Stadsfestival Play lokt meer dan 170.000 bezoekers naar Kortrijk

De Broeltoren met Manifest Destiny bleek veruit de populairste locatie. (Foto MPM)
Redactie KW

Na net geen 5 maanden speelplezier kan het stadsfestival PLAY afklokken op een stevig aantal bezoekers van 170.571. De maand augustus piekte met 46.167 liefhebbers, de openingsweek in juni trok meteen 7.644 toeschouwers.

Stadsfestival Play, een nieuw concept van Stad Kortrijk, Be-Part en Musea Kortrijk bracht moderne, beeldende kunst in het straatbeeld. Tussen 23 juni en 11 november kon de bezoeker 60 kunstwerken van 40 kunstenaars uit 18 verschillende landen bekijken op 16 binnen- en buitenlocaties in de stad: van Overleie tot Broeltorens, Leieboorden en Veemarkt tot de Houtmarkt. Alle kunstenaars gebruikten humor en spel om de aandacht te vestigen op menselijk gedrag. Het hoofdthema was ‘spelen’. “Het was de bedoeling interactief bezig te zijn: het kunstwerk kwam tot leven door het aan te raken, te gebruiken of als toeschouwer eventueel zelf kunst te worden”, duidden curators Hilde Teerlinck en Patrick Ronse. “Met Play kon de toeschouwer zich opnieuw inleven in de vrijheid van ‘het kinds zijn’. Het is duidelijk geworden hoe belangrijk ‘spelen’ is.”

“Het stadsfestival heeft een blijvende impact op het publiek domein” Bert Herrewyn (schepen van Jeugd)

“Spelen is een stimulans voor persoonlijke groei, evolutie en maatschappelijke ontwikkeling”, treedt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A) de curatoren bij. “In de krachtlijnen van het nieuwe bestuursakkoord is een kindvriendelijke inrichting van het publiek domein, met nog meer speelvoorzieningen nadrukkelijk opgenomen. Of hoe het stadsfestival een blijvende impact heeft op het publiek domein.”

Kunst te koop

Play laat enkele markante zaken en cijfers te noteren.De stad en de curatoren hoopten bij aanvang op 10.000 bezoekers. Opmerkelijk genoeg trok alleen al de openingsweek ruim 7.600 bezoekers. Uiteindelijk mocht het kunstenfestival uiteindelijk ruim 170.000 mensen verwelkomen. De Broeltoren met Manifest Destiny, Piero Golia & Half the air in a given space van Martin Creed, de Academie met I am prepared for you van Markus Sixay en het Bed van Jennifer Rubell op de Grote Markt bleken demeest populaire locaties. Voor de scholenworkshops tekenden 83 scholen in goed voor 1.631 leerlingen. De workshops waren heel snel uitverkocht. In september en oktober kwamen veel klassen gewoon langs. “Bezoekers die uit andere provincies kwamen, gaven aan dat zij dankzij het stadsparcours onze stad herontdekten. Ze bleken verrast door de vele vernieuwingen van de afgelopen jaren”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Twee kunstwerken werden door de stad Kortrijk aangekocht. Het gaat om de Modified Social Bench NY #05, de zitbank in cirkelvorm van Jeppe Hein aan de Leieboorden en de muziekinstallatie Sing Sing van Frederik Van Simaey aan Muziekcentrum Track. Ook de marelle OUT OF SIGHT van kunstenaar Lawrence Weiner blijft nog even zichtbaar in de Lange Steenstraat.

(PVH)

Play in cijfers

Augustus was met 46.167 bezoekers veruit de drukste maand. September klokte af op 30.134 bezoekers op de tweede plaats.

– Tijdens Interieur bezochten zo’n 12.400 mensen het stadsfestival Play.

104 groepen lieten zich rondleiden, goed voor 1.887 personen.

– Op Instagram werden 1.584 foto’s geüpload met de hashtag #playkortrijk.

775 mensen lieten zich vrijwillig opsluiten in gevangenis Leo Copers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier