Stad zoekt een invulling voor oude chicoreifabriek in Roeselare

Deze week was er even paniek toen de gevel dreigde om te vallen. © Stefaan Beel
Redactie KW

De stad onderzoekt de mogelijkheid om een hedendaagse invulling te geven aan de voormalige chicoreifabriek Van Tieghem – Dupont langs de Mariastraat.

Een passant merkte vorige week vrijdagmiddag dat de topgevel van de voormalige chicoreifabriek Van Tieghem Dupont langs de Mariastraat, een verbindingsweg tussen de Beversesteenweg en de Ardooisesteenweg, serieus voorover helde. De politie en brandweer werden op de hoogte gebracht en kwamen onmiddellijk ter plaatse.

“Het is niet dat er al brokstukken naar beneden waren gekomen, maar zeker in deze periode waar het vaak hard waait is het belangrijk dat er geen enkel risico wordt genomen”, aldus brandweerofficier Peter Van Gierdegom.

De brandweer controleerde de stabiliteit van het gebouw en in samenspraak met de politie werd toen beslist om de Mariastraat volledig af te sluiten voor alle verkeer. Een aannemer werd gecontacteerd om het gebouw te verstevigen.

Beschermd monument

De voormalige chicoreifabriek Van Tieghem Dupont is gelegen op een terrein de Mariastraat en de Sint-Jorisstraat in het Roeselaarse stadsgedeelte Krottegem. Het magazijn langs de Mariastraat dateert al van in het begin van de twintigste eeuw. De bewaarde site herinnert aan de rijke en bloeiende chicoreiverwerking in de regio Roeselare. In 2014 werd de site beschermd als monument. De stad onderzoekt al enkele jaren welke invulling het kan geven aan de voormalige fabriek, die nu al jarenlang grotendeels leeg staat.

Geen kunstencentrum

Enkele jaren geleden speelde het toenmalige stadsbestuur met het idee om er een kunstencentrum in onder te brengen.

Die plannen zijn momenteel van tafel. “We zijn momenteel in gesprek met de eigenaar om het project een hedendaagse bestemming te geven. Hetgeen er vorige week gebeurd is bewijst ook dat we de handen in elkaar moeten slaan om tot een oplossing te komen”, aldus burgemeester Kris Declercq (CD&V). (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier