Stadsbestuur Brugge lanceert druktebarometer

Piet De Ville

Om de drukte tijdens het populaire lichtevenement Wintergloed én in de winkelstraten te monitoren, lanceert Stad Brugge, in samenwerking met de lokale politie, een ‘druktebarometer’.

Vanaf vandaag 11 december lanceert Stad Brugge, samen met Lokale Politie Brugge, op de stedelijke website een druktebarometer ( www.brugge.be/druktebarometer ). De barometer is gebaseerd op metingen van gsm-signalen en geeft in real time aan hoe druk het is in de winkelzone tussen ‘t Zand en de Markt enerzijds en langs het parcours van Wintergloed anderzijds.

Met deze tool bieden we aan de bezoekers van Brugge een realistisch beeld van de eventuele drukte . Dit gebeurt aan de hand van eenvoudige kleurencodes. Ik raad iedereen aan die van plan is om naar Brugge te komen op voorhand de barometer te consulteren”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

“Daarnaast zijn de politie, de gemeenschapswachten, de stewards en de covid-assistenten voortdurend ter plaatse. Ze zorgen ervoor dat iedereen zich houdt aan de geldende maatregelen en kunnen indien nodig ingrijpen om drukke situaties het hoofd te bieden en het winkelen of bezichtigen van de lichtinstallaties voor iedereen veilig te houden.”

Eenrichtingsverkeer

Wat de winkelzone betreft werd al eerder bekendgemaakt dat de hoofdwinkelstraten tussen de Markt en ‘t Zand elke vrijdag, zaterdag en zondag verkeersvrij gemaakt worden vanaf 11 uur tot 18 uur en dit tot en met 3 januari. Ook op maandag 28 december, dinsdag 29 en woensdag 30 december worden deze straten verkeersvrij gemaakt. Er wordt dus gewerkt met verplichtte wandelrichtingen, duidelijk aangegeven door pijlen op het wegdek.

Wat Wintergloed betreft worden er enkele bijkomende maatregelen genomen. Zo zal het Walplein bij grote drukte afgesloten worden en op de Vismarkt komt er eenrichtingsverkeer van Vismarkt naar Burg. Aan het Oud Sint-Jan komt er eenrichtingsverkeer rond het hoofdgebouw en bij grote drukte kan de site enkel via de Maristraat bereikt worden. Zonnekemeers, Oostmeers en Goezeputstraat worden dan uitgangen.

Burgemeester De fauw en korpschef van de politie Dirk Van Nuffel deden nog de uitdrukkelijke oproep om enigszins gespreid te komen naar Wintergloed . Dus zeker niet allemaal in het weekend. “Wintergloed loopt nog tot en met zondag 10 januari 2021, er is dus tijd genoeg om van de lichtinstallaties te komen genieten”, besloot de burgemeester.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.