Staden bestrijdt stress met groen, bewegen, rust en stiltegebieden

(foto JCR)
Redactie KW

Het gemeentebestuur wil van Staden een stressarme gemeente maken. Daartoe werden in het meerjarenplan enkele acties opgenomen. Het aanbieden van gratis yogalessen is een eerste die concreet gemaakt wordt. In de loop van de legislatuur volgen er nog. Aanleiding voor het zo stressarm mogelijk maken van Staden is de dip die burgemeester Francesco Vanderjeugd kort voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in het ziekenhuis deed belanden.

“De insteek voor aandacht voor een stressarme gemeente in het meerjarenplan kwam er door mijn eigen ervaring”, legt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) uit. “Net voor de gemeenteraadsverkiezingen zat ik dicht tegen een burn-out aan. We verliezen jaarlijks heel veel mensen door burn-out. Niet alleen zijn er de mensen die uit het leven stappen, maar er zijn ook mensen die na een burn-out nooit meer aan de slag kunnen of normaal kunnen functioneren in onze samenleving. Het is heel belangrijk dat de lokale overheid, die dicht bij de burgers staat en drempelverlagend kan werken, bij dat probleem stilstaat en probeert eraan tegemoet te komen. Een mentale dip of een burn-out kan ons immers allemaal overkomen.”

Gratis yogasessies

“Ik vond dit een meer dan goede aanleiding om te pogen onze gemeente zo stressarm mogelijk te maken. In een eerste versie van het meerjarenplan hadden we het nog over het stressvrij maken van de gemeente. Stressvrij is echter zo goed als onmogelijk. Vandaar dat we dit bijstuurden tot het stressarm maken van de gemeente. We bekeken wat we daartoe als gemeente kunnen doen. Eén van de acties die daaruit voortvloeide is het organiseren van yogasessies in open lucht. Die organiseren we in juni, juli, augustus en september in een groene omgeving in de drie deelgemeenten. De sessies vinden zowel ‘s avonds als in de voor- en namiddag plaats en gaan door onder leiding van professionele, zelfstandige lesgevers. Dat de lessen in een groenzone gegeven worden, geeft de sessies en onze parken ook een extra dimensie. Overigens gaan de sessies ook bij slecht weer door, maar dan indoor.”

“Los van corona is stress een van de grootste problemen van deze tijd”

Ook de burgervader heeft ondertussen zijn eerste yoga-ervaring achter de rug. “Die eerste sessie heeft deugd gedaan”, vertelt de burgemeester. “Je krijgt een zen-gevoel, omdat je jezelf afsluit. Door je af te sluiten leer je beter naar je lichaam luisteren en concentreer je jezelf op je ademhaling. Iets wat ik tot voor mijn dip niet deed. Je negeert de signalen van je lichaam tot je uiteindelijk de grens bereikt en crasht. Naast het ontstressen en de extra dimensie die de groene ruimte geeft, is er ook de sociale functie. Yoga is ideaal in coronatijden. Je zit in je eigen bubbel en houdt voldoende afstand, maar er is tegelijk ook sociaal contact.”

Naast de gratis yogasessies plant de gemeente deze legislatuur nog een aantal andere acties om de gemeente stressarmer te maken. “Zo gaan we outdoor fitnesstoestellen aankopen en gaan we investeren in fietspaden en de verdere uitbouw van trage wegen. Bewegen is immers ook heel belangrijk om te ontstressen. Verder gaan we investeren in groenzones en stiltegebieden waar mensen tot zichzelf en tot rust kunnen komen. Samengevat gaan we investeren in rust, groen, bewegen en stiltegebieden. Zo zijn we aan het bekijken of we De Vijfwegenpoel, het natuurreservaat van Natuurpunt op De Vijfwegen, in de onmiddellijke nabijheid kunnen uitbreiden. In september willen we ook het speelbos bij de terreinen van de Chirojongens in de Hospitaalstraat verder ontwikkelen. Onthaasten is immers belangrijk. Met alle maatregelen denken we een verschil te kunnen maken. Alle beetjes helpen. Stress is – los van corona – immers één van de grootste problemen van deze tijd.” (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier