Startschot voor viering van 900 jaar Eernegem officieel gegeven

"Het programma dat we voorstellen biedt een fietszoektocht aan. Langs een parcours van 22 km werden 23 canvasdoeken opgesteld die telkens een stukje van de geschiedenis van Eernegem vertellen", zegt initiatiefnemer Koenraad Vandenbussche. © Foto Coghe
Redactie KW

De gemeente Eernegem gaf maandagavond een persconferentie die de activiteiten rond de viering 900 jaar Eernegem in gang zette. Er werd een werkgroep samengesteld, die de verschillende evenementen in goede banen moet leiden.

“Voor een goed begrip, Eernegem bestaat meer dan 900 jaar, maar de naam Eernegem verschijnt pas voor het eerst in 1119 in twee verschillende oorkonden“, vertelt mede-initiatiefnemer Koenraad Vandenbussche. “Er bestaan geen oudere geschreven documenten voor de simpele reden dat de toenmalige dorpsheren meestal niet konden lezen of schrijven en dat eigenlijk toen niet echt nodig hadden. Het programma dat we voorstellen biedt een fietszoektocht aan. Langs een parcours van 22 km werden 23 canvasdoeken opgesteld die telkens een stukje van de geschiedenis van Eernegem vertellen. Voor de meeste van die doeken moesten we de toestemming hebben van de eigenaars van de grond waarop ze staan. Enig minpuntje, één eigenaar weigerde toestemming te geven en het doek staat dan ook niet waar het zou moeten staan.”

“Voor zij die dat willen is er een zoektocht aan verbonden”, vervolgt Vandenbussche. “Verenigingen kunnen ook gratis gegidste rondleidingen aanvragen (059 290 600 of koenraadvandenbussche@fulladsl.be). Ook fotoclub Bellebos doet mee en zij organiseren een fotowedstrijd met Eernegems erfgoed als thema. Tijdens Eernegem kermis zijn er twee tentoonstellingen met niet alleen historische documenten uit het archief, een unieke collectie historische briefkaarten, maar ook een 3D-presentatie en een tentoonstelling van maquettes van historische gebouwen. Op 15 november doe ik een lezing over 900 jaar Eernegem en er is mijn boekvoorstelling in de kerk van Eernegem.”

Deelnameformulieren voor de fietszoektocht zijn te krijgen op de dienst cultuur in het gemeentehuis van Eernegem, in het gemeentehuis van Ichtegem, in de bibliotheken en men kan ze ook downloaden van de gemeentelijke website.

(RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier