Stalking loopt compleet uit de hand in Wevelgem: “Vandaag ga je sterven”

De gsm raakte beschadigd. © gf
Redactie KW

Wanneer een slechte buur kantelt naar het obsessieve, kan een probleemsituatie vaak ontaarden in een nachtmerrie. Het overkwam N.C. uit Wevelgem. “Vandaag ga je sterven, het zijn woorden die voor altijd in mijn geheugen staan gegrift”, klinkt het, bibberend van de angst.

De 40-jarige N.C. kon zich op geen enkel ogenblik inbeelden dat haar leven een dergelijke wending zou nemen. “Toen ik drie jaar geleden een woning vond in de Kozakstraat, een thuis voor mijn dochter en mezelf, lachte het leven me opnieuw toe.”

Met krop in de keel start de vrouw haar relaas. “Twee huizen verder leerde ik C. kennen, een vriendelijke buurman zonder meer. Meer dan eens stonden we met elkaar te praten, net zoals ik met andere buren of vrienden praat tot ik plots te horen kreeg dat hij gevoelens voor mij had. Ik maakte hem meteen duidelijk dat dit niet wederzijds was en dat we gewoon buren waren. Dit is hem blijkbaar erg slecht bevallen.”

Eerste escalatie

De afwijzing werd door C. slecht verteerd en de zaken draaiden erg snel in de richting van het dramatische. “C. had me al ettelijke keren duidelijk gemaakt dat geen enkele vrouw hem ooit had afgewezen“, gaat ze verder. “Initieel lag ik er niet echt wakker van, maar ik merkte wel meer en meer dat hij mijn doen en laten in de gaten hield. Als ik buitenkwam, kwam hij ook buiten en telkens ik voor zijn deur voorbijkwam, opende hij zijn deur. Wie C. kent, weet dat hij erg sportief is en niet meteen het type is met wie je problemen wil hebben. Dus deed ik mijn uiterste best om hem zo goed mogelijk te ontwijken. In november vorig jaar kwam het echter tot een eerste escalatie.”

Haar armen dragen nog de sporen.
Haar armen dragen nog de sporen.© gf

De permanente afwijzingen van N.C. werden teveel voor C. en hij maakte zijn ongenoegen duidelijk. “In het midden van de straat riep hij me toe dat hij zuur in mijn gezicht zou gooien.” De spanning in de stem van N.C. is bijna voelbaar. “Ik wist meteen dat dit grote problemen zou geven en ik belde meteen de politie. Een klacht werd ingediend en de zaken leken wat te kalmeren. De realiteit was echter van een andere orde, want C. verloor blijkbaar volledig de pedalen.”

Complete catastrofe

Afgelopen woensdag, toen N.C. zich klaarmaakte om haar dochter aan de schoolpoort op te wachten, draaide de situatie uit in een complete catastrofe. “Ik had al opgemerkt dat C. erg zenuwachtig was die dag”, gaat ze verder. “Telkens ik nog maar in de buurt van mijn voordeur kwam, kwam hij ook naar buiten. Het is echt beangstigend om te weten dat iemand je permanent in de gaten houdt. Wanneer ik wilde vertrekken, passeerde ik aan zijn woning en toen ging het erg snel. Hij trok zijn voordeur open, sleurde me aan mijn haar naar binnen en gooide me op de grond in zijn woning. Mijn vest scheurde open en ik zat met mijn armen vast, waardoor ik me niet kon verdedigen”, klinkt het.

Het gerecht staat blijkbaar machteloos in dergelijke gevallen

“Ik had overal pijn en was compleet over mijn toeren. Toen riep ik wat hij van plan was. Zijn antwoord sprak boekdelen. ‘Vandaag ga je sterven’, en hij verscheen uit zijn keuken met twee messen in zijn handen. In het tumult was ik erin geslaagd mijn telefoon uit mijn handtas te halen en het laatst gebelde nummer opnieuw op te bellen. Het was een vriendin van mij en die belde meteen de politie. Om een of andere reden besloot C. dan zijn kelderdeur te openen en van dat moment maakte ik gebruik om te vluchten uit zijn woning. Ik liep door de Kozakstraat en ik zag een geopende deur. Ik stormde er naar binnen en zocht er schutting, waarop de politie ook ter plaatse kwam.”

De ordehandhavers handelden kordaat en konden C. in de boeien slaan. Hij spendeerde 24 uur in de cel en even leek het erop dat de situatie in de Kozakstraat zich zou normaliseren. Een beslissing van de parketmagistraat bepaalde het anders. “Na 24 uur in de cel kwam hij gewoon terug naar huis”, vult N.C. aan.

Contactverbod

“De magistraat liet hem weten dat hij een contactverbod kreeg en dat hij binnen de drie maanden moet verhuizen. Preventieve maatregelen noemen ze dat, drie maanden waarin heel wat kan gebeuren. Ik krijg bijstand van psychologen van slachtofferhulp en durf niet eens mijn huis nog in, hij staat gewoon aan de voordeur te lachen. Mijn dochter verblijft ondertussen bij de papa, terwijl ik bij vrienden ga slapen. Ik durf mijn eigen woning niet meer in en het gerecht staat blijkbaar machteloos in dergelijke gevallen.”

Plukken haar werden losgerukt.
Plukken haar werden losgerukt.© gf

Contact met politiezone Grensleie leert ons dat de situatie bekend is. “Toen de oproep binnenkwam, handelden onze mensen meteen”, klinkt het bij commissaris Vannieuwenhuyse.

“Onze eenheden konden de betreffende persoon in de boeien slaan en arresteren. De procedure werd gevolgd en de parketmagistraat werd gecontacteerd. Diezelfde magistraat noteerde beide verhalen, van zowel de dame als de heer in kwestie en nam een beslissing. C. werd onder voorwaarden vrijgelaten en wij moeten de beslissing van het parket volgen. We zijn blij dat de situatie niet dramatischer is afgelopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier