Stadsbestuur Harelbeke zet extra camera’s in tegen sluikstorters

Het sluikstort in de Deerlijksestraat. (GF)
Het sluikstort in de Deerlijksestraat. (GF)
Redactie KW

De voorbije dagen regent het reacties op de Facebookpagina ‘Je bent van Oarelbeke als…’ De oorzaak: een post over sluikstorten in de Deerlijksestraat. Schepen van Milieu Tijs Naert (Groen) reageert met camerabewaking en boetes. “In de week van 12 januari komen er al twee camera’s bij.”

Op de Facebookpagina kwamen sinds 3 januari al ruim 60 reacties op de post: van negatief tot zeer negatief, inclusief het obligate racistische praatje. Veel mensen vragen zich af of het niet komt door het kleiner en duurder maken van de vuilniszakken en die dan nog van slechte kwaliteit zijn. Anderen gewagen van de laksheid van sommige mensen die niet naar het containerpark gaan.

Mobiele camera

Iemand zegt: ‘Als je inzoomt op de foto zal je zien dat ’t gros van ’t gene er staat gratis kan ingeleverd worden’. Nog iemand heeft een ander plan: ‘Misschien een idee om op die plaatsen mobiele camera’s te plaatsen en regelmatig te verplaatsen. Ze gaan ze niet allemaal pakken maar er gaan er toch een paar tegen de lamp lopen en die dan ‘belonen’ met een mooie boete van een paar honderd euro.’

Handhaving

Schepen van Milieu Tijs Naert (Groen) zag de post en de reacties op Facebook. “Helaas stellen we vast dat er nog altijd te veel mensen afval langs de weg gooien en sluikstorten. Ook ik kan mij daar enorm in opjagen. Het is trouwens ook lachen in het gezicht van onze vrijwillige Mooimakers, die ik bij deze nog eens wil bedanken voor hun ‘mooie’ werk.”

De gemeenteraad keurde eerder al een aanpassing goed van het reglement rond camerabewaking en sluikstorten. Door die wijziging kan het gemeentebestuur nu camera’s hangen op probleemlocaties verspreid over het volledige Harelbeeks grondgebied. Een nieuwe, tijdrovende procedure opstarten om een camera op een nieuwe plek te hangen, hoeft dus niet meer.

GAS-boetes

Over de plek aan de Deerlijksestraat: “We lieten het vuilnis weghalen en de plek staat nu bij de ‘hotspots’ om er camerabewaking te installeren. Door die vereenvoudigde procedure kunnen we nu camera’s hangen waar we willen, dus ook hier.”

Wanneer de camera er komt, is nog niet bekend. Maar dat het snel kan gaan, is duidelijk. “Imog heeft al extra camera’s aangekocht. In de week van 12 januari worden er al twee van geïnstalleerd. En voor wie het toch nog overweegt: de boetes op sluikstort zijn niet min. Als GAS-boetes ergens voor goed zijn, is het wel sluikstorten”, aldus de schepen. (Peter Van Herzeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier