Stadspersoneel gaat helpen in Waalse Vaux-sous-Chèvremont

Op woensdagochtend 25 augustus vertrekt een eerste groep helpers. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Vaux-sous-Chèvremont, een Luikse gemeente nabij Chaudfontaine, met een historische band met Poperinge, kreeg het zwaar te verduren tijdens de overstromingen in juli. Intussen zijn lokale diensten al weken puin aan het ruimen. Het aantal vrijwilligers daalt, maar er is nog steeds heel veel werk. Om hun verre collega’s een hart onder de riem te steken, trekt een delegatie van het Poperings stadspersoneel enkele dagen naar daar om te helpen.

“Onze stad heeft een historische band met Vaux-sous-Chèvremont, omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog erg veel vluchtelingen vanuit die gemeente bij ons werden opgevangen. Wij hebben een wijk die naar de gemeente genoemd is, zij hebben een Rue de Poperinge. Regelmatig gaan er delegaties bij elkaar op bezoek. Poperinge voelt zich nog steeds verbonden met de gemeente, die zwaar geleden heeft onder de recente wateroverlast”, zegt burgemeester Christof Dejaegher.

Meer dan 50 vrijwilligers

“Na een oproep bij het stadspersoneel, boden meer dan 50 vrijwilligers zich aan voor een hulpactie. Op woensdagochtend 25 augustus vertrekt een eerste groep helpers, 32 personeelsleden van verschillende stadsdiensten steken er drie werkdagen de handen uit de mouwen. Op maandag 30 en dinsdag 31 augustus komt een tweede groep van 22 helpers de werken verder zetten. Sommige van die mensen zijn dezelfde. Ons personeel zal er ondermeer overnachten in een voormalig ontmoetingscentrum. Op maandag trekt het volledige Poperingse schepencollege naar Vaux-sous-Chèvremont om er ook bij te springen. Iedereen kreeg al een covidtest, en wordt nog eens getest de dag voor vertrek”, aldus nog de burgemeester.

“Om zoveel en zo efficiënt mogelijk te kunnen werken, verhuist ook het grote materieel van Poperinge mee. Onze graafkranen, vrachtwagens met grijpkranen en een borstelmachine samen met als ons klein materieel van schoppen tot bosmaaiers worden ingezet. Het materieel wordt gratis ter plekke gebracht door de firma Valcke Prefab Beton uit Vlamertinge. Al het materieel en materiaal van de gemeente zijn ter plaatse weggespoeld. Wij nemen dolomiet en rijnzand mee in onze vrachtwagens. Onze mensen zullen te herkennen zijn aan hun T-shirts uit de Hoppestoet. ”, zegt Ben Haemerlinck, eindverantwoordelijke van de Poperingse Technische Dienst, die al eens een kijkje ging nemen om de werkzaamheden er voor te bereiden.

Klaarmaken voor schoolstart

“De vrijwilligers hopen een grote hulp te betekenen voor de lokale bevolking, door twee parkzones aan te pakken. Op een tennisveld komen er caravans voor de bewoners die hun huis verloren in de watersnood. Voor één van de parken schenkt het stadsbestuur bijkomend een nieuwe zitbank. Ook de schoolomgeving en sportzone worden opgeruimd en klaargemaakt voor de schoolstart, onder meer door de schoolkoer her aan te leggen. Verder helpt de groep straten en de oevers van de rivier de Vesder opruimen. De wortels van de grote bomen, ondermeer in de parken, liggen volledig bloot. Ze hangen alleen nog vast aan de rotsgrond. Die wortels moeten dus allemaal weer met aarde bedekt worden. Ook gaan we er de petanquebaan opnieuw aanleggen”, aldus nog Ben Haemerlinck.

“Het aardappelverwerkend bedrijf Aviko uit Proven, dat volop bezig is met de opbouw van een nieuwe fabriek op de Poperingse industriezone, ondersteunt de actie en komt twee avonden en een middag ter plekke met een mobiele frituur. Zo worden de vrijwilligers beloond, maar krijgen ook de lokale diensten een opkikkertje. Op maandag 30 augustus worden de kinderen van de plaatselijke basisschool samen met hun ouders uitgenodigd om de opgeknapte speelplaats en de containerschool te bekijken, en ook zij worden getrakteerd op een frietje. Als stadsbestuur krijgen wij voor het werk en de geleverde materialen geen subsidie van de overheid. We doen het louter uit solidariteit. De mensen van het stadspersoneel die gaan meehelpen, doen dat tijdens hun diensturen. Al hun overuren van na de werktijden, kunnen ze hier later recupereren”, zegt de burgemeester.

Inzamelactie

Intussen loopt nog steeds een inzamelactie voor de getroffen gemeente. Het Poperingse stadsbestuur opende een zichtrekening voor giften. Het eindbedrag wordt op 1 september aangevuld door de stad, om een mooi afgerond bedrag te kunnen storten. Tot die tijd kan je een bijdrage overschrijven naar BE07 0910 2249 8066.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.