Stadsbestuur niet enthousiast over komst van cannabiswinkel op de Torhoutse Markt

Hier op de Markt komt in principe de cannabiswinkel Hemp. © foto JS
Johan Sabbe

In het pand op de Markt waar jarenlang de winkel Plena Luna heeft bestaan, zou er een nieuwe zaak in ‘bioproducten’ komen. Dat maakten de toekomstige uitbaters wijs aan de lokale coördinator economie Ann Vanassche. Maar het bleek een leugentje te zijn. Het pand wordt ingericht als CBD-shop Hemp, een cannabiswinkel. Burgemeester Kristof Audenaert reageert bezorgd en verontwaardigd tegelijkertijd. Op zich is zulke handelszaak echter niet illegaal.

De kans dat de burgemeester de opening van de cannabisshop zal kunnen tegenhouden, is al bij al klein. Het pand bevindt zich net naast de horecazaak Vicini, vlakbij het oud-stadhuis. De initiatiefnemers zouden zij zijn die wat verderop het Eethuis ‘t Hoekske runnen, eveneens op de Markt.

Vergunningen nodig

Recent werden in Brugge en Roeselare al gelijkaardige CBD-shops geopend: winkels waar je legale cannabis kunt kopen. De gebruikte planten bevatten namelijk geen THC (Tetrahydrocannabinol), wat cannabis net als drug gevaarlijk maakt. De dingen die in de CBD-shops verkocht worden, zijn op basis van het volgens de verkopers volstrekt ongevaarlijke en wettelijk bijgevolg toegelaten cannabidiol (vandaar CBD), een van de onderdelen van cannabis.

Als je uit de cannabisproducten het illegale THC onttrekt, kun je niet meer high worden van wat er overblijft. Het ziet er dus naar uit dat het stadsbestuur de Hemp-winkel op de Markt zal moeten dulden, willen of niet.

Toch is burgemeester Audenaert allesbehalve voorstander van de nieuwe zaak. “We doen al het mogelijke om onze stadskern aantrekkelijker te maken en het lokale handelsapparaat aan te zwengelen”, zegt hij. “We willen de leegstaande winkelpanden dringend wegwerken, maar niet op deze manier. Dit is niet de speciaalzaak die we voor ogen hebben om klanten naar onze binnenstad te lokken. Ik sta perplex. Ik zal bij mijn collega’s-burgemeesters uit Roeselare en Brugge informeren welke vergunningen er voor zo’n CBD-shop nodig zijn en er streng op toezien dat alles volgens de regels verloopt. Ofwel verkoop je de producten op basis van cannabis als geneesmiddel en heb je de toelating nodig zoals bij de erkende apothekers. Ofwel worden die dingen als voedingsmiddel verkocht en moet er een vergunning zijn voor wat de voedselveiligheid betreft. Ik vind vooral de aanwezigheid van de vele scholen in de nabijheid verontrustend. We willen zeker niet dat de jongeren onrechtstreeks tot het gebruik van drugs worden aangezet.”

Lolly’s met cannabis

Het opschrift op de vitrine laat er alvast geen twijfel over bestaan: de CBD-shop Hemp is van plan om er zich te vestigen. In Brugge was burgemeester Dirk de Fauw, CD&V-partijgenoot van Kristof Audenaert, evenmin fan van de komst van de cannabiswinkel, maar hij heeft de zaak niet kunnen tegenhouden. Even werd ze wel gesloten door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), maar intussen heeft de uitbater zich met alles in regel gesteld en is de shop weer open.

Een klein jaar geleden ging in Brussel een eerste gelijkaardige winkel open. Met de verkoop van lolly’s met cannabis, cannabischocolade, waterpijpen en gedroogde cannabisbladeren. Maar zonder het gevaarlijke THC. Cannabis op basis van cannabidiol is legaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier