Stadsbestuur zet eerste stap richting “ambitieus project” op site openluchtzwembad

© (Foto TP)
Redactie KW

Wordt zeker vervolgd. Dat beloofde Philip Bolle maandag nog in de Ieperse gemeenteraad na een zoveelste vraag over de stand van zaken van het voormalig openluchtzwembad. Amper 6 dagen later heft minister Diependaele de bescherming van dit monument op. Voorlopig toch, maar dit is voor het stadsbestuur de noodzakelijke eerste stap richting een nieuw “ambitieus project” op de site.

2 september 2001, het openluchtzwembad van Ieper wordt gesloten omdat het niet langer voldoet aan allerlei Vlaamse regels. “Net op mijn verjaardag, dus ik weet het nog goed”, zegt Philip Bolle. De man, intussen 62, zag de site in de voorbije 20 jaar volledig verloederen. Tot onvrede van veel Ieperlingen, die bleven pleiten voor een nieuw openluchtzwembad op die plek tussen de Ieperse vestingen, Basculestraat en Kiplinglaan.

“Het is tijd om emotie en nostalgie los te laten”, stelt Bolle, die sinds 2018 als erfgoedschepen (Vooruit) bevoegd werd voor de site. “Generaties Ieperlingen leerden er zwemmen, vonden een lief en vrienden voor het leven. Fantastische tijden, maar nu gaan we voor een nieuw zwembad. Mogelijk met een deel in open lucht en waarschijnlijk op de sportzone. Het voormalig openluchtzwembad kan niet meer benut worden vanuit het oogpunt van mobiliteit en strenge parkeernormen.”

De site werd in 2009 beschermd als monument. Na een vergeefse poging tot declassering door het toenmalig bestuur volgde in 2017 een eerste ontwerp. Maar Bolle en het nieuwe schepencollege voerden dat ontwerp af na de verkiezingen van 2018. Ze waren bereid een schadevergoeding te betalen voor de opzeg van het contract met het betrokken studiebureau. “Het ontwerp bood onvoldoende meerwaarde”, vindt Bolle. “De bescherming beperkte ambitieuzere mogelijkheden doordat bijvoorbeeld fragiele kleedhokjes bewaard moeten blijven. De Ieperling zit echt niet te wachten op 50 meter extra vestingen en wat zand.”

Ieper diende vorig jaar een nieuw declasseringsverzoek in bij Vlaams erfgoedminister Matthias Diependaele (N-VA). “De minister kwam afgelopen zomer zelfs naar Ieper om de site met eigen ogen te zien. Is dit het bewaren waard met gigantisch veel gemeenschapsgeld? Wij vinden van niet. En de minister volgt ons nu: een doorbraak in onze grootste stadskanker.”

De volgende stap: een openbaar onderzoek van 30 dagen om de bescherming definitief op te heffen. “Ik verwacht een voldoende groot draagvlak”, aldus Bolle. “De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zal als waterbeheerder vanaf volgend jaar de vestinggrachten baggeren, en wil het vestingwater op termijn via een open bedding laten vloeien in de Wieltjesgracht. Er wachten ons nog pittige onderhandelingen, want wij willen bij die waterbedding voldoende ruimte voor een nieuw ambitieus project. Welk project? Dat mogen de Ieperlingen mee invullen. Hopelijk kunnen we dit afronden tegen 2024, zodat een nieuw ontwerp kan uitgevoerd worden in de volgende bestuursperiode. Echt iets om naar uit te kijken.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier