Stasegemnaar Tonny Maelfait wil Homo Universalis worden

Meester Tonny met zijn grootste supporters: de leerlingen van zijn klas L6. © LOO
Redactie KW

Vanavond, vrijdag 24 januari, stelt Eén de 100 deelnemers van Homo Universalis voor, een rubriek die vanaf maandag in het programma Iedereen Beroemd te zien is. Een van die 100 is Tonny Maelfait uit Stasegem. Elke aflevering valt er iemand af.

Tonny Maelfait (45) is getrouwd met Marie-Eve Bossu (48). Ze hebben samen 6 (4+2) kinderen tussen 15 en 25 jaar. Beiden zijn leerkracht aan de Gemeentelijke Basisschool Zuid in Stasegem. Tonny speelde voetbal en gaf ook training. Een koersfiets en mountainbike zijn nu de grote uitlaatkleppen. “Mijn favoriete ‘sport’ is echter lezen, tuinieren en kaarten“, zegt hij. Tot voor kort speelde hij gitaar en zong hij in de plaatselijke coverband d’Introots.


Carpool

“Mijn ouders zijn trouwe fans van Iedereen Beroemd. Het was mijn ma die me overtuigde om deel te nemen. Ik ben waarschijnlijk de enige kandidaat die moet meedoen van zijn moeder (lacht). De meeste kandidaten wilden heel graag meedoen en sommige zijn ook stiekem ingeschreven door hun kinderen.”

Omdat de opnames plaatsvinden in Antwerpen en Vlaams-Brabant, startten de Zuid-West-Vlaamse deelnemers een carpool. “Mocht ik zelf niet winnen, hoop ik alvast dat Corry uit Kuurne, Fien uit Kortrijk, Dries uit Otegem, Hilde uit Bissegem of Fubei uit Bossuit kan winnen.”

Op het eind van het schooljaar gaan we de Homo Universalis van het zesde leerjaar zoeken

Samen met Tonny hopen de 25 leerlingen van Klas L6 dat hun titularis een tijdje kan meedraaien in het programma. “Ze zijn superfans. Op het eind van het schooljaar gaan we dan ook de Homo Universalis van het zesde leerjaar zoeken. Hopelijk val ik niet uit tijdens een proef hoofdrekenen, schoonschrift, aardrijkskunde of geschiedenis. Ik denk dat mijn gezag in de klas in dat geval een hevige deuk krijgt en dat de leerlingen wel eens een huiswerkvrije week zouden kunnen eisen”, grinnikt Tonny, die niet aan zijn proefstuk toe is wat tv-optredens betreft.


Canvascrack

“Zo’n tien jaar geleden deed ik mee aan de Canvascrack. Ik schopte het zowaar in één aflevering tot crack. Ik gaf vijf foute antwoorden en de crack volgde mij in alles. Op die manier kon ik even zijn plaats innemen. Gelukkig geloofden veel mensen toen dat ik heel tactisch gespeeld had (lacht).”

“Of het bij Homo Universalis ook echt tactisch kan, weet ik niet. Er is een dosis geluk mee gemoeid. Uiteindelijk moet je nooit de eerste zijn. Je mag gewoon nooit de laatste zijn, want die valt af”, besluit Tonny met wijze woorden. (PVH)