Stadscentrum Oostende komende zondag voor het eerst autovrij

Het schepencollege stelt de Oostendendag voor. © GLO
Gillian Lowyck

Op zondag 22 september vindt de vierde editie van de Oostendedag plaats. Dit jaar is dat evenement voor het eerst gekoppeld aan Autoloze Zondag. Het is de eerste keer dat de Oostendse binnenstad autovrij zal zijn.

De Oostendedag werd vier jaar geleden het leven in geroepen om de Oostendenaar in de watten te leggen na een druk toeristisch seizoen. De voorgaande jaren stond telkens een andere wijk van de stad in de kijker. Dit jaar gooit het stadsbestuur het over een andere boeg: vanuit de ontmoetingscentra fietsen Oostendenaars samen naar het centrum, dat voor de gelegenheid volledig autovrij zal zijn.

Auto laten staan

De hele binnenstad en een deel van de belle époquewijk zal van 10 tot 18 uur autovrij zijn. “Met dit stadsbestuur gaan we voluit voor een autoluw centrum”, zegt Mobiliteitssschepen Björn Anseeuw (N-VA). “Een Autovrije Zondag organiseren is de beste manier om mensen hiervan te overtuigen. In veel steden en gemeenten is de Autovrije Zondag trouwens het sluitstuk van de Week van de Mobiliteit. Volgend jaar willen we met Oostende hier veel meer op inzetten.”

Concreet gaat het over de volgende zone die autovrij zal zijn: de Koninginnelaan vanaf de Drie Gapers tot aan Petit Paris, Alfons Pieterslaan, Vindictivelaan, Visserskaai en Albert I-promenade. Ingaand verkeer is niet toegelaten. Taxi’s, zorgverstrekkers, het openbaar vervoer en hulpdiensten mogen wel door. “Er zijn ook enkele punten voorzien waar je wel de stad zal kunnen verlaten”, gaat Anseeuw verder. “Maar het is natuurlijk de bedoeling dat je die dag je auto laat staan.” Die punten zijn de Torhoutsesteenweg en de Alfons Pieterslaan aan Petit Paris en het Vuurkruisenplein.

Activiteiten

Voor de gelegenheid zijn er tal van activiteiten voorzien. Zo is er een vrijetijdsmarkt in De Grote Post en de Koninklijke Stallingen, waar dertig sportverenigingen, evenveel cultuurverenigingen en tien jeugdverenigingen demonstraties houden. De Dienst Jeugd organiseert een Zeepkistenrace op de Koninginnelaan en onder meer Augustijn Vermandere treedt op op het Sint-Petrus- en Paulusplein. Op het Wapenplein komt een kinderdorp.

Alle Oostendenaars die deelnemen aan de Oostendedag, krijgen een fietsplaatsje met het woord ‘Ostendenoare’ op. Voor de kleintjes is een fietsplaat met ‘Ostendenoartje’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier