Start werken Beursgebouw: handelaars maken zich zorgen

Zhang Mzao en Xi Fang op het Beursplein, met in de achtergrond hun zaak. Ze hopen het hoofd boven water te kunnen houden tijdens de werken. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De werken op het Beursplein zijn begonnen: binnen twee jaar moet daar het nieuwe Beurs- en Congresgebouw verrijzen. Al is niet iedereen daar dolgelukkig mee. “Door de werken hier voor de deur én de vernieuwing van ‘t Zand, voelen wij ons afgesloten van de stad en zien we nauwelijks nog klanten”, jammeren de uitbaters van restaurant Miaow Miaow en frituur Charlie’s Chips. Buurtbewoner Christiaen Lietaert vreest dan weer zijn uitzicht over de stad te verliezen.

Op en rond het Beursplein zijn er al sinds juni werken aan de gang. Eerst werden de nutsvoorzieningen aangepakt, maar deze week zijn ook de echte grondwerken in de eigenlijke bouwzone gestart. De buurt wordt dus meer en meer herschapen tot een bouwwerf, met daarbij ook het kenmerkende geluid van drilboren en stroomgeneratoren. Dat alles met één doel: de realisatie van een gloednieuw beurs- en congresgebouw.

Veel tegenspoed

Het nieuwe gebouw moet de omgeving van het Beursplein een boost geven, maar de werken bezorgen de handelaars in de buurt voorlopig toch vooral kopzorgen.

Xi Fang en zijn vrouw Zhang Mzao baten sinds anderhalf jaar Miaow Miaow uit in de Hauwerstraat, een Chinees-Japans restaurant met vooral verse sushi als specialiteit. Zij zagen sindsdien vooral zwarte sneeuw, zeggen ze. “Net in de periode dat we ons cliënteel zouden moeten kunnen opbouwen, krijgen we af te rekenen met veel tegenspoed”, zuchten Xi en Zhang. “De heraanleg van ‘t Zand heeft ons geen deugd gedaan. Toen de fontein er nog stond, kwamen veel mensen daar naar kijken. Dan staken ze ook nog eens het plein over. Nu zijn we precies afgesloten van de rest van de stad. Tot voor kort had er ook nog een deel van de openbare markt plaats op ‘t Beursplein en dat bracht veel volk met zich mee. Nu is dat allemaal gedaan. En met de werken nu, die heel wat lawaai en stof met zich meebrengen, is het al helemaal niet meer aantrekkelijk om tot hier te komen…”

Om de mindere omzet door de werken te compenseren, vroegen Xi en Zhang een hinderpremie aan bij de Vlaamse overheid. Helaas. “Het antwoord was negatief omdat de rijweg voor de zaak niet onderbroken is… Ook de frituur hier wat verderop vroeg zo’n premie aan, maar krijgt eveneens niks. We zijn het er mee eens dat dat nieuwe gebouw een meerwaaarde zal zijn voor de handelaars en de buurt, maar vragen ons af hoe we in tussentijd het hoofd boven water moeten houden…”

Geen parking voor klanten

Ook Dominick Chow, die wat verderop frituur Charlie’s Chips uitbaat, zucht. “We worden geconfronteerd met vrachtwagens die hier voorbijrazen. Of ze parkeren in de onmiddellijke omgeving van de frituur, waardoor de klanten geen plaats meer vinden. Dat wij, net als Miaow Miaow, geen recht hebben op een hinderpremie, is toch ook niet bijzonder logisch.”

Door de vernieuwing van ‘t Zand en de werken voor de deur, voelen we ons afgesloten van de stad

Ook Dominick vindt de heraanleg van ‘t Zand maar niks. “De Hauwerstraat werd daardoor volledig afgesloten van ‘t Zand. De ex-burgemeester (Renaat Landuyt, red.) zei altijd dat West-Brugge nu eindelijk weer aansluiting zou hebben bij de stad, maar het is net het omgekeerde. Vroeger kon je in twee minuten van het Beursplein aan de voorkant van het station geraken. Nu duurt dat een kwartier.”

Buurtbewoner Christiaen Lietaert.
Buurtbewoner Christiaen Lietaert.© Davy Coghe

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) heeft begrip voor het ongenoegen van de handelaars. “Maar we kunnen natuurlijk geen omelet maken zonder eieren te breken”, zegt hij. “Zulke werken zijn niet leuk, maar we moeten er door. Ik ben ervan overtuigd dat dit beurs- en congresgebouw een grote meerwaarde zal vormen voor de hele stad. Zeker ook voor de handelszaken en panden daar, die enorm in waarde zullen stijgen.”

De burgemeester is bereid te onderzoeken of de stad de handelaars een helpende hand kan reiken. “Ik ken de situatie rond die hinderpremies niet in detail, maar misschien zijn er nog wel mogelijkheden om daarin te remediëren. Ik hoop uiteraard dat alle handelszaken deze werkzaamheden goed doorstaan en dat ze daarna nog meer kunnen groeien.”

Mooi uitzicht kwijt

Buurtbewoner Christiaen Lietaert, een gepensioneerde stadsambtenaar die in de Maagdenstraat woont, heeft een ander probleem dan de handelaars. Hij vreest zijn mooi uitzicht op de skyline van Brugge kwijt te raken. “Ik zal sowieso minder lichtinval hebben”, zucht hij. “Het nieuwe gebouw komt dichter bij onze huizen dan de oude Beurshal. Ik vernam wel dat het hoogste punt van het gebouw op vraag van de buurt wat lager zal komen, maar toch…”

Christiaen had het nieuwe beurs- en congresgebouw liever op een andere plaats gezien. “De oude beurshal was na 50 jaar zeker een vervanging toe”, geeft hij toe. “Maar ik vraag me toch wel af of dit hier de juiste plaats is. In alle andere steden zie je dat dit soort gebouwen aan de rand van de stad geplaatst wordt. Vlakbij snelwegen en met veel parking erbij. Dit soort infrastructuur brengt veel verkeer met zich, waaronder ook vrachtwagens voor de toelevering van evenementen, dat hier dan allemaal in de binnenstad terecht komt. Ik, en veel andere buurtbewoners met mij, had hier liever een rustige groenzone gezien.”

Burgemeester Dirk De fauw heeft weinig begrip voor de kritiek op de locatie. “Er wordt vaak gezegd dat we van de stad geen openluchtmuseum mogen maken”, zegt hij. “Daar zijn we ons van bewust. Net daarom kozen we voor deze locatie om er een beurs- en congreshal te bouwen. Door de bezoekers en deelnemers aan beurzen en congressen, kan de buurt echt heropleven. Want die mensen geven ook geld uit in de buurt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier