Stadsbestuur misnoegd na coronabesmettingen door fin-saison feestje van de strandredders

De strandredders hesen op 13 augustus de rode vlag nadat ze het beu waren dat de coronamaatregelen op het strand amper gerespecteerd werden. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het stadsbestuur van Oostende is allesbehalve tevreden na een feestje in de surfclub waaraan een groep strandredders heeft deelgenomen. Twee aanwezigen testten namelijk positief op COVID-19 en moesten meteen in quarantaine. De Oostendse redders hadden op 13 augustus zelf nog de rode vlag gehesen omdat heel wat strandgangers zich niet aan de coronamaatregelen hielden.

Heel wat redders hadden er op maandag 31 augustus hun laatste dag als strandredder opzitten. In normale omstandigheden zou een feestje zeker aan de orde zijn. De strandredders beleefden immers een ongewoon seizoen en hadden het niet altijd even gemakkelijk. Corona zorgt er echter voor dat een echt feestje in deze tijden niet kan. Wat begon als een simpele drink in verschillende bubbels eindigde in een feestje waarbij werd gedanst. Daarbij werden de coronamaatregelen met de voeten getreden. Twee aanwezigen werden nadien positief getest op COVID-19. De veiligheidscel van de Stad Oostende wil nu dat alle aanwezigen zich zo snel mogelijk laten testen. Op zich was de bijeenkomst gewoon een gezellige avond onder vrienden en collega’s die uit de hand gelopen is, met grote gevolgen.

Non-actief

Het was pas enkele dagen na de bijeenkomst in de surfclub dat bleek dat een van de redders positief had getest op het virus. “We hebben meteen daarna alle contacten met een hoog risico in kaart gebracht”, vertelt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “De bewuste redder was die avond met twintig personen in contact geweest, die moesten allemaal meteen, samen met hun gezin, in quarantaine en werden getest. Naast de redders die hun ‘fin-saison’ vierden waren ook enkele redders op het feestje die tijdens de maand september nog actief zijn. “Die redders werden allemaal meteen op non-actief geplaatst”, aldus de burgemeester. De eerste aanwezigen werden maandagmorgen al getest. Maandagavond volgde dan de rest van het gezelschap. Uit de resultaten bleken er nog twee mensen besmet te zijn.

Er wordt niet gesanctioneerd, maar gesprek is aan de orde – Schepen Silke Beirens

Bij surfclub Inside-Outside zitten ze verveeld met de zaak. “De redders komen bijna dagelijks na hun werkdag met een tiental mensen iets drinken in onze surfclub”, vertelt Kris Magnus. “Die bewuste maandag had men laten weten dat het er iets meer zouden zijn aangezien het de laatste werkdag was. Iedereen zit bij ons steeds buiten en er zijn voldoende tafels ter beschikking om iedereen op ruime afstand van elkaar te houden. Daarom hadden we ook niets aangevraagd, aangezien we de afstand zouden kunnen respecteren. Van een feestje was geen sprake. Jammer genoeg is de situatie wat uit de hand gelopen. Er staat handgel, er hangen affiches met mondmaskerplicht en er is een registratieplicht. We zijn met alles in orde. Onze mensen hebben ook aangemaand om niet te dansen. Toen het echt uit de hand liep, hebben we ook duidelijk gemaakt dat het feestje voorbij was. We kunnen de mensen er alleen op wijzen dat ze hun gezond verstand moeten gebruiken.”

Voorbeeldfunctie

Volgens schepen Silke Beirens (Groen) zal de stad geen verdere sancties treffen tegen de redders. “Het feit dat de pers er bovenop zit, doet hen al nadenken over de gevolgen van hun daden. Laat het een wake-up-call zijn om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden”, vertelt de schepen. “Het is zo dat de redders geregeld samen komen aan de surfclub, dat gebeurde deze zomer meermaals en telkens verliep dat coronaproof. Waarschijnlijk zal er die avond meer volk aanwezig geweest zijn dan op andere avonden. De nodige alcohol zorgde ervoor dat de situatie uit de hand liep. Het zijn en blijven jongeren, maar wel jongeren met een voorbeeldfunctie. Net daarom wordt hier zwaar aan getild. De redders beleefden een erg moeilijke zomer. Ze werden serieus op de proef gesteld. Corona zorgde voor extra maatregelen op het strand en onze redders hebben zich daar goed aan gehouden. Ik kan best begrijpen dat er na zo’n zomer wat ontlading is als hun periode erop zit, maar ook na hun shift blijven ze redders.”

Actief

Ook de schepen doelt op het krachtig signaal dat de redders op 13 augustus hebben gegeven door de rode vlag te hijsen. “De redders zijn zich zelf bewust dat het dragen van een mondmasker of de nodige afstand bewaren een must is in deze tijden. Net daarom is het jammer dat hun goede werk van afgelopen zomer in het niets verdwijnt na hun bijeenkomst in de surfclub. Maar nogmaals: we zullen ze niet verder sanctioneren, maar een goed gesprek met duidelijk afspraken is wel aan de orde”, aldus de schepen.

De redders die negatief testten op het coronavirus en die tijdens de maand september nog actief zouden zijn worden verder ingezet. “We hebben nog drie posten open in de maand september. Die posten blijven bemand”, geeft de schepen nog mee. De politie stelde een onderzoek in om uit te zoeken welke overtredingen er precies waren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier