Dat zegt genoeg over de geweldige evolutie op dat vlak in Waregem en allicht ook elders is gebeurd. Wij gaan dit nu allemaal in kaart brengen. De voorbereidingen zijn getroffen, de inventaris wordt opgemaakt. Om informatie te verzamelen hebben wij onder andere ons ‘speciaal bureau’ in café ‘t Peerdeke. Daar hebben wij een tafel waar wij elke woensdag vanaf 10.30 uur iedereen uitnodigen die informatie kan geven over cafés in Waregem. Daar zijn wij nu al een tijdje mee bezig. En het moet gezegd: ‘ons bureau’ in het Peerdeke levert resultaten op. Wij hebben al verschillende oudere Waregemnaars bij ons gehad met een lijstje van cafés die zij nog kenden van in hun jonge tijd of een en ander wisten van horen zeggen. Al die informatie is natuurlijk welkom. Wel moeten wij dan alle gegevens controleren, checken en nagaan of alles wel klopt zoals het ooit is geweest.”

Werk van jaren

Het resultaat van dat alles zal uiteindelijk resulteren in een omvangrijk boek. Eigenlijk wordt het een geïllustreerde opsomming van de cafés met alles erop en eraan. En zeker met zoveel mogelijk foto’s en ander illustratiemateriaal.

“Dat is een werk van jaren waaraan wij nu bezig zijn”, dixit Hendrik Ghistelinck. “Hopelijk kunnen wij die uitgave realiseren in samenwerking met Unizo Waregem en met Horeca Zuid-West-Vlaanderen. Nu is het zaak om zoveel mogelijk info bijeen te krijgen, zodat onze inventaris vrij volledig is. Maar helemaal af wordt het eigenlijk nooit. En honderd procent volledig ook niet.”

“Het is al een tijdje geleden maar de Waregemse heemkundige kring De Gaverstreke kon ooit een beroep doen op enkele studenten die zij dankzij de toenmalige projecten Bijzonder Tijdelijk Kader de aanzet gaven tot een inventaris van de Waregemse cafés. De resultaten vormen voor ons een goede basis. Uiteraard moeten wij ook die gegevens controleren”, besluit Hendrik Ghistelinck. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier