Startschot Pecsteen ’19 gegeven: “Tijd is rijp om terug een groots evenement op poten te zetten”

Het feest Pecsteen '19 vindt plaats op zondag 8 september van 10 tot 20 uur. © GST
Redactie KW

Maandag 17 juni werd het officiële startschot gegeven voor het feest Pecsteen ’19 dat georganiseerd wordt op zondag 8 september in en rond het park van het kasteel Pecsteen in Ruddervoorde.

Het eerste kasteelfeest kwam er korte tijd na de oorlog, in 1949 nu 70 jaar geleden. Het was Baron Pecsteen zelf die toen het initiatief nam voor het volksfeest waarbij de opbrengst ten goede kwam aan de armen van Ruddervoorde. In 1989, nu ook al 30 jaar geleden volgden dan de kasteelfeesten waarbij de organisatie in handen lag van RCK. Ondertussen zijn er ook parkfeesten geweest en nu vonden de Vrienden van het lied, onder impuls van Dominiek Schrauwen, de tijd rijp om terug een groots evenement op poten te zetten die de naam van de onlangs overleden Baron meekreeg.

“Het is onze bedoeling om de legendarische kasteelfeesten op een iets andere manier te herbeleven. Het is nu 70 jaar geleden van een eerste editie en 30 jaar geleden van een vervolg erop, een mooi moment om deze feesten een vervolg te geven”, weet Dominiek te vertellen.

Mensen bijeenbrengen en Ruddervoorde op de kaart zetten

“De kasteelfeesten hebben als enig doel om enerzijds mensen bijeen te brengen en Ruddervoorde als levendige gemeente een dagje regionaal op de kaart te zetten. We zijn reeds lange tijd bezig met de afspraken te maken met de familie Pecksteen waar bij het plotseling overlijden van Baron Pecksteen ons de nodige kopzorgen bezorgde of alles toch nog zou kunnen doorgaan. Maar zijn echtgenote bood ons de volledige medewerking aan, waarvoor we haar dan ook zeer dankbaar voor zijn.”

De feestelijkheden gaan door op het domein van het kasteel, waarbij het voorplein zal gebruikt worden voor de optredens op de twee podia, geflankeerd door de verschillende eet standjes van de meewerkende Ruddervoordse verenigingen. “We kunnen voor de eerste keer ook de achterkant en de zijkanten van het Pecsteen park gebruiken zodat we het kasteel rond om rond in de kijker kunnen stellen. Zo zal er achteraan een Laulierendoolhof opgesteld staan en zijn er links en rechts van het kasteel tentoonstellingen, een springkastelenpark en veel animatie, spel en plezier verzekerd”, aldus Dominiek Schrauwen.

“Nu nog hopen op mooi weer, want alles gaat door in open lucht. We hebben wel de volledige medewerking van het gemeentebestuur gekregen en de vele Ruddervoordse verenigingen.”

(GST)

Het feest Pecsteen ’19 vindt plaats op zondag 8 september van 10 tot 20 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier