Stadsbestuur verzet zich tegen aanbeveling om kraamkliniek in Menen te sluiten

Angelique Declercq. © WO
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het stadsbestuur van Menen wil zich verzetten tegen de aanbeveling om de kraamkliniek van AZ Delta in Menen te sluiten. “We gaan alvast niet wachten op de brief en schieten meteen in actie” klinkt het resoluut bij Meens schepen voor Welzijn Angelique Declercq.

“Concreet en definitief is het nog niet maar dergelijk rapport komt nooit zomaar uit de lucht gevallen”, weet schepen Angelique Declercq (SP.A). “We hebben ondertussen al contact met het AZ Delta om alles grondig te bekijken. Het rapport spreekt van 557 bevallingen die nodig zijn, dit jaar werden er in Menen voor het eerst meer dan 500 (535 volgens de laatste cijfers) baby’s geboren. Ik begrijp niet hoe dit minieme verschil de doodsteek zou kunnen betekenen voor een erg gewaard onderdeel van het ziekenhuis.

Loftrompet

De kraamafdeling geniet een uitstekende reputatie en niet alleen op gebied van zorg. “Een bevalling is het begin van een nieuw leven en een dergelijke gebeurtenis is dan ook meer dan alleen maar zorg”, gaat de schepen verder. “Er is de complete omkadering van de toekomstige moeders en de familie, er wordt werk gemaakt van een warme en vooral directe aanpak. Net daarop scoort onze kraamkliniek meer dan uitstekend en hoor je overal de loftrompet. We mogen niet alles gaan reduceren naar cijfers. Wanneer je als toekomstige mama moet uitwijken naar Kortrijk, Roeselare of Ieper dan is die huiselijke band compleet zoek.”

Hoewel dit geen gemeentelijke bevoegdheid is, wil stad Menen niet langs de zijlijn staan toekijken. “Pas in actie schieten wanneer het besluit definitief is en op de mat ligt, is veel te laat”, sluit Angelique Declercq af. “We willen niet hulpeloos afwachten en zijn al volop in actie. Waar we kunnen zullen we ons gewicht in de schaal werpen met 1 enkel doel: de kraamkliniek in Menen houden”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier