Stal ’t Klein Vinkem trots op dekhengst Alcanar van Frankenastate

De familie Fieu met haflingerhengst Alcanar van Frankenastate.©Myriam Van den Putte MVO
De familie Fieu met haflingerhengst Alcanar van Frankenastate.©Myriam Van den Putte MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Kraanmachinist Niki Fieu (36) woont met zijn partner Saskia Vanhoutte en hun twee oogappels Vienna (10) en Mattis (20 maanden) in Klein Vinkem, aan de rand van het pittoreske polderdorp Beauvoorde. De hele familie heeft één ding gemeen: de passie voor paarden, en in het bijzonder voor haflingerpaarden.

De liefde voor paarden kreeg Niki mee van zijn vader… Samen bouwden ze een paardenkoets waar de familie in hun vrije tijd graag uitstapjes mee maakt. “Zo kan iedereen mee, ook de hond; we worden niet moe en in rustig tempo genieten we van het uitzicht én de buitenlucht”, lacht Niki. Intussen is Niki een nieuwe uitdaging aangegaan… Hij heeft al een eigen stal, maar enkele jaren geleden kocht hij een haflingerveulen dat toen 5 maanden oud was. Hij vond Alcanar van Frankenastate bij hengstenfokker Jens Frankena in Friesland.

Een tikkeltje eigenwijs

“Alcanar is niet alleen een prachtig paard met de typische haflingerkenmerken: zijn melkvoskleur en blonde manen, de kleine stokmaat ( hij is met 1,53 m iets kleiner dan een rijpaard, red .)”, legt Niki uit. “Hij heeft niet alleen een mooie gouden kleur maar ook een gouden karakter. De kinderen zijn gek op hem! Hij is braaf, betrouwbaar, maar ook intelligent en werklustig en soms ook wel een tikkeltje eigenwijs. Ideaal om te mennen! Wanneer een hengst drie jaar wordt, mag je hem voorbrengen op een hengstenkeuring. Twee jaar geleden heb ik Alcanar dan ook ingeschreven voor de keuring bij de Belgische Haflingervereniging in Oud-Heverlee. Want ik had wel de ambitie om zelf een hengstenhouderij te starten. Ik begrijp best dat er strenge normen gelden om het haflingerras zuiver te houden. Maar de lat ligt hoog, en de jury is streng. Het is een harde wereld, waar je als onbekende starter moeilijk aan de bak geraakt. Mijn teleurstelling was groot toen Alcanar werd afgekeurd; de quotering van 7,4/10 was net niet genoeg om de vereiste norm van 7,5/10 te halen. Bij zo’n keuring wordt aan het paard een premie toegekend van 1A, 1B of 1C. Die geldt telkens voor een jaar, voor hengsten van 3 tot en met 9 jaar. Vanaf 10 jaar krijg je de premie voor het leven. Met een C-premie mag je alleen je eigen merries dekken, met een B-premie mag je dat jaar ook dekken, maar dat is bij fokkers niet bepaald populair.”

Niki besloot om zich dit jaar opnieuw in te schrijven. Alcanar slaagde in de verrichtingsproeven in Lier (dressuur en koets of bereden en aangespannen) en kreeg de premie 1A. De hengst van stal ’t Klein Vinkem heeft nu een grote waarde als dekhengst. Hiermee maakt Niki als beginnend hengstenhouder een bijzonder goede beurt om naam te maken in het paardenmilieu.

Hoefsmid in bijberoep

In bijberoep is Niki ook hoefsmid. “Ik volgde de opleiding in Brugge”, zegt Niki. “We startten met 42 en bleven met 8 over bij het examen. Als mijn rug niet zo slecht was, dan zou ik zelfs graag in hoofdberoep hoefsmid zijn. Nu hou ik het op zaterdagen en ’s avonds bij twee à drie paarden, maar enkel voor recreatie- en sportpaarden.

Info: Niki Fieu 0472 40 65 21 of niki.fieu@telenet.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.