Staden wil 646.000 euro investeren in herstelplan na corona

De gemeenteraad besprak de proefversie van het herstelplan corona. © foto JCR
Redactie KW

Tijdens een informele gemeenteraad werd een proefversie van het herstelplan corona besproken. Daaruit blijkt dat Staden 646.000 euro wil investeren in het herstelplan. Dat geld wordt verdeeld over 5 domeinen : economie, levenskwaliteit, solidariteit, zorg en gezondheid en dienstverlening en interne werking. De proefversie van het plan wordt deze zomer afgetoetst bij de inwoners en de diverse adviesraden. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad het definitieve plan in september goedkeurt.

“Het plan werd opgesteld door een werkgroep en is tamelijk omvattend”, legt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) uit. “Uitgangspunt was aanvullend te werken. De Vlaamse en de federale overheid hebben immers al heel wat initiatieven genomen. Op het gebied van economie plannen we de uitgifte van een coronabon ter waarde van 20 euro voor elk gezin. Per extra gezinslid wordt 5 euro aan de bon toegevoegd. Concreet betekent dit dat een gezin van 3 mensen 30 euro ontvangt. De bon zal enkel besteed kunnen worden bij handelaars die verplicht hebben moeten sluiten en zal geldig zijn van oktober tot eind januari 2021.”

“De coronabon is een investering van goed 150.000 euro. Verder krijgen handelszaken die in 2020 opgestart zijn een starterscheque van 500 euro. Daarvoor is 10.000 euro voorzien. Voor landbouwers starten we een actie ‘korte keten’. Onze inwoners krijgen een kennismakingsbon ter waarde van 2 euro die ze kunnen gebruiken bij landbouwers die volgens het principe van de korte keten werken.”

“Op het domein van levenskwaliteit willen we alle erkende gesubsidieerde Stadense verenigingen voor 2020 en 2021 een dubbele toelage geven”, gaat de burgervader verder. “Daarvoor is 10.000 euro voorzien. Alle erkende Stadense gesubsidieerde en niet-gesubsidieerde verenigingen willen we dan weer een tegoedbon van 250 euro voor gebruik van accommodatie van de gemeenten geven. Daarmee kan bijvoorbeeld huur en drankverbruik betaald worden. De bon zou tot 31 december 2021 geldig zijn. Die maatregel zou ons in totaal 21.000 euro kosten.”

“Op het vlak van solidariteit willen we onze boodschappendienst die tijdens de coronacrisis heel gesmaakt werd verder willen blijven aanbieden. Daarvoor zullen 2 medewerkers van de gemeente ingezet worden, al is het wel de bedoeling om ze op termijn te vervangen door vrijwilligers. Op het domein van zorg en gezondheid willen we het personeel van het woonzorgcentrum en van onze thuiszorgdiensten onze waardering betuigen door het optrekken van het bedrag voor hun maaltijdcheques. We zouden hen ook drie extra vakantiedagen willen geven. Die waarderingsactie is goed voor een bedrag van 40.000 euro.”

“Op vlak van dienstverlening willen we verder promotie maken voor het werken op afspraak in het gemeentehuis en willen we een kader gaan uitwerken voor het organiseren van gedeeltelijk telewerk bij onze medewerkers. De gemeente zou in het plan zelf 435.956 euro investeren. Daar bovenop wordt nog eens voor 210.000 euro subsidies van de hogere overheid verdeeld. Dat zorgt dus voor een totale investering van 646.000 euro.” (BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten