Stadhuis Brugge kleurt blauw in strijd tegen mensenhandel

Redactie KW

Als teken van steun voor de strijd van de Verenigde Naties tegen mensenhandel kleurt het Brugse stadhuis donderdagavond blauw en wordt er een wit hart op geprojecteerd. Kortrijkzaan Ozark Henry is ambassadeur van de actie, maar ook tal van Bruggelingen nemen sleutelposities in deze strijd in.

De lichtprojectie op het stadhuis kadert in de internationale Blue Heart campagne van de Verenigde Naties. De VN riep 30 juli immers uit tot Werelddag tegen Mensenhandel. Het Brugse stadsbestuur schaart zich achter dit initiatief.

De stad wil tegelijkertijd hulde brengen aan de hulpverleners die slachtoffers van mensenhandel identificeren, ondersteunen en hen helpen zoeken naar gerechtigheid. Stad Brugge neemt hiermee voor het tweede jaar deel aan het initiatief van de UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), die steden en organisaties internationaal oproept om een duidelijke boodschap uit te sturen.

“Mensenhandel is een wereldwijd probleem, maar we worden in Brugge helaas rechtstreeks geconfronteerd met de afschuwelijke gevolgen hiervan”, zegt schepen van Sociale Zaken en waarnemend burgemeester Pablo Annys (SP.A). “In oktober vorig jaar lieten 39 Vietnamese migranten het leven, nadat ze vanuit Zeebrugge naar het Verenigd Koninkrijk werden gesmokkeld. Ze werden de dood ingejaagd door een netwerk van mensenhandelaars die hen zonder zuurstof in een vrachtwagen opsloot. Mensenhandel is dus geen ver-van-mijn-bedshow, maar een actueel probleem waar we als stad aandacht voor vragen.”

Opmerkelijk is dat verschillende Bruggelingen lokaal en internationaal sleutelposities innemen in de strijd tegen mensenhandel. Zo is Jean-Luc Lemahieu, directeur van UNODC, de initiatiefnemer van de Blue Heart campagne. Federaal magistraat Ann Lukowiak is dan weer de federale referentie magistraat voor mensenhandel en mensensmokkel en staat zowel nationaal als internationaal te boek als een autoriteit ter zake.

Topprioriteit

En dan is er ook nog Klaus Vanhoutte als directeur van de vzw Payoke, een van de drie wettelijk erkende centra in België die slachtoffers van mensenhandel opvangt en langdurig naar een re-integratie begeleidt. Samen met Frank Demeester, subsituut bij het Brugse parket en West-Vlaams referentiemagistraat mensenhandel, zakten ze naar hun thuisstad af om de actie te ondersteunen.

Brugge strijdt mee tegen mensensmokkel.
Brugge strijdt mee tegen mensensmokkel.© Davy Coghe

“De strijd tegen de mensenhandel en mensensmokkel is al vele jaren een topprioriteit voor het parket van West-Vlaanderen“, zegt substituut-procureur Frank Demeester. Samen met de arbeidsauditeur investeren we veel politiecapaciteit in het ontmantelen van organisaties die mensen uitbuiten. We zien die uitbuiting in de arbeidsrelaties en in de prostitutiesector en het is vaak nodig om internationaal samen te werken. Onze havens en parkings zijn al zeer lang trekpleisters en onze ligging aan de Noordzee en dicht tegen de Franse grens zorgt ervoor dat smokkelaars in onze provincie een ideaal werkterrein vinden. Wie echter bij ons gevat wordt voor dergelijke feiten, loopt het risico jarenlang achter de tralies te belanden.”

Ook de internationaal gerenommeerde artiest Ozark Henry, ook wel bekend als Piet Godard, was present. “Als Goodwill Ambassadeur van UNODC draag ik de actie een warm hart toe. Ik hoop dat ik kan helpen om meer mensen te bereiken met onze boodschap tegen mensensmokkel en mensenhandel”, gaf de artiest nog mee.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.