Standaard Boekhandel in Menen stopt ermee

20 jaar lang liet Emanuelle Rollé Menen lezen. (foto CLL)
20 jaar lang liet Emanuelle Rollé Menen lezen. (foto CLL)
Christophe Lefebvre

De Standaard Boekhandel, de enige boekwinkel die Menen nog rijk was, sluit op 30 juni de deuren. 20 jaar lang was Emmanuelle Rollé niet alleen het aanspreekpunt van de zaak, ze was ermee tot in de wortels verweven.

‘De zoveelste handelszaak in de Rijselstraat die de deuren sluit’ en ‘de leegloop van de stad zet zich gestaag verder’. Het waren de meest voorkomende reacties op het nieuws dat de Standaard Boekhandel Menen zou gaan laten voor wat het is. “Ik werd over de beslissing al enkele weken op voorhand geïnformeerd en wilde wachten om het nieuws wereldkundig te maken totdat ik de eerste schok had kunnen verwerken.”

Beleving centraal

In de 20 jaar dat Emmanuelle aan het roer stond van de boekenwinkel, slaagde ze erin het geheel uit te bouwen tot een plaats waar beleving centraal stond. “Dat is net de sterkte van een fysieke winkel” pikt ze meteen in. “Mensen komen langs, ze kunnen boeken vastnemen en erdoor bladeren. Voor een liefhebber van een goed verhaal is dat erg belangrijk, dat gevoelsmatige. Wanneer we zijn gestart met het geven van lezingen door auteurs, dan was de belangstelling keer op keer enorm. Het toont alleen maar aan hoe de winkel volledig was verankerd in het Menens straatbeeld. Ik ga nooit dankbaar genoeg kunnen zijn voor alles wat deze stad en de inwoners mij hebben gegeven gedurende al die tijd.”

Het leven van Emmanuelle stond in het teken van het boek maar echt stil zitten zal ze na de sluiting niet doen. “Er zijn verschillende artistieke projecten waar ik mijn schouders heb onder gezet, dus die zullen ongetwijfeld heel wat van de vrijgekomen tijd in beslag nemen” sluit ze af. “Ik zal me blijven inzetten voor literatuur en kunst in Menen dus van vervelen zal niet veel in huis komen.” (Christophe Lefebvre)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.