De Stadsboerderij Kortrijk is sinds enige tijd gevestigd op de site Muster in de Stijn Streuvelslaan 45 in Heule (in de voormalige gebouwen van Metaalbouw De Meestere, red.). Er worden vooral groenten en fruit uit de eigen streek verkocht en de boeren krijgen een eerlijke prijs. Ook gezondheid (biologische verse groenten) en korte keten (producten met zo weinig mogelijk transportuitstoot) staan voorop.

Door de coronacrisis valt bijna 80 procent van de omzet van Stadsboerderij weg, omdat de grootste omzet gerealiseerd wordt door het leveren van fruit aan bedrijven en scholen. Dat betekent dat dit duurzame burgerinitiatief mogelijk op korte termijn al in de problemen kan komen.

Lof der Duurzaamheid

Het kunstproject Passio 2020 tijdens de vastenperiode in de Kortrijkse Sint-Maartenskerk kreeg dit jaar als thema 'Lof der Duurzaamheid'. Daarrond waren activiteiten gepland die nu niet kunnen doorgaan. Zo zou Saar Vanwalleghem van de Stadsboerderij een getuigenis geven op een van de vastengesprekken. "Aangezien dit niet kan, kunnen de mensen nu misschien eens langskomen in onze winkel", zegt Saar. "Het is een mooie gelegenheid om concreet zelf mee te bouwen aan een duurzame voedseleconomie."

"Je kan zelfs bestellen via e-mail en we leveren aan huis in Groot-Kortrijk"

"Er is momenteel een heel uitgebreid aanbod", zegt Olivier Marescaux. "De eerste zon zorgt voor heel wat lentefris. Je kunt ook bestellen via e-mail. Wij bezorgen dan een Excel-lijst waarop mensen kunnen aanduiden wat ze wensen. Je kan zelf afhalen of laten leveren in Groot-Kortrijk." De openingsuren vind je via www.stadsboerderijkortrijk.be. Ook te volgen op Instagram en Facebook.

Lokaalmarkt online

Op dezelfde locatie als de Stadsboerderij is er op zaterdagmorgen ook de Lokaalmarkt Heule, die zopas zijn eerste verjaardag vierde, maar die door de coronacrisis niet kan plaatsvinden.

Men kan er voortaan online bestellen, telkens tot donderdag 20 uur. Op zaterdag wordt alles dan klaargezet om te worden afgehaald tussen 11 uur en 13.30 uur. Gewoon afrekenen en klaar.

Men kan de deelnemende landbouwers vinden op de website www.lokaalmarkt.be. Wie zeker bij alle boeren wil kunnen bestellen, wacht best niet te lang, luidt het, want sommige boeren hanteren een maximum. (NM)

De Stadsboerderij Kortrijk is sinds enige tijd gevestigd op de site Muster in de Stijn Streuvelslaan 45 in Heule (in de voormalige gebouwen van Metaalbouw De Meestere, red.). Er worden vooral groenten en fruit uit de eigen streek verkocht en de boeren krijgen een eerlijke prijs. Ook gezondheid (biologische verse groenten) en korte keten (producten met zo weinig mogelijk transportuitstoot) staan voorop. Door de coronacrisis valt bijna 80 procent van de omzet van Stadsboerderij weg, omdat de grootste omzet gerealiseerd wordt door het leveren van fruit aan bedrijven en scholen. Dat betekent dat dit duurzame burgerinitiatief mogelijk op korte termijn al in de problemen kan komen. Het kunstproject Passio 2020 tijdens de vastenperiode in de Kortrijkse Sint-Maartenskerk kreeg dit jaar als thema 'Lof der Duurzaamheid'. Daarrond waren activiteiten gepland die nu niet kunnen doorgaan. Zo zou Saar Vanwalleghem van de Stadsboerderij een getuigenis geven op een van de vastengesprekken. "Aangezien dit niet kan, kunnen de mensen nu misschien eens langskomen in onze winkel", zegt Saar. "Het is een mooie gelegenheid om concreet zelf mee te bouwen aan een duurzame voedseleconomie.""Er is momenteel een heel uitgebreid aanbod", zegt Olivier Marescaux. "De eerste zon zorgt voor heel wat lentefris. Je kunt ook bestellen via e-mail. Wij bezorgen dan een Excel-lijst waarop mensen kunnen aanduiden wat ze wensen. Je kan zelf afhalen of laten leveren in Groot-Kortrijk." De openingsuren vind je via www.stadsboerderijkortrijk.be. Ook te volgen op Instagram en Facebook. Op dezelfde locatie als de Stadsboerderij is er op zaterdagmorgen ook de Lokaalmarkt Heule, die zopas zijn eerste verjaardag vierde, maar die door de coronacrisis niet kan plaatsvinden.Men kan er voortaan online bestellen, telkens tot donderdag 20 uur. Op zaterdag wordt alles dan klaargezet om te worden afgehaald tussen 11 uur en 13.30 uur. Gewoon afrekenen en klaar.Men kan de deelnemende landbouwers vinden op de website www.lokaalmarkt.be. Wie zeker bij alle boeren wil kunnen bestellen, wacht best niet te lang, luidt het, want sommige boeren hanteren een maximum. (NM)