Stadsbestuur zet verkoopplannen Sint-Jansgodshuis on hold door succes pop-upstudio

De jongeren zijn heel enthousiast.© TP
De jongeren zijn heel enthousiast.© TP
Redactie KW

Elk om beurt iets zingen, rappen of gewoon ‘proberen’: verschillende jongeren amuseren zich in een muziekstudio, die enkele maanden pop-upt in het Sint-Jansgodshuis. Door de vele aanvragen om het leegstaand gebouw te gebruiken, zet het stadsbestuur de verkoopplannen on hold.

Het Sint-Jansgodshuis herbergde ooit de oude collecties van het stedelijk museum, maar staat intussen al enkele jaren leeg. In 2019 werd het sociaal-artistiek project Dienst der Gedroomde Gewesten er even in ondergebracht. Nu is het er een komen en gaan van kinderen en jongeren, die hun muzikale vaardigheden uittesten in een gratis pop-upstudio.

“Er staat al jaren een mobiele studio in de Ieperse jeugddienst, maar die wordt naar mijn mening te weinig gebruikt. Vandaar het idee om de studio een plaats te geven in dit prachtig pand”, zegt jeugdopbouwwerker Wannes Beernaert van vzw Uit De Marge. “We mogen het voorlopig gebruiken van de stad voor een periode van vier maanden. We hopen op een verlenging, want de jongeren zijn heel enthousiast.”

Gevoel van samenhorigheid

“Ik maak al een tijdje muziek met Wannes”, vertelt Joeri Titeca (16). “Dat begon in een lastige periode voor mij. Kom, we gaan eens een liedje uitproberen, zei Wannes, en dat beviel me goed. Ik kon mijn gevoelens in een lied steken, waarbij ik rap en saxofoon combineer. Vroeger dacht ik dat je gewoon aan een micro moest staan in een studio, maar het is veel meer dan dat. De muziek moet gemixt worden en er moet geregeld opnieuw ingezongen worden. Dat neemt behoorlijk veel tijd in beslag. Gelukkig mogen we dit materiaal en pand gebruiken, want een studio is heel duur.”

“Ons beroep werd een essentieel beroep waardoor we nog altijd kunnen afspreken met kinderen en jongeren”, aldus Wannes. “Muziek is een ideale uitlaatklep. Door samen aan teksten te werken en vibes te creëren, komt er heel wat los en stellen mensen zich open. Het zorgt ook voor een gevoel van samenhorigheid. Het doel is dus niet om de perfecte plaat te maken, al zijn de jongeren terecht trots op wat ze maken. We zitten hier bijna elke dag. Wie wil meedoen, mag me een berichtje sturen via Messenger of gewoon langskomen.”

Verkoop on hold

Het stadsbestuur was van plan om het Sint-Jansgodshuis te verkopen, maar door de vele aanvragen van kunstenaars en jongeren is dit plan ‘on hold’ gezet. “Minstens tot het nieuwe kunstenhuis klaar is ter hoogte van het Bellegodshuis”, aldus schepen van Patrimonium Philip Bolle (SP.A). “Als de aanvragen dan verminderen, gaan we wellicht door met de verkoopplannen.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.